Χρόνος ανάγνωσης περίπου:5 λεπτά

Τι γίνεται τώρα εκεί έξω, στα μουλωχτά! | του Γιάννη Χατζηχρήστου



■ Χθες «ξέφυγε» από την Λαγκάρντ ότι ευρώ… τέλος! Αρχίστε από τώρα να συνηθάτε στην ιδέα ότι αυτό θα είναι μόνο ψηφιακό. Και οσονούπω.

■ Χθες, στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) 2023, η Νομισματική Αρχή Ψηφιακού Νομίσματος (DCMA) ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη λειτουργίας ενός διεθνούς ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC), δηλαδή ένα κεντρικό κρυπτονόμισμα τεχνολογίας όπως του ψηφιακού ευρώ, που ενισχύει την νομισματική κυριαρχία των συμμετεχουσών κεντρικών τραπεζών και συμμορφώνεται με τις πρόσφατες συστάσεις πολιτικής για τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης που προτείνονται από το ΔΝΤ.

Η Καθολική Νομισματική Μονάδα (UMU), που συμβολίζεται ως Χαρακτήρας Ü, είναι νομικά ένα χρηματικό εμπόρευμα, μπορεί να συναλλάσσεται σε οποιοδήποτε νόμισμα διακανονισμού νόμιμου χρήματος και λειτουργεί σαν ένα CBDC για την επιβολή τραπεζικών κανονισμών και την προστασία της οικονομικής ακεραιότητας του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Οι τράπεζες μπορούν, κατά την σύσταση του ΔΝΤ, να επισυνάψουν κωδικούς SWIFT και τραπεζικούς λογαριασμούς σε πορτοφόλι ψηφιακού νομίσματος UMU και διασυνοριακές πληρωμές τύπου SWIFT μέσω ανταλλαγές ψηφιακών νομισμάτων παρακάμπτοντας πλήρως το αντίστοιχο τραπεζικό σύστημα στις καλύτερες τιμές χονδρικής συναλλάγματος και με στιγμιαία διακανονισμό σε πραγματικό χρόνο.

Σε μια συνέντευξη του ΔΝΤ με τον Tobias Adrian Οικονομικό Σύμβουλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλώνει «Οι διασυνοριακές πληρωμές μπορεί να είναι αργές, ακριβές και επικίνδυνες. Στον σημερινό κόσμο των πληρωμών, οι αντισυμβαλλόμενοι σε διαφορετικές δικαιοδοσίες βασίζονται σε δαπανηρές σχέσεις εμπιστοσύνης για να αντισταθμίσουν την έλλειψη κοινού περιουσιακού στοιχείου διακανονισμού μαζί με κοινούς κανόνες και διακυβέρνηση. Φανταστείτε όμως να υπήρχε μια πολυμερής πλατφόρμα που θα μπορούσε να βελτιώσει τις διασυνοριακές πληρωμές — μετασχηματίζοντας ταυτόχρονα τις συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα, τον επιμερισμό κινδύνου και γενικότερα τις χρηματοοικονομικές συμβάσεις».

Σύμφωνα με τον Darrell Hubbard, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του DCMA, και τον επικεφαλής αρχιτέκτονα του UMU, «Αυτό το όραμα που εκφράζεται από το ΔΝΤ είναι η ακριβής λύση που προσφέρει το DCMA στις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως».

Υιοθετώντας μια αρχιτεκτονική του δημόσιου νομισματικού συστήματος παγκόσμιας τοπικής προσαρμογής, το UMU μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της κεντρικής τράπεζας κάθε συμμετέχουσας δικαιοδοσίας.

Σύμφωνα με τον Ντάρελ, «Το UMU δεν επιχειρεί να διαταράξει το διεθνές νομισματικό σύστημα. Αν και στην πραγματικότητα, το ενισχύει βοηθώντας το ΔΝΤ να επιτύχει τη δηλωμένη εντολή του να παρέχει οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στα κράτη μέλη του (sic…). Η UMU αλλάζει το παιχνίδι στο πώς – οι συνοριακές πληρωμές πραγματοποιούνται και μετριάζουν την εποχιακή και συστημική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος».

Η νομοθεσία για το Πρότυπο Νόμου της Καθολικής Νομισματικής Μονάδας έχει συνταχθεί σε συνεργασία με πολλά κυρίαρχα κράτη. Σε αυτήν την προτεινόμενη νομοθεσία, το UMU δεν θα πρέπει να θεσπιστεί ως νόμιμο χρήμα για τη διαπραγμάτευση εγχώριων τιμών συναλλαγών εντός των κρατών ή διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Αντίθετα, η νομοθεσία που προτείνει να θεσπιστεί το ΔΝΤ, το UMU ως συμπληρωματικό εμπόρευμα-χρήμα (digital asset) για την αποθήκευση αξίας, μετριάζει την πιθανή εποχιακή και συστημική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος και θα δημοπρατηθεί ως νόμισμα πληρωμής κατά τη στιγμή του διακανονισμού.

Οι έμποροι και οι εμπορικοί εταίροι θα μπορούσαν να δεχτούν το UMU για την ισοδύναμη αγοραία αξία για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους που τιμολογούνται σε οποιοδήποτε εθνικό νόμιμο χρήμα. Το UMU έχει ενσωματωμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες στο πορτοφόλι της και μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε ποσό νομίσματος διακανονισμού στο ισοδύναμο ποσό UMU.

