Χρόνος ανάγνωσης περίπου:25 λεπτά

Οι μέρες του ηρωικού ξεσηκωμού του Νοέμβρη 1973 μέσα από τα κείμενα των εκπομπών του ραδιοφωνικού σταθμού «Η φωνή της αλήθειας»



Για τους νεότερους είναι μια σχεδόν άγνωστη πτυχή του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας. Για τους παλιούς είναι ένας θρύλος. Ήταν η «Φωνή της Αλήθειας», ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ που εξέπεμπε στα βραχέα, μέσα από τον οποίο γίνονταν οι κρίσιμες ανακοινώσεις, παρεχόταν πληροφόρηση, οργανωνόταν μ’ έναν τρόπο και έτσι η αντίσταση. Κι ήταν σημαντικό εκείνα τα χρόνια να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει αντίσταση, υπάρχει ΚΚΕ, υπάρχει δύναμη που παλεύει.
Η «Φωνή της Αλήθειας» ακουγόταν 10 φορές το 24ωρο. Η μοναδική καθημερινή Φωνή στη φασιστοκρατούμενη Ελλάδα. Ήταν η φωνή που εξέφραζε τους μύχιους πόθους του λαού μας, τα αισθήματα των μαχόμενων Ελλήνων, τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας μας. Ενημέρωνε σωστά το λαό μας για ό,τι συνέβαινε στη χώρα. Τον εμψύχωνε στον αγώνα του. Διαφώτιζε και έδειχνε το δρόμο της πάλης.

Η «Φωνή της Αλήθειας» μετέδιδε συνεχώς ειδήσεις και ανταποκρίσεις τις ημέρες του ξεσηκωμού του Νοέμβρη 1973, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη μαζικοποίηση της κινητοποίησης. Έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ιδιαίτερα για τους νεότερους ότι η συνεχής τροφοδότηση του σταθμού με ειδήσεις από την χουντοκρατούμενη Ελλάδα ήταν ένας μικρός άθλος των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που δρούσαν στην παρανομία, σε καθεστώς διώξεων, φυλακίσεων και στην εξορία.
Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τις εκπομπές της «Φωνής της Αλήθειας» τις ημέρες εκείνες, μέσα από τις οποίες διαγράφεται το χρονικό των γεγονότων. Πρόκειται για κείμενα που χρησιμοποιούσαν οι εκφωνητές των εκπομπών.
Ο σταθμός μετέδιδε συνεχώς ειδήσεις από την Τετάρτη 14 Νοέμβρη και διέκοπτε τις εκπομπές του για να μεταδώσει ανταποκρίσεις που έφταναν από την Αθήνα. Τα κείμενα που ακολουθούν αφορούν μερικές εκπομπές που μεταδόθηκαν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 16, 17 και 18 Νοέμβρη 1973.

Παρασκευή 16 Νοέμβρη 1973

«Αγαπητοί ακροατές διακόπτουμε την εκπομπή μας για να σας μεταδώσουμε έκτακτη ανταπόκριση που λάβαμε από την Αθήνα για τις νέες θαρραλέες αγωνιστικές εκδηλώσεις της φοιτητικής νεολαίας στο Πολυτεχνείο της Αθήνας.

Το πρωί έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας συγκέντρωση φοιτητών όλων σχεδόν των σχολών. Συγκεντρώθηκαν περίπου 5.000 φοιτητές και όλοι μαζί ξεχύθηκαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας, κατευθυνόμενοι προς το Πολυτεχνείο, όπου ο υπουργός Παιδείας Σιφναίος συζητούσε με τη Σύγκλητο, τις εκλεγμένες επιτροπές και τους διορισμένους το θέμα των εκλογών. Ο Σιφναίος αρνήθηκε να γίνουν εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους πριν το Φλεβάρη και επέμεινε στη φασιστική άποψη πως οι εφορευτικές επιτροπές πρέπει να αποτελούνται από τους αριστούχους.

Οι εκλεγμένες επιτροπές ανακοίνωσαν μετά τη λήξη της σύσκεψης στους φοιτητές το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο φοιτητικός συνδικαλισμός από τους εγκάθετους της χούντας. Η απάντηση των φοιτητών ήταν να συγκληθούν αμέσως γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν την παραπέρα πορεία. Αποφασίστηκε τότε η κατάληψη του Πολυτεχνείου.

Έτσι, από τις 12 προχτές το μεσημέρι, 5.000 φοιτητές κατέλαβαν το Πολυτεχνείο και κλείστηκαν σε αυτό, όπου διαδηλώνουν συνεχώς την ολοκληρωτική αντίθεσή τους προς τη νεοφασιστική δικτατορία και το μαρκεζινικό μανδύα της.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κύκλωσαν αμέσως την περιοχή. Ενισχύσεις στάλθηκαν επίσης από τη Χωροφυλακή, το στρατό, ιδιαίτερα από την ΕΣΑ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και έκανε βέβαια και την παρουσία της και η νεοφασιστική ΕΚΟΦ. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των πεζών και επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία αυτοκινήτων στην οδό Πατησίων.

Οι φοιτητές που κατέλαβαν το Πολυτεχνείο άρχισαν να οργανώνονται από την πρώτη στιγμή. Φυλάγουν την είσοδο του Πολυτεχνείου και όλες τις πόρτες του κτιρίου. Το πρόβλημα της τροφής λύθηκε γιατί μέσα στο Πολυτεχνείο υπάρχει φοιτητικό εστιατόριο.

Επίσης, όλοι οι πολύγραφοι των υπηρεσιών του Πολυτεχνείου πέρασαν στα χέρια των φοιτητών και δουλεύουν συνεχώς για το τύπωμα προκηρύξεων που σκορπιούνται και μοιράζονται στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Οι φοιτητές κολλάνε επίσης αφίσες στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία συγκοινωνίας. Ώσπου να γίνει αντιληπτό τι συμβαίνει και να τα ξεκολλήσουν, οι αφίσες έχουν κυκλοφορήσει στη μισή Αθήνα.

