Χρόνος ανάγνωσης περίπου:4 λεπτά

Γλωσσούδες, καλοκαίρι του ’23: Οι γιατρίνες… | της Ιφιγένειας Μανουρά.


Το να επισκέπτεσαι πολύ πρωί τη θάλασσα έχει πολλαπλά οφέλη. Δεν έχει σχεδόν ποτέ κύμα πριν τις δέκα. Την απολαμβάνεις με ελάχιστο κόσμο και καμιά φορά όταν πας πολύ πρωί γύρω στις 8, μπορεί και να είσαι ολομόναχός σου. Είναι πολύ κρύα οπότε ξυπνά σώμα και μυαλό. Δεν σε ξεροψήνει ο ανηλεής ήλιος. Δεν κάνεις ρυτίδες. Μπορείς να ακούσεις μουσική στην παραλία χωρίς να ενοχλείς κανέναν. Μπορείς να περπατήσεις στην ακροθαλασσιά και αφού η παραλία είναι άδεια δεν έχεις τον φόβο ότι θα σε χλευάσουν για τα πάχη σου τα κάλλη σου -από μέσα τους βέβαια- αλλά ίδιο είναι το συναίσθημα που νοιώθεις. Αλλά το σπουδαιότερο όφελος είναι ότι οι κυρίες αφού έχουν πάει τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο σχολείο, έρχονται κάποιες ώρες και μετά φεύγουν πάλι για να πάνε σπίτια τους για μαγείρεμα και υποδοχή των μελών της οικογένειάς τους και εκείνες τις ώρες μπορεί να μάθεις τα πάντα. «Το πανεπιστήμιο της θάλασσας» έτσι το ονομάζω.

Μπορεί να μάθεις για τον καιρό, για μαγειρική, ζαχαροπλαστική, ζώδια, καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, ιατρικά θέματα, για τις γειτόνισσες, αν έχεις χάσει κάποιο επεισόδιο από την τηλεόραση θα ακούσεις όλες τις λεπτομέρειες, και πολλά άλλα.

Σήμερα το πρωί απόλαυσα μια παρέα από πέντε μεσόκοπες κυρίες . Όταν πήγα τις βρήκα στη θάλασσα και συζητούσαν για ιατρικά θέματα. Απορώ δηλαδή τι πάνε οι γιατροί και σπουδάζουν τόσα χρόνια. Εδώ οι κυρίες ήξεραν τα πάντα.

-Και εμένα ο άντρας μου έχει πρόβλημα με τα νεφρά του και φοβούμαστε να μην ντακάρει αιμοκάθαρση αλλά προσέχει. Δε τρώει λιπαρά, ούτε πολλά κρέατα, ούτε βρουβερικά. Έχασε πολλά κιλά. Είπε ο γιατρός ότι απαγορεύγουνται οι ντομάτες μα τσοι αγαπά πολύ και μούπε η Ελένη η γειτόνισσά μου ότι αυτή τονέ βγάνει τη φλούδα που έκια λέει είναι οι πουρίνες που κάνουνε κακό στα νεφρά. Και παίρνω και γάλα και του κάνω γιαούρτι γιατί πρέπει να παίρνει φώσφορο αλλά το ξεβουτυρώνω πρώτα γιατί έχει και πολύ ψηλή χοληστερίνη.

-Και πήζει το γιαούρτι άμα του βγάλεις το βούτυρο;

-Ναι γιατί του βάνω και στη μύτη του κουταλακιού μια σταλιά πυθιά αποκείνηνα που κάνουνε το τυρί. Τρώει και μπανάνες για το κάλιο ντου γιατί εδά τελευταία τονε πιάνουνε και κράμπες μα όι και πολλές γιατί έχει και ζάχαρο.

-Ντα πόση χοληστερίνη έχει;

-220.