Η Καθολική Νομισματική Μονάδα είναι, στην πραγματικότητα, ένα κρυπτονομίσμα που έχει επανασχεδιαστεί από την αρχή για την υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών και των ρυθμιζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Διαθέτει ένα αξιόπιστο πρωτόκολλο συναίνεσης, Πρωτόκολλο Staked Proof of Trust (SPOT) και ένα πολυδιάστατο DLT (mDLT) ικανό να υποστηρίξει οποιοδήποτε βιβλίο ενεργητικού ή παθητικού που επιτρέπει την πλήρη εξυπηρέτηση ψηφιακών τραπεζικών και διεθνών εμπορικών πληρωμών.

Το DCMA εισάγει την Καθολική Νομισματική Μονάδα ως Crypto 2.0 επειδή καινοτομεί με ένα νέο κύμα κρυπτογραφικών τεχνολογιών για την υλοποίηση ενός δημόσιου νομισματικού συστήματος ψηφιακού νομίσματος με ένα ευρέως διαδεδομένο πλαίσιο υιοθέτησης που περιλαμβάνει περιπτώσεις χρήσης για όλες τις περιφέρειες σε μια παγκόσμια οικονομία.

Σχετικά με την Καθολική Νομισματική Μονάδα (UMU)

Η Καθολική Νομισματική Μονάδα (UMU), επίσης γνωστή ως Unicoin, είναι μια καινοτομία στην κρυπτογραφία αξίας που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη (AI). Υιοθετεί ένα πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για να διασφαλίσει ότι έχει συνεχή αγοραστική ζήτηση, ελάχιστη αστάθεια τιμών και ετήσιους στόχους τιμολόγησης περιουσιακών στοιχείων.

Αντίγραφο της Λευκής Βίβλου του UMU είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό του.

https://umu.cash

■ Ενώ στην Δύση η αυτοκρατορία του χρήματος αντεπιτίθεται, κυριολεκτικά θυσιάζοντας τις εμπορικές τράπεζες για να διασωθούν οι Κεντρικές, στην ζώνη της Ευρασίας ετοιμάζουν άλλο grossο colpo, επίσης νεοφιλελε κοπής. Το R5 ως αντιδολάριο, με δικό του ΔΝΤ (ήδη με έδρα το Πεκίνο), δική του αντίστοιχη Παγκόσμια Τράπεζα και με αξία που θα διαμορφώνει ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων και εμπορεύματα (πετρέλαιο, σιτάρι, νερό, μέταλλα κλπ). Αν και εμφανίζεται ως ο «απελευθερωτής» του Παγκόσμιου Οικονομικού Νότου από το ΔΝΤ και τον βρόγχο των χρεών που συσσωρεύει το σύστημα παραγωγής χρήματος (από το ’71 μόνο από δάνεια και ομόλογα), ουσιαστικά παίζει το γνωστό «φύγε εσύ να έρθω εγώ». Για μία από τα ίδια.

■ Τα δύο αυτά συστήματα, αν και ίδιας νομισματικής φιλοσοφίας (συντήρηση της παραγωγής χρήματος και παραγώγων του μόνο από δάνεια), δεν θα «μιλάνε. μεταξύ τους. Διασπώνται έτσι και οι εφοδιαστικές αλυσίδες και περιχαρακώνονται τα συστήματα παραγωγής για την εξυπηρέτηση των αναγκών «φίλιων» χωρών στην μετα-παγκοσμιοποίηση. Η κατάρρευση και των δύο «υποσυστημάτων», αναπόφευκτη!

Τρέχα γύρευε τώρα εσύ να βρεις προτάσεις και σχέδιο για το τι πρέπει εμείς να πράξουμε. Για να μην καταντήσουμε όπως οι κυριούληδες στην φωτο, που την έφτιαξε ο GBTιδης.

Γιάννης Χατζηχρήστος


Ο Γιάννης Χατζηχρήστος γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στην υλοποίηση σύνθετων έργων πληροφορικής και επικοινωνιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια. Από οικογένειες από την μια μεριά συντηρητικών Κωνσταντινουπολιτών (από την πλευρά του πατέρα του) και μελών του ΚΚΕ/ΕΛΑΣ από την άλλη (από την πλευρά της μητέρας του), δραστηριοποιήθηκε στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, το 1973.

Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε δράση για την εμπέδωση της αμεσοδημοκρατίας στην Αριστερά και την αυτοδιοίκηση. Ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του κοινωνικού μη κρατικού τομέα της οικονομίας ως βασικού μοχλού ανάπτυξης, κυρίως στον πρωτογεννή και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και για την ανάπτυξη νέων μη ιεραρχικών ενεργειακών δικτύων. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του εστιάζονται κυρίως στην Εφαρμογή της δημοκρατίας & της Αμεσοδημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Κοινωνικό Τομέα Οικονομίας, στην Ενεργειακή Πολιτική, στις Πολιτικές Υγείας, στην Αγροτική Πολιτική καθώς και στην Πληροφορική και Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:
Ανασκαφή στο μέλλον, μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2006
Το φ του φόβου, μυθιστόρημα, 2014

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:54