Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Μόνο έναν άνθρωπο | της Μαρίας Σταυρίδου



Ήθελα μόνο έναν άνθρωπο δικό μου…
κομμάτι της ψυχής, συνέχεια του κορμιού μου.
Δικό μου στη χαρά και στη λύπη λιμάνι δυνατό,
χτισμένο γερά για ν’ αντέξει όλα τα κακά… τ΄ανάποδα… τα θεριά.
Έναν άνθρωπο βαφτισμένο στη θρησκεία της ψυχής μου,
μεγαλωμένο με το γάλα της ηθικής μου.
Έναν όμορφο άνθρωπο, χαραγμένο,
με χίλιες πληγές από χίλιες βουρδουλιές.
Έναν τύραννο των αδύναμων στιγμών.
Έναν δυνάστη των απάνθρωπων αδυναμιών.
Έναν πολεμιστή, έτοιμο να θυσιάσει πριν θυσιαστεί.
Έναν και μόνο έναν… χωρίς φλουριά… χωρίς κάστρα ή αρχοντικά.
Έναν κυνηγό που άπιαστων στιγμών.
Έναν θηρευτή των άγριων ηδονών.
Έναν παλαιστή των πιο απομακρυσμένων φυλών.
Έναν άγριο και απολίτιστο ήρωα-θεό.
Έναν σκληρό κριτή… έναν φυγά των συμβιβασμών.
Έναν και ας ήταν μέχρι το τέλος,
μέχρι την χαραυγή του Νέου Κόσμου,
μέχρι τον αφανισμό όλου του κόσμου!

Μαρία Σταυρίδου 


[Την εικόνα που συνοδεύει το ποίημα δημιούργησε για το ποίημα της Μαρίας Σταυρίδου ο εικονογράφος Αλκέτας Λεοννάτος, 03.2023]


Η Μαρία Σταυρίδου γεννήθηκε, σπούδασε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ από πολύ μικρή ηλικία, ασχολήθηκε με την καταγραφή των σκέψεων της στο χαρτί. Εργάσθηκε με επιτυχία σαν στέλεχος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων (μυθιστορήματα – ποιητικές συλλογές – παραμύθια για «μεγάλα» και μικρά παιδιά). Μάχιμη  αρθρογράφος και μέλος σε δεκάδες Λογοτεχνικές Ομάδες στο διαδίκτυο. Άρθρα και ποιήματα της έχουν αναρτηθεί σε διαδικτυακά Περιοδικά, Λογοτεχνικά ανθολόγια ποίησης και Ημερολόγια. Ασχολείται ακόμη με τον σχεδιασμό κοσμημάτων.

 To 2022 εκδίδει το πρώτο της μυθιστόρημα «Σάρκα και ψυχή» 668 σελ. (ISBN:978-618-00-3440-0), ενώ υπό έκδοση βρίσκονται: το «Θολά είδωλα» και η πρώτη ποιητική συλλογή «ΦΟΡΜΙΓΓΑ».

Η Μαρία γράφει με την οπτική και αθωότητα έφηβης, με την ικανότητα να πηγαινοέρχεται από την ουτοπία στον ρεαλισμό με μεγάλη ευκολία και δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να νιώσει συναισθήματα που τα έχει ξεχάσει.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:94