Οι φοιτητές κρέμασαν και μεγάλα πλακάτ με συνθήματα όπως: «Ελευθερία». «Δημοκρατία». «Λαέ κουνήσου, τρώνε το ψωμί σου». «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές ενωθείτε και αγωνιστείτε».

Παράλληλα, οι φοιτητές κατασκεύασαν ραδιοφωνικό πομπό και μεταδίδουν εκπομπές στη συχνότητα των κυμάτων του ραδιοσταθμού των χουντικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συμπαράσταση του λαού της Αθήνας εκδηλώθηκε αμέσως. Από χτες το απόγευμα στις 5.30 η ώρα ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, γύρω στις 12.000 άτομα διαδήλωναν στην περιοχή της Ομόνοιας και Μουσείου γύρω από το Πολυτεχνείο με αντιδικτατορικά και αντιαμερικανικά συνθήματα.

Οι κρατικές και οι παρακρατικές δυνάμεις ασφαλείας προσποιούνται ότι φέρονται ευγενικά, αλλά με κάθε τρόπο προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος. Όσο μπορούν βέβαια θυμούνται τον πραγματικό εαυτό τους χτυπώντας με λύσσα όσους συλλαμβάνουν. Από τις 2 η ώρα σήμερα το πρωί, όταν κόπασε η κυκλοφορία, η κτηνωδία των χαφιέδων της Ασφάλειας ξέσπασε με όλο το συγκρατημένο κατά τη διάρκεια της ημέρας μίσος. Πολλοί ασφαλίτες ντυμένοι με πολιτικά καθώς και μέλη της ΕΚΟΦ οπλισμένοι με καδρόνια επιτίθονταν ενάντια σε όποιον τολμούσε να περάσει από το χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο.

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου συνεχίζεται. Και σήμερα από το πρωί, γύρω στις 8.000 λαού διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας.

Στην πλατεία Λαυρίου και εκεί που η λεωφόρος Αλεξάνδρας βγαίνει στην Πατησίων, διαδήλωση 1.500 περίπου οργανωμένων φοιτητών χτυπήθηκε άγρια από τα όργανα της δικτατορίας. Ο αναβρασμός ανάμεσα στους φοιτητές και το λαό μεγαλώνει.

Κάνουμε έκκληση στο λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί ενεργητικά στους ηρωικούς φοιτητές που ύψωσαν ξανά τη σημαία της πάλης ενάντια στη νεοφασιστική δικτατορία».

Παρασκευή 16 Νοέμβρη 1973

«Μεταδίδουμε δεύτερη ανταπόκριση που πήραμε σήμερα πριν από λίγο από την Αθήνα για τον ηρωικό αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου της πρωτεύουσας.

Οι χιλιάδες φοιτητές που από προχθές το μεσημέρι κατέλαβαν το Πολυτεχνείο της Αθήνας και κλείστηκαν σε αυτό συνεχίζουν με απαράμιλλο θάρρος τον ηρωικό τους αγώνα ενάντια στο μεταμφιεσμένο στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς. Ο λαός της Αθήνας παρακολουθεί από κοντά τον ηρωικό τους αυτό αγώνα και εκδηλώνει ενεργητικά την αλληλεγγύη του.

Ομάδα μαθητών ηλικίας 12 χρονών και πάνω κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που παρεμβάλλει η αστυνομία, να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο Πολυτεχνείο εκδηλώνοντας έτσι τη συμπαράστασή τους προς τους φοιτητές. Στο μεταξύ συγγενείς και άλλοι πατριώτες στέλνουν στους φοιτητές τρόφιμα.

Οι οδηγοί των ταξί και των άλλων αυτοκινήτων εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους προς τους φοιτητές με κορναρίσματα.

Πάνω από 30 χιλιάδες λαού έχουν κατακλύσει την οδό Πατησίων και την Ομόνοια, παρακολουθώντας την κίνηση στο Πολυτεχνείο και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις των φοιτητών και εκδηλώνοντας με κάθε τρόπο την υποστήριξη του αγώνα τους. Σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου έγιναν στο κέντρο της Αθήνας 25 διαδηλώσεις φοιτητών και άλλων νέων με συνθήματα κατά της δικτατορίας και των Αμερικανών υποστηρικτών της. Στην Πάτρα οι φοιτητές εξακολουθούν να είναι κλεισμένοι στο Πανεπιστήμιο και προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των φοιτητών του Πολυτεχνείου εκπέμπει συνεχώς συνθήματα και αντιστασιακά τραγούδια σε ένταση που καλύπτει ολόκληρη την Αττική. Ανάμεσα στα συνθήματα που εκπέμπει ο ραδιοσταθμός είναι: «Η χούντα θα πέσει από το λαό», «Ο λαός πεινάει και η χούντα μασάει», «Λευτεριά στους ήρωες αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους», «Αλληλεγγύη στον αγώνα».

Από το ραδιοσταθμό των φοιτητών μεταδόθηκε και η παρακάτω διακήρυξη:

«Προσοχή! Προσοχή! Σας μιλάει ο ραδιοσταθμός του Πολυτεχνείου. Η φωνή των αγωνιζόμενων φοιτητών. Η μόνη φωνή των αγωνιζόμενων φοιτητών Ελλήνων! Έξι χρόνια χούντας είναι αρκετά! Ο λαός απαντάει με κινητοποίηση στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη και τους υποστηρικτές της. Λαέ, αυτή τη στιγμή είμαστε μαζεμένοι φοιτητές από όλη την Αθήνα, από όλη την Ελλάδα. Μάθαμε να θέτουμε τα αιτήματά μας μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλων των Ελλήνων για μια ανεξάρτητη και δημοκρατική Ελλάδα. Συνθήματα μας είναι: Κάτω η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία και το κεφάλαιο που τη στηρίζει! Κάτω ο τιμάριθμος και η ακρίβεια! Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία!»

Το σύνθημα αυτό, δηλαδή «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι γραμμένο στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου με μεγάλα γράμματα.

