Χρόνος ανάγνωσης περίπου:2 λεπτά

Καλιτσούνια

Είναι έιδος μικρής ατομικής πίτας με γέμιση μυζήθρα κυρίως, αλλά και με πολλές παραλλαγές, όπως με τυρί μαλάκα (τυρομάλαμα σήμερα), ανάμεικτα με πολλών ειδών ενδημικά χόρτα κ.α. Έχουν σχήμα άλλοτε στρογγυλό, ημικυκλικό ή και τετράγωνο, ψήνονται στο φούρνο ή και τηγανίζονται. Τρώγονται είτε ως ορεκτικό -τα αλμυρά και τα χορτάρινα – είτε ως επιδόρπιο τα γλυκά.

Ζυμάρι για καλιτσούνια (για 20-30 καλιτσούνια)

Υλικά

1 ½ κιλο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

2 κουταλιές σούπας λάδι

νερό (τόσο όσο η ζύμη ζυμώνοντάς την να μην κολλάει στα χέρια μας)

½ ποτηράκι του καφέ τσικουδιά

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά καλά, ζυμώνουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι και τ’ αφήνουμε για μια-δυο ώρες να φουσκώσει.

Μετά ανοίγουμε με τον πλάστη το ζυμάρι. Φτιάχνουμε ένα μεγάλο φύλλο πάχους ½ εκατοστού και το κόβουμε στο σχήμα από πιατάκι τσαγιού.

Καλιτσούνια με σπανάκι ή μάραθο ή αγριόχορτα

Υλικά

1- 1 ½ κιλό σπανάκι ή τα άλλα χόρτα

½ φλιτζανάκι του καφέ λάδι

αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, σουσάμι

1 κρεμμύδι

Εκτέλεση

Το ζυμάρι και το άνοιγμα του φύλλου παραμένει όπως και προηγούμενα. Πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε κομματάκια αφού προηγουμένως έχουμε βγάλει τις ρίζες. Το μαραίνουμε σε μια κενή κατσαρόλα για 5 λεπτά, το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε σε ένα μπολ. Εκεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, το λάδι και τ’ ανακατεύουμε. Με έναν πλάστη ανοίγουμε φύλλο σε μέγεθος πιάτου τσαγιού. Γεμίζουμε το κάθε φύλλο μας με μία κουταλιά της σούπας, από τη γέμιση που έχουμε φτιάξει, το διπλώνουμε, το κλείνουμε καλά και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές ή τα ψήνουμε στο φούρνο, για 20 λεπτά, στους 180ο C. Αν τα ψήσουμε στο φούρνο, τα αλείφουμε πριν με χτυπημένο κρόκο αυγού, και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Καλιτσούνια Πασχαλινά (20 – 30 κομμάτια)

Υλικά

¼ κιλού ανθότυρο

¼ κιλού μυζήθρα

¼ κιλού μαλάκα

1 αυγό

δυόσμος (προαιρετικά)

αλάτι (προαιρετικά)

σουσάμι

1 κουταλιά σούπας αλεύρι

Εκτέλεση

Το ζυμάρι και το άνοιγμα του φύλλου όπως και προηγούμενα. Σ’ ένα μπολ τοποθετούμε τα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας. Βάζουμε μία κουταλιά σούπας από τη γέμισή μας στο κέντρο του φύλλου και το διπλώνουμε στα τέσσερα, αφήνοντας ένα μικρό κενό στο κέντρο, πάνω από τη γέμισή μας.

Τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού (χρησιμοποιώντας πινέλο), τα πασπαλίζουμε με πολύ σουσάμι και τα ψήνουμε το φούρνο στους 180ο C, για 20 λεπτά περίπου.

Από το βιβλίο:

«Κρητική κουζίνα, Οι καλύτερες παραδοσιακές συνταγές για υγεία και μακροζωία»

εκδόσεις Μύστις

Ημερομηνία έκδοσης 2015

ISBN 978-618-5024-10-9

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:61