Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Παρουσιάζεται μια ξεχωριστή έκδοση από το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Μ.Ε.Τ.Η.)

Στις 12 Απριλίου, στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα Καστελλάκη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου παρουσιάζεται ο κατάλογος του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, μια ξεχωριστή έκδοση που πραγματοποιήθηκε με την επιχορήγηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πρώτο μέρος του καταλόγου χαιρετίζουν την προσπάθεια με κείμενά τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η εικαστικός Αίγλη Πλάτωνος – Kuczera και ο Κωστής Σχιζάκης. Το αναλυτικό κείμενο παρουσίασης της συλλογής υπογράφει η Ίρις Κρητικού και στις 352 σελίδες του, περιλαμβάνονται 250 περίπου έργα 141 καλλιτεχνών από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕΤΗ) Κωστή Σχιζάκη και της συζύγου του Ειρήνης.

Πρόκειται για ένα εκδοτικό αποτύπωμα μιας πολυετούς προσπάθειας στήριξης του Πολιτισμού του τόπου που υλοποιήθηκε με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδος Κρητικού και τον σχεδιασμό του Ανδρέα Γεωργιάδη.

Την έκδοση θα παρουσιάσουν ο ζωγράφος Νίκος Βισκαδουράκης και ο ιστορικός τέχνης Δρ Κωσταντίνος Πρώιμος ενώ τους ομιλητές θα πλαισιώσουν η Ίρις Κρητικού και ο Κωστής Σχιζάκης με τις δικές τους αφηγήσεις για το ιστορικό της πορείας και των δράσεων που πραγματοποιεί ανελλιπώς επί δεκαεπτά συναπτά έτη το ΜΕΤΗ. Τον συντονισμό τέλος της όλης εκδήλωσης έχει αναλάβει η Συντονίστρια αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πωλείται ο κατάλογος σε ειδικά χαμηλή τιμή για την ενίσχυση των λειτουργικών αναγκών του Μουσείου.

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Μ.Ε.Τ.Η.), ιδρύθηκε για την στήριξη κάθε πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα την προαγωγή και ενδυνάμωση των εικαστικών τεχνών και την προβολή του έργου των Κρητών καλλιτεχνών.

Αποτελεί ένα χώρο συγκέντρωσης και γόνιμης συνδιαλλαγής δημιουργών, φιλότεχνων αλλά και φίλων, ένας χώρος ανάπτυξης πνεύματος αλληλεγγύης, συνεργασίας και ομοψυχίας αλλά και πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζονται: η διοργάνωση επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας, συνέδρια, συναυλίες, σεμινάρια, εκδόσεις, ενώ ο χώρος προσφέρεται και για εκθέσεις εικαστικών τεχνών, ανταλλαγές συλλογών, συνεργασίες με άλλα ιδιωτικά ή κρατικά μουσεία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Νυμφών 3, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ. 2810 / 226683 – Fax. 2810 / 226489
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: museum@texni-texniki.gr
Ιστοσελίδα: https://metheraklion.gr/

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:77