Οι φοιτητές απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στο λαό να δυναμώσει τη συμπαράστασή του.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των φοιτητών του Πολυτεχνείου απηύθυνε σήμερα το πρωί έκκληση προς τους Έλληνες πατριώτες να εφοδιάσουν τους φοιτητές που είναι κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο με μια ισχυρή λυχνία για να μπορέσει να συνεχίσει τις εκπομπές του. Οι εκπομπές του ραδιοσταθμού, προσθέτει το ίδιο πρακτορείο, συνεχίζονταν όλη τη νύχτα.

Το «Φρανς Πρες» μεταδίδει επίσης ότι οι φοιτητές οργάνωσαν μέσα στο Πολυτεχνείο ορχήστρα, που έπαιζε κρητικές μαντινάδες και άλλα τραγούδια από τους αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ανάμεσα στα συνθήματά τους είναι: «Η Ελλάδα έξω από το ΝΑΤΟ!». «Έξω οι Αμερικάνοι!». «Χαιρετισμός στο λαό και τους φοιτητές της Ταϊλάνδης που έριξαν τη δικτατορική κυβέρνηση!». «Κάτω η δικτατορία».

Εξάλλου τα πρακτορεία «Ρόιτερ» και «Γιουνάιτεντ Πρες» μετέδωσαν ότι χθες το βράδυ συγκεντρώθηκαν πάνω από 10 χιλιάδες λαού έξω από το Πολυτεχνείο. Τα ίδια πρακτορεία μεταδίδουν ότι χθες τη νύχτα έφτασαν στην Αθήνα και φοιτητικές αντιπροσωπείες από την Πάτρα. Τα πρακτορεία επισημαίνουν ότι ανάμεσα στο λαό που διαδηλώνει τη συμπαράστασή του προς τους αγωνιζόμενους φοιτητές έξω από το Πολυτεχνείο, ήταν και αντιπροσωπεία των αγροτών από τα Μέγαρα, που αγωνίζονται για τη ματαίωση των απαλλοτριώσεων».

Παρασκευή 16 Νοέμβρη 1973

«Νεότερες πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι οι φοιτητές εξακολουθούν να κατέχουν το Πολυτεχνείο.

Επιτροπή φοιτητών ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί μέσα στο Πολυτεχνείο αποθέματα τροφίμων που φθάνουν ως το Σάββατο και ότι τα τρόφιμα αυτά συμπληρώνονται με άλλα που μεταφέρονται από συγγενείς και πατριώτες. Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι φοιτητές δε πρόκειται να εγκαταλείψουν το Πολυτεχνείο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι φοιτητές ανήρτησαν στο Πολυτεχνείο τεράστιο πλακάτ με σύνθημα υπέρ της λαϊκής κυριαρχίας.

Οχτακόσιοι φοιτητές οργάνωσαν μπροστά στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως διαδήλωση, ζητώντας την παραίτηση του δικτάτορα Παπαδόπουλου.

Μέσα στο Πολυτεχνείο οι φοιτητές έχουν οργανωθεί. Εγκατέστησαν πρόχειρο νοσοκομείο, γραφείο πληροφοριών και κατέλαβαν το γραφείο του κυβερνητικού επιτρόπου και κατέστρεψαν όλα τα έγγραφα που βρίσκονταν εκεί.

Πληροφορίες από την Πάτρα αναφέρουν ότι και εκεί 1.000 περίπου φοιτητές κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο και κλειστήκανε σε αυτό, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους προς τους συναδέλφους τους της Αθήνας και την αντίθεσή τους στο μεταμφιεσμένο φασιστικό καθεστώς.

Οι νέες θαρραλέες αγωνιστικές εκδηλώσεις των φοιτητών έχουν καταθορυβήσει τον Παπαδόπουλο και την χουντομαρκεζινική κυβέρνηση. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος κάλεσε το πρωί τον υπουργό Δημοσίας Τάξης Θεράπο και του έδωσε εντολές για την αντιμετώπιση των φοιτητικών εκδηλώσεων. Από χτες το απόγευμα η Αστυνομία βρίσκεται σε αυστηρή επιφυλακή».

Παρασκευή 16 Νοέμβρη 1973

«Νεότερες πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης καταλήφθηκε από τους φοιτητές. Σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι συντάσσονται με την κίνηση των συναδέλφων τους της Αθήνας και θα αγωνιστούν ως τη νίκη.

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι τα κυριότερα συνθήματα που εκφωνούν οι φοιτητές των Πατρών από το ίδρυμά τους. Σχημάτισαν Επιτροπή και ανήγγειλαν ότι θα διανεμηθούν τρόφιμα σε όλους τους συναδέλφους τους που συμμετέχουν στην κατάληψη.

Στην Αθήνα το Πολυτεχνείο που εξακολουθεί να κατέχεται από τους σπουδαστές, αποτελεί κέντρο συρροής κόσμου και ορμητήριο διαδηλώσεων.

Χιλιάδες διαδηλωτές σχημάτισαν σήμερα πορεία με αφετηρία το Ίδρυμα της οδού Πατησίων. Με το σύνθημα «Δημοκρατία» κινήθηκαν στην οδό Σταδίου προς το Σύνταγμα και τα γραφεία του δικτάτορα Παπαδόπουλου και του διορισμένου πρωθυπουργού του.

Πυκνές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι όμως σε λίγο ξανασυντάχθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ρεπορτάζ από τη χτεσινοβραδινή διαδήλωση χιλιάδων Αθηναίων στην οδό Πανεπιστημίου οι οποίοι κραύγαζαν συνθήματα κατά του δικτατορικού καθεστώτος και του Παπαδόπουλου.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός, που έχουν εγκαταστήσει οι σπουδαστές στο Πολυτεχνείο και που εκπέμπει στα 1.050 μέτρα, μετέδωσε χθες το βράδυ έκκληση για γενική απεργία, μοναδικό μέσο, όπως τόνιζε, για τον τερματισμό της τυραννίας, την εκδίωξη των ξένων μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της χούντας εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω από το Πολυτεχνείο. Στην οδό Πατησίων, από το κατάστημα «Μινιόν» μέχρι το Μουσείο, έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εκτεταμένα τηλεγραφήματα για τις εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού των σπουδαστών του Πολυτεχνείου: “Εδώ οι ελεύθεροι Έλληνες φοιτητές”.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών έκανε έκκληση προς τους ξένους δημοσιογράφους να εξηγήσουν ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας κατά της φασιστικής χούντας, για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας.

Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, που κατέλαβαν σήμερα το εκεί Πανεπιστήμιο, έβγαλαν Επιτροπή η οποία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εμείς οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης καταλάβαμε σήμερα το κτίριο του Πανεπιστήμιου για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη φασιστική χούντα, η οποία καταπιέζει τον ελληνικό λαό. Να διατρανώσουμε την πίστη στο δίκαιο αγώνα μας και την πεποίθησή μας ότι το τέλος των προσπαθειών μας θα στεφθεί με επιτυχία.

Ζήτω η ελευθερία».

Σήμερα μετά το μεσημέρι εκατοντάδες εργάτες οικοδομών συγκεντρώθηκαν στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, κοντά στο Πολυτεχνείο και ύψωσαν ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα: «Η δύναμη ανήκει στους εργάτες». Τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και ενώθηκαν με τους χιλιάδες διαδηλωτές που βρίσκονται έξω από το Πολυτεχνείο».

Παρασκευή 16 Νοέμβρη 1973

«Η νεοφασιστική δικτατορία της χούντας πετάει τη μεταμφίεσή της που φόρεσε για να εξαπατήσει την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη και αποκάλυψε και πάλι το πραγματικό ωμό και στυγνό πρόσωπό της. Ο δήθεν ήπιος Παπαδόπουλος θυμήθηκε ξανά τις εντολές που είχε δώσει στη διάρκεια των φοιτητικών αγώνων της προηγούμενης άνοιξης, να σπάζουν με τα πιστόλια τα κεφάλια των φοιτητών και εξορμάει με τα τανκς του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον για να καταπνίξει τις ηρωικές αγωνιστικές εκδηλώσεις της αδάμαστης φοιτητικής νεολαίας και του λαού που της συμπαραστέκεται. Συνεργός του αυτή τη φορά ο δήθεν προοδευτικός και δημοκρατικός Μαρκεζίνης που επιχείρησε με το μικρό ανάστημά του να καλύψει το αποκρουστικό πρόσωπο του νεοφασιστικού καθεστώτος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τεθωρακισμένα κινήθηκαν προς το Πολυτεχνείο, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες φοιτητές και πατριώτες, και άρχισαν να επιτίθενται ενάντια στα συγκεντρωμένα πλήθη για να τα διαλύσουν. Στο μεταξύ άλλες δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα μέσα στο κτίριο του Πολυτεχνείου όπου έχουν κλειστεί πέντε χιλιάδες φοιτητές και μαθητές. Άρχισαν συγκρούσεις μεταξύ των χουντικών δυνάμεων και των φοιτητών. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Ο ραδιοσταθμός των φοιτητών απηύθυνε έκκληση στο λαό να εφοδιάσει τους πολιορκημένους φοιτητές με αντισφυξιογόνες μάσκες και να κατεβεί στο κέντρο της Αθήνας για να τους συμπαρασταθεί και να διαμαρτυρηθεί για το νέο έγκλημα της φασιστικής κυβέρνησης.

Προηγούμενες πληροφορίες από την Αθήνα ανέφεραν ότι δεκάδες φοιτητών και λαού με συνθήματα ενάντια στη χούντα και την κυβέρνηση Μαρκεζίνη ξεκίνησαν σήμερα από την πλατεία Ομόνοιας προς το Σύνταγμα. Η αστυνομία επιτέθηκε με μανία ενάντια στους διαδηλωτές. Επακολούθησαν σκληρές συγκρούσεις.

Μεταδίδουμε μια νέα ανταπόκριση που λάβαμε από την Αθήνα σήμερα. Πλήθη λαού έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας γύρω από το Πολυτεχνείο.

Στις 11 η ώρα χίλιοι περίπου οικοδόμοι διαδήλωσαν στην Ομόνοια με συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας. Επίσης μεγάλη διαδήλωση έγινε στην οδό Αθηνάς με κατεύθυνση προς τη Βουλή. Η διαδήλωση χτυπήθηκε στην οδό Σταδίου από τα όργανα της χούντας, αλλά σε λίγο οι διαδηλωτές ανασυγκροτήθηκαν και έφτασαν στη Βουλή.

Ο ραδιοσταθμός των φοιτητών μετέδωσε ότι καταλήφθηκε ο ηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ της Νέας Ιωνίας από πλήθη λαού γιατί αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος κατά 24%. Ο ίδιος ραδιοσταθμός μετέδωσε και τα ακόλουθα: Κηρύχθηκε απεργία συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους φοιτητές σε εργοστάσιο του Πειραιά. ΕΣΑτζήδες και ΕΚΟΦίτες έσπασαν τα γραφεία του Συλλόγου Χίων Φοιτητών. Κάτοικοι των Μεγάρων κατεβαίνουν με τρακτέρ και οπλισμένοι με ξύλα γιατί εκδόθηκε απόφαση υπέρ του Ανδρεάδη. Επιτροπή των κατοίκων εισήλθε στο Πολυτεχνείο και ενώθηκε με τους φοιτητές. Επιτροπές εργατών και μαθητών βρίσκονται επίσης μέσα στο Πολυτεχνείο. Στην Πάτρα έχει εκλεγεί δωδεκαμελής επιτροπή.

Τρεις χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και εκλέξανε πενταμελή επιτροπή.