-Ε δεν είναι και πολύ. Και γω 220 έχω μα δε φοβούμαι γιατί έκουσα τσοι προάλλες στη τηλεόραση, ότι πριν από χρόνια το όριο ήτανε 220 μα δα οι εταιρίες που πουλούνε τα φάρμακα είπανε στσοι γιατρούς να το κάμουνε 200, για να αγοράζομε πολλά φάρμακα οι αθρώποι.

-Ε δε το γατέχω ετονά που λές.

-Εμένα ο άντρας μου έχει ζάχαρο και δε πρέπει να τρώει ούτε ρύζι, ούτε μακαρούνια, ούτε πατάτες, ούτε όσπρια και αυτός τα αγαπά που τρεζαίνεται μα ίντα θα κάμει ο μαύρος όλο κολοκύθια, βρούβες, ψάρι και κρέας πρέπει να τρώει, μα πώς να τα αγοράζει κιανείς κάθε μέρα δεν είναι και εύκολο!!!

-Και εμένα έχει λέει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αλλά κάνει ότι του κατεβεί . Όντε νείναι στο σπίτι τρώει ότι του μαγερεύγω εγώ γιατί με φοβάται. Τη νώρα- νώρα που θα βγει, τρώει ότι του καπνίσει. Απροθές μούπε η Μαρία ότι επήγανε με το νάντρατζη σε μια ψησταριά και εφάγανε ίντα λες ανέχεις το θιο σου; κοντοσούβλι λέει και μενούζα. Και δε ντούπα πράμα να μην πάει να τα βάλει με τη γυναίκα που μου το μολόγισε.

– Ωχιάλλο ανέ πάθει πράμα να τονε παντονιάρεις ορνικό ντου και ό, τι ξετελέψει.

–Ε με τα μυαλά που έχει καλά να πάθει μα θα πλερώσω εγώ η κακομοιριασμένη τη νύφη, γιακιονά σκω.

– Και ίντα να πω και γω που ο δικός μου έχει ανεβασμένα λέει κάτι ένσημα δε γατέχω δα και πως τα λένε στο συκώτι του και φοβούμαστε, αλλά το κρασί και η ρακή στο πρώτο τζόγο.

-Ένζυμα, τρανσαμινάσες τα λένε, γιατί προ καιρού τσοίχα και γω ανεβασμένες και έκαμα εξετάσες και υπέρηχο στο συκώτι και μούπαινε ο γιατρός κάθε δυο μήνες να πηγαίνω να με θωρεί.

– Άστα εμονογεράσαμε και εμείς και οι άντρες μας και πώς θα ξανοίγομε ο γεις τον νάλλο δε γατέχω!!!

– Οπροθές σε ένα γάμο ήτανε ο Γιώργης του Σπυροδομανώλη και ανείχε δείτε πως έτρωγε το κριας θελατονεφοβηθείτε.

-Μρε Γιώργη δεν έχεις μρε χοληστερίνη και ουρικό και τρως ετοσονά αρνί; του λέει ο άντρας μου.

-Ανέχω; 300.

-Παναγιά μου – Παναγία μου και δε φοβάσαι;

-Eγώ να φοβηθώ η χοληστερίνη να φοβηθεί, χα χα!

-Εκούσετε τσoι προάλλες για το νεαρό που επόθανε που είχε λέει 22 πίεση;

-Nαι είπεναι μου ό άντρας μου ότι όλοι το λέγανε στο καφενείο και τονε κατηγορούσανε ότι αφού το κάτεχε γιάντα δεν νεπήγαινε σε ένα γιατρό. Και τσοι ρώτηξε λέει ο Καντρής Ντα εσείς μρε πάτε σε γιατρό; Και εγελάσανε λέει όλοι οι νεαροί.

-Εμείς μπάρμπα του λένε είμαστε νέoι ακόμη και δε μετρούμε πίεση.

-Ντα αυτός γέρος ήτανε μωρέ 37 χρονώ άθρωπος;

Ιφιγένεια Μανουρά


[Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι το έργο «Martini Beach Divas», 2003, της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Renie Britenbucher από το ΒΑ Οχάιο]


Ιφιγένεια Μανουρά

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:136