Στις 3.30 η ώρα οι φοιτητές έδωσαν συνδιάσκεψη Τύπου σε 70 δημοσιογράφους που βρίσκονταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Απήργησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής. Το 10ο και το 12ο Γυμνάσιο, η Σχολή Δοξιάδη καθώς και ένα νυκτερινό γυμνάσιο επίσης κήρυξαν απεργία.

Μέσα σε γραφείο του κυβερνητικού επιτρόπου βρέθηκαν μαγνητοταινίες και έντυπα με ονόματα χαφιέδων και ανθρώπων που χρησιμοποιούνται από την Ασφάλεια. Το Σωματείο Ηθοποιών και Τεχνικών Θεάτρου και Κινηματογράφου ανακοίνωσε την κήρυξη απεργίας σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους φοιτητές. Οι κύριοι Καζάκος, Σοφία Ρούσου, Αγγελόπουλος και άλλοι καλλιτέχνες πήραν μέρος στις διαδηλώσεις συμπαράστασης γύρω από το Πολυτεχνείο. Ο Μαρκόπουλος μπήκε στο Πολυτεχνείο χθες το βράδυ και έδωσε συναυλία για τους φοιτητές. Παπάδες μπήκαν με τρόφιμα στο Πολυτεχνείο για να βοηθήσουν τους φοιτητές.

Τριμελής επιτροπή καθηγητών συζήτησε χθες το βράδυ με φοιτητές. Ο ραδιοσταθμός έκανε έκκληση στα ξένα πρακτορεία και τους δημοσιογράφους να μεταδίδουν πιστά τα νέα του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου. Καταγγέλλει ότι η χούντα έβαλε σε λειτουργία ραδιοσταθμό που μεταδίδει ψεύτικα συνθήματα».

Σάββατο 17 Νοέμβρη 1973

«Κατά τη χθεσινή μέρα η Αθήνα συγκλονιζόταν από τις διαδηλώσεις. Δεν υπάρχει πλατεία της Αθήνας που να μην έχει γίνει κέντρο αντιχουντικών εκδηλώσεων ή πεδίο συγκρούσεων.

Ιδιαίτερα σκληρές υπήρξαν οι συγκρούσεις στην Ομόνοια, τα αστυνομικά όργανα επέδειξαν ιδιαίτερη αγριότητα. Καταγγέλλεται από αυτόπτες μάρτυρες ότι τα όργανα της χούντας χτυπούσαν αδιάκριτα όποιον βρίσκαν μπροστά τους. Δεκάδες διαδηλωτές κακοποιήθηκαν και πετάχτηκαν βαριά τραυματισμένοι στα πεζοδρόμια, όπου έμεναν χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Όπως μετέδωσε χθες αργά ο ραδιοπομπός των φοιτητών του Πολυτεχνείου της Αθήνας, μεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν δύο νεκροί.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπάρχουν ένας νεκρός και 30 τραυματίες από δακρυγόνες βόμβες.

Χίλιοι πεντακόσιοι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης κατέλαβαν το οίκημα της Σχολής. Οι φοιτητές πήραν μαζί τους κουβέρτες, τρόφιμα κι άλλα εφόδια για πολλές μέρες. Αμέσως μετά την κατάληψη του κτιρίου άρχισαν οι αντιχουντικές εκδηλώσεις με χωνιά και συνθήματα και με εκπομπές από πρόχειρο ραδιοπομπό που έχουν κατασκευάσει. Οι φοιτητές καλούν το λαό να κινητοποιηθεί για την ανατροπή της χούντας.

Νυχτερινές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν βάρβαρες επιθέσεις ενάντια στους φοιτητές και τους άλλους πατριώτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο καθώς και σε διάφορα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους προς την αγωνιζόμενη φοιτητική νεολαία και την αντίθεση του λαού προς τη μεταμφιεσμένη φασιστική δικτατορία και τη μαρκεζινική κυβέρνησή της.

Βάρβαρη επίθεση εξαπέλυσαν οι αστυνομικές δυνάμεις και εναντίον των διαδηλωτών έξω από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Αναφέρεται ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Τα αυτοκίνητα πρώτων βοηθειών έτρεχαν συνεχώς στους δρόμους της Αθήνας μεταφέροντας τραυματίες σε νοσοκομεία και σε σταθμούς πρώτων βοηθειών.

Ο ραδιοσταθμός των φοιτητών του Πολυτεχνείου μετέδωσε χθες τη νύκτα επείγουσα έκκληση για ιατρική βοήθεια σε εκατοντάδες τραυματίες που είχαν συγκεντρωθεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Ο ραδιοσταθμός ζήτησε να καταφθάσουν στο Πολυτεχνείο γιατροί και να σταλούν φάρμακα».

Σάββατο 17 Νοέμβρη 1973

«Η βάρβαρη επίθεση των χουντικών αστυνομικών δυνάμεων, των ΝΑΤΟικών τανκς και των οπλισμένων χαφιέδων δεν λύγισαν το αγωνιστικό φρόνημα των φοιτητών και των πρωτοπόρων εργατών της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων. Μπορεί να κηρύχτηκε πάλι ο στρατιωτικός νόμος σ’ όλη τη χώρα, τα στρατοδικεία να μπήκαν σε λειτουργία, ν’ απαγορεύεται η κυκλοφορία, να εντείνεται η φασιστική τρομοκρατία. Ο ελληνικός λαός όμως και τα περήφανα νιάτα του δεν γονατίζουν. Συνεχίζουν τον αγώνα, με όπλο το δίκιο τους, τον πόθο για λευτεριά, ανεξαρτησία, δημοκρατία.

Έτσι, χθες συνεχίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας οι διαδηλώσεις της σπουδάζουσας νεολαίας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Το μεσημέρι έγιναν διαδηλώσεις στην πλατεία της Ομόνοιας και σ’ άλλα κεντρικά σημεία. Ενάντια στους διαδηλωτές επιτέθηκε η αστυνομία υπό την προστασία των τανκς. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν πολλοί φοιτητές, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Στην περιοχή του Πολυτεχνείου πήραν μέρος στη διαδήλωση χιλιάδες φοιτητές και άλλοι δημοκράτες. Τα χουντικά τανκς έκαναν επέλαση στο Πεδίον του Άρεως, την οδό Πατησίων και στη Σανταρόζα. Στις περιοχές των διαδηλώσεων ακούγονται συνέχεια ριπές αυτομάτων και πολυβόλων.

Η Αθήνα, γράφουν ξένοι ανταποκριτές, δίδει την εικόνα νεκρής πόλης. Ελικόπτερα του στρατού πετούν σε μικρό ύψος πάνω από την Αθήνα, ανιχνεύοντας συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Παρ’ όλα αυτά ομάδες νέων συγκροτούν διαδηλώσεις και αψηφώντας την τρομοκρατία αποδοκιμάζουν την αστυνομία.

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού παραμένει κλειστό και πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες ματαίωσαν πτήσεις τους προς την Ελλάδα.

Ισχυρές δυνάμεις θωρακισμένων φρουρούν το υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης καθώς και το σπίτι του Μαρκεζίνη. Τα παλιά ανάκτορα φρουρούνται από ένοπλους πυροσβέστες.

Για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων η χούντα έφερε στο κέντρο της Αθήνας επίλεκτες δυνάμεις πεζοναυτών.

Το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι ο αριθμός των συλληφθέντων έχει φτάσει στις δύο χιλιάδες. Οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο ανέρχονται σε 78. Πολύ περισσότεροι, όμως, έχουν μεταφερθεί σε σπίτια για ν’ αποφύγουν τη σύλληψη.

Οι εφημερίδες «Το Βήμα» και«Άθενς Νιους» δεν κυκλοφόρησαν χθες. Έγινε επίσης γνωστό ότι ο αρχηγός του στρατού αντιστράτηγος Ζαγοριανάκος ζήτησε από τον αρχηγό του Γαλλικού Γενικού Επιτελείου να αναβάλει την επίσκεψή του στην Ελλάδα, που είχε προγραμματιστεί γι’ αυτές τις μέρες.

Τα τηλεγραφήματα των ξένων πρακτορείων αναφέρουν ότι χθες το απόγευμα σε πολλά μέρη της Αθήνας ακούγονται ριπές αυτομάτων και εκρήξεις δακρυγόνων βομβών».

Σάββατο 17 Νοέμβρη 1973

«Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ΤΑΣ στην Αθήνα μετέδωσε την παρακάτω περιγραφή των χθεσινών γεγονότων:

Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας καλύπτονται ακόμη από σύννεφο δηλητηριωδών αερίων. Η αστυνομία έριξε στους δρόμους και σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας πολλές δακρυγόνες βόμβες όταν τη νύκτα προς το Σάββατο χιλιάδες Αθηναίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, εκδηλώνοντας τη συμπάθειά τους προς τους αγωνιζόμενους φοιτητές.

Στους δρόμους της Αθήνας εμφανίστηκαν επίσης τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας. Μετά τα μεσάνυκτα εμφανίστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και στρατιωτικές δυνάμεις. Οι φοιτητές ζητούσαν ριζοσπαστικές δημοκρατικές αλλαγές, στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Ενάντιά τους το καθεστώς έστειλε τανκς και αστυνομικές δυνάμεις. Τα τανκς έσπασαν τα κιγκλιδώματα του προαυλίου του Πολυτεχνείου και ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν εξ εφόδου το κτίριο. Ως τις πρωινές ώρες λειτουργούσε ο ραδιοσταθμός του Πολυτεχνείου και οι φοιτητές πληροφορούσαν το λαό για την επίθεση και τον καλούσαν να τους συμπαρασταθεί.

Το βράδυ της Παρασκευής και συγκεκριμένα μετά τις 8 η ώρα έως 50 χιλιάδες λαού της Αθήνας είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Πολυτεχνείου. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ και αφίσες με συνθήματα κατά του καθεστώτος και της κυβέρνησης Μαρκεζίνη. Μοιράστηκαν πολλές προκηρύξεις και φέιγ βολάν που είχαν γραφεί είτε με το χέρι είτε στη γραφομηχανή είτε είχαν τυπωθεί στον πολύγραφο. Ένα από αυτά τα τρικ έγραφε: Προς όλους τους φοιτητές και τους κατοίκους της Αθήνας, πατριώτες: Ενωθείτε στον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Σας προσκαλούν οι συνάδελφοί σας, οι φοιτητές, οι εργάτες στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Υποστηρίξτε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Ενωθείτε. Με ενωμένες τις δυνάμεις θα ρίξουμε τη χούντα.

Ο ραδιοσταθμός του Πολυτεχνείου λειτουργούσε συνεχώς. Μεγάλα μεγάφωνα που είχαν τοποθετηθεί στα παράθυρα του κτιρίου μετέδιδαν εκκλήσεις και συνθήματα: «Κάτω η χούντα», «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», «Ο φασισμός δεν θα περάσει», «’Εξω οι Αμερικάνοι από την Ελλάδα», «Κάτω το ΝΑΤΟ» και άλλα. Χιλιάδες λαού περικύκλωσαν πολλά δημόσια και κυβερνητικά κτίρια και αποπειράθηκαν να μπουν στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης και στο Δημαρχείο.

Κατά τις 9 η ώρα το βράδυ στους δρόμους της Αθήνας εμφανίστηκαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Ενάντια στους διαδηλωτές ρίχθηκαν δακρυγόνες βόμβες. Χιλιάδες αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών. Στους δρόμους στήθηκαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές. Ο ραδιοσταθμός των φοιτητών απηύθυνε έκκληση προς τον Ερυθρό Σταυρό και προς τους Αθηναίους να παράσχουν ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια προς τους τραυματίες. Ο σταθμός έλεγε: «Είμαστε περικυκλωμένοι από τανκ, μας πυροβολούν». Η έκκληση απευθύνθηκε και στις πρωινές ώρες και μετά ο σταθμός σταμάτησε τη λειτουργία του.

Μεταξύ των διαδηλωτών -καταλήγει ο ανταποκριτής του ΤΑΣ- υπάρχουν νεκροί και πολλοί τραυματίες».

Σάββατο 17 Νοέμβρη 1973

«Οι χουντικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών. Η αστυνομία παραδέχτηκε ότι υπάρχουν και νεκροί. Αναφέρεται ότι μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο νεκροτομείο το πτώμα ενός σπουδαστή.

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών με απόφασή της έκλεισε το Πανεπιστήμιο επ’ αόριστον. Στο μεταξύ ο υπουργός Τύπου και Πληροφοριών Ζουρνατζής προχώρησε σε ανοιχτές απειλές κατά των φοιτητών, δηλώνοντας ότι δεν θα ανεχθεί η κυβέρνηση Μαρκεζίνη τη διασάλευση της δημόσιας τάξης.

Στο σκληρό, αλλά ευγενικό και ηρωικό αγώνα που διεξάγει ο λαός και η νεολαία του ενάντια στη νεοφασιστική στρατιωτική δικτατορία έπεσαν αυτές τις μέρες της νέας αγωνιστικής έξαρσης και άλλοι πατριώτες. Ως τώρα είναι άγνωστος ο αριθμός τους και άγνωστα τα ονόματά τους. Δολοφόνοι και εκείνοι οι ηθικοί αυτουργοί κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν τα εγκλήματά τους.

Σ’ όλους αυτούς τους ανώνυμους πατριώτες και πατριώτισσες που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ανατροπή της λαομίσητης χούντας αφιερώνουμε σαν ελάχιστο φόρο τιμής το «Επέσατε θύματα αδέλφια εσείς»».

Σάββατο 17 Νοέμβρη 1973

«Έντρομο και με έκδηλη την αγωνία απ’ τον ηρωικό αγώνα της φοιτητικής νεολαίας και όλου του λαού, το καθεστώς της μεταμφιεσμένης δικτατορίας απέβαλε το προσωπείο του και έδειξε την πραγματική του μορφή.

Ματοκύλισε και πάλι τους φοιτητές που σαν νέοι “ελεύθεροι πολιορκημένοι” μετέβαλαν το Πολυτεχνείο της Αθήνας σε κάστρο της λευτεριάς, καθώς και το λαό της Αθήνας, που διαδήλωνε στους δρόμους της.

Οι αγώνες της φοιτητικής νεολαίας και όλων των εργαζομένων κατατρόμαξαν το καθεστώς και τους προστάτες του. Γι’ αυτό και μέσα στης νύχτας το σκοτάδι, σαν τα αγρίμια, που επιτίθενται να κατασπαράξουν τα θηράματά τους, ο προκαθήμενος της χουντικής καμαρίλας Παπαδόπουλος και η διορισμένη κυβέρνησή του εξαπέλυσαν ενάντια στα φοιτητικά νιάτα τα στίφη τους για να καταλάβουν το φρούριο με τανκς και θωρακισμένα.

Ο στυγνός και ματωβαμμένος δικτάτορας, που δεν μπόρεσε να κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο και από την προεδρική χλαμύδα της δήθεν δημοκρατίας που φόρεσε με τόσες τυμπανοκρουσίες, ανήγγειλε με έκτακτο διάγγελμά του στον ελληνικό λαό την επαναφορά του στρατιωτικού νόμου σ’ όλη τη χώρα.

Ο Παπαδόπουλος, οι συμπραξικοπηματίες νεοφασίστες συνεργάτες του με την επαναφορά του στρατιωτικού νόμου, την επιβολή της λογοκρισίας ξανά στον Τύπο, την επαναλειτουργία των έκτακτων στρατοδικείων, την απαγόρευση της κυκλοφορίας ομολόγησαν για άλλη μια φορά πως δεν μπορούν να κρατηθούν στην εξουσία χωρίς την ωμή φασιστική βία και τρομοκρατία. Τρέμουν τη λαϊκή οργή και καταφεύγουν στη χρησιμοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων που ελέγχουν με τους χουντικούς αξιωματικούς τους και στα τανκς του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον για να πνίξουν τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του λαού και της νεολαίας.

Αλλά γελιούνται, αν νομίζουν πως θα μπορέσουν να υποτάξουν ένα λαό που πάντα αντιπάλεψε τους τυράννους, ξένους και ντόπιους, αδιαφορώντας για τις θυσίες, για το βαρύ τίμημα με το οποίο κατακτιέται η λευτεριά και η δημοκρατία. Η φασιστική βία θα φουντώσει ακόμα πιο πολύ την οργή του λαού, θα ξεσηκώσει και ξεσήκωσε ήδη τη διαμαρτυρία και την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης, θα οδηγήσει στη σφυρηλάτηση του ενιαίου μετώπου πάλης όλων των αντιδικτατορικών δυνάμεων για την ανατροπή της στυγνής τυραννίας και την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας.

Με διαταγή του ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων χουντικός στρατοκράτης Ζαγοριανάκος απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσότερων των πέντε ατόμων στο ύπαιθρο, τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους εκτός από τα δημόσια θεάματα, τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις, την κατοχή όπλων ακόμη και των κυνηγετικών, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών, την κατοχή και λειτουργία ραδιοφωνικών πομπών, κλπ. Επίσης διέταξε τους ιδιοκτήτες σπιτιών να δηλώσουν στις αστυνομικές αρχές τα ξένα πρόσωπα που τυχόν φιλοξενούν ή περιθάλπουν στα σπίτια τους. Πρόκειται για τους εκατοντάδες τραυματίες και τις χιλιάδες των φοιτητών στους οποίους ο λαός της Αθήνας έδωσε άσυλο, τους περιθάλπει και τους προστατεύει από τη μανία των φασιστικών ορδών του Παπαδόπουλου.

Ο Ζαγοριανάκος απαγορεύει ακόμη τις ανατιμήσεις των ειδών και την απόκρυψη τροφίμων.

Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην πρωτεύουσα και φεύγουν προς τις επαρχίες.

Επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί προσπαθεί με ψευδολογίες να δικαιολογήσει τη φασιστική επίθεση κατά των φοιτητών και των χιλιάδων λαού της πρωτεύουσας. Ομολογεί ωστόσο ότι το χουντικό υπουργείο Δημοσίας Τάξεως προκάλεσε την επέμβαση των στρατιωτικών μονάδων και των τεθωρακισμένων. Ομολογεί επίσης τον τρόμο που ένιωσαν οι δικτάτορες από το ξέσπασμα της λαϊκής οργής στους δρόμους της Αθήνας και όταν χιλιάδες διαδηλωτών περικύκλωσαν και κατέλαβαν τη νομαρχία και απείλησαν να μπουν στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης και σε άλλα υπουργεία.

Ομολογεί επίσης την ύπαρξη τεσσάρων νεκρών. Στο μεταξύ πληροφορίες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ανδρείκελου Μαρκεζίνη, που έγινε συνεργός του Παπαδόπουλου στο ματοκύλισμα των φοιτητών και των άλλων πατριωτών, δήλωσε σήμερα ότι τόσο ο θλιβερός πρωθυπουργός όσο και τα μέλη της κυβέρνησής του δεν πρόκειται να παραιτηθούν και ότι συμφωνούν απόλυτα με τα μέτρα που πήρε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, κατά τα άλλα ο Μαρκεζίνης και οι συνεργάτες του είναι «δημοκρατικοί» και «προοδευτικοί».

Η γαλλική εταιρεία «Αιρ Φρανς» ανακοίνωσε ότι διέκοψε προσωρινά τις πτήσεις αεροσκαφών της στην Αθήνα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες ξένες εταιρίες ανέστειλαν τις πτήσεις τους και το αεροδρόμιο της Αθήνας παραμένει κλειστό».

Κυριακή 18 Νοέμβρη 1973

«Ο μαύρος φασισμός που επιβλήθηκε με τα τανκς και τα άλλα όπλα του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον λυσσομανεί και πάλι στην πατρίδα μας. Ο στρατιωτικός νόμος επαναφέρθηκε και ξαναστήθηκαν στρατοδικεία έτοιμα να δικάσουν και να καταδικάσουν τους φοιτητές και τους άλλους πατριώτες που πήραν δραστήριο μέρος στις θαρραλέες και μεγαλειώδεις αγωνιστικές εκδηλώσεις της πρωτεύουσας, απαιτώντας να φύγει η χούντα και να αποκατασταθεί η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε από το απόγευμα σ’ όλες τις πόλεις, η συγκοινωνία σταμάτησε και τα στίφη των αστυνομικών και των χουντικών μπράβων συνεχίζουν το κυνηγητό των αντιπάλων του καθεστώτος, τις έρευνες, τις συλλήψεις και τις κακοποιήσεις.

Τα άντρα της Ασφάλειας και της ΕΣΑ είναι γεμάτα από πατριώτες που πιάστηκαν προχθές και χθες, που υποβάλλονται σε άγρια βασανιστήρια. Με ιδιαίτερη λύσσα οι χουντικοί δήμιοι βασανίζουν πρωτοπόρους φοιτητές και φοιτήτριες.

Χτες το απόγευμα και το βράδυ η Αθήνα παρουσίαζε όψη νεκρής πόλης. Η κυκλοφορία είχε σταματήσει και στους δρόμους κυκλοφορούσαν τα τανκς και στρατιωτικές και αστυνομικές περιπολίες όπως στα μαύρα χρόνια της χιτλερικής κατοχής.

Μόνο σε τέτοια ατμόσφαιρα οι λαομίσητοι σιδερόφραχτοι δικτάτορες αισθάνονται ήσυχοι. Μόνο με τη βία και την τρομοκρατία μπορούν να κρατηθούν στην εξουσία. Κι όμως έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία, όπως έκανε ο στυγνός δικτάτορας Παπαδόπουλος στο χθεσινό μήνυμά του και να παρουσιάζουν το λαό που σχεδόν στο σύνολό του αντιτίθεται στο τυραννικό καθεστώς τους και στους ντόπιους και ξένους προστάτες τους σαν μειοψηφία αναρχικών και εξτρεμιστικών στοιχείων. Αλλά αφού αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία, γιατί φοβούνται, γιατί τρέμουν; Γιατί υποχρεώθηκαν να πετάξουν κι αυτό τον αρκετά διαφανή μανδύα «δημοκρατικότητας» που χρησιμοποίησαν για τη μεταμφίεσή τους με σκοπό να εξαπατήσουν την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη. Γιατί καταφεύγουν στα τανκς και τα όπλα να τα βάλουν με άοπλους νέους που φλογίζονται από τα ευγενικά ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Δεν χρειάζεται άλλη πιο χειροπιαστή απόδειξη για το τι ακριβώς είναι και για το τι αντιπροσωπεύουν. Πρόκειται για λαομίσητους και ξενόδουλους φασίστες, για εχθρούς του λαού, για υπηρέτες των συμφερόντων της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων μονοπωλίων και για πειθήνιους εκτελεστές των τυχοδιωκτικών σχεδίων του ιμπεριαλισμού.

Ενάντιά τους παλεύουν έξι και πάνω χρόνια τώρα ο λαός και η νεολαία του και δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους, όσο κι αν λυσσομανάν οι φασίστες στρατοκράτες και οι θλιβεροί κομπάρσοι τους, σαν τον «δημοκράτη» Μαρκεζίνη. Ο αγώνας αυτός θα συνεχισθεί και θα ξεσπάσει πιο ρωμαλέος, πιο μαζικός, πιο μαχητικός. Ας θυμηθούν οι Παπαδόπουλοι και οι άλλοι στρατοκράτες το πάθημα των χιτλερικών και των άλλων φασιστών δασκάλων τους.

Η δικτατορία θα ανατραπεί. Η δημοκρατία θα νικήσει».


Επιμέλεια: Θεματοφύλακας Ιστορικής Μνήμης


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:274