Χρόνος ανάγνωσης περίπου:6 λεπτά

H Καϊλίξ και ο Ίππος της Δούρου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO | του Γιάννη Χατζηχρήστου



Η ιστορία του νέου κόμικ «η Καϊλίξ και ο Ίππος της Δούρου», του τελευταίου της σειράς. (Και μια εισαγωγή στην επιστήμη της Αστεριξολογίας για μη μυημένους και μη μαθηματικούς)

O Αστερίξ ή Οι Περιπέτειες του Αστερίξ (γαλλικά: Astérix ή Astérix le Gaulois) είναι μια γαλλοβελγική σειρά κόμικς γραμμένα από τον Ρενέ Γκοσινί και εικονογραφημένα από τον Αλμπέρ Ουντερζό.

Ο Ουντερζό ανέλαβε και τη συγγραφή μετά το θάνατο του Γκοσινί το 1977. Η σειρά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο γαλλο-βελγικό περιοδικό κόμικ Pilote στις 29 Οκτωβρίου του 1959. Μέχρι το Νοέμβριο του 2017, κυκλοφόρησαν 37 τόμοι, που ως γνωστόν αποτελούσαν και την εξεταστέα ύλη για το ακροτελεύτειο μάθημα (μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εργαστηριακού κύκλου πρέφας), για να στεφθεί κάποιος με τον τιμητικό τίτλο του «μαθηματικού». Δηλαδή εκείνου του χαρακτηριστικού τεμπέλη των επιστημών που προτιμά να σκέφτεται επί ένα τριήμερο την λύση του προβλήματος του πως μπορεί να κάνει μία χειρονακτική εργασία με μια κίνηση λιγότερη. Και, αφού αποδείξει ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα, να αναθέσει μετά σε ένα μηχανικό το καθήκον για να την κατασκευάσει.

Η σειρά ακολουθεί τα κατορθώματα ενός χωριού ανυπότακτων Γαλατών το 50 π.Χ. όπου αντιστέκονται στη Ρωμαϊκή κατοχή.

Αν και τα κόμικ άρχισαν να κυκλοφορούν στην Γαλλία το 59, τα λες και προάγγελο της εποχής της παγκοσμιοποίησης, που ως γνωστόν ξεκίνησε το 86 με εκείνη την Συνεννόηση της Ουάσιγκτον από τους τότε G5 και στην οποία όλοι θα έπρεπε να υποταχθούν.

Συνεννοηθήκαμε μέχρι εδώ; Αν ναι, συνέχα και στο υπόλοιπο σεντόνι της σειράς της μάντρας «γεωπολιτική εικονογραφημένη σε τεύχη».

Οι Γαλάτες που αντιστέκονται στην τότε παγκοσμιοποίηση των Ρωμαίων μπορούν να το καταφέρουν πάντα με τη βοήθεια ενός μαγικού φίλτρου, που παράγεται από τον Δρυίδη τους, τον Πανοραμίξ, χρησιμοποιώντας το μαγικό χρυσό δρεπάνι του, το φίλτρο δίνει στον παραλήπτη υπεράνθρωπη δύναμη.

Η δράση τοποθετείται στο 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία έχει πέσει στα χέρια των Ρωμαίων. Όλη; Όχι! Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Αρμορικής, χάρη στο μαγικό φίλτρο που παρασκευάζει ο δρυΐδης Πανοραμίξ, και που τους δίνει υπερφυσική δύναμη, συνεχίζουν να αντιστέκονται στους Ρωμαίους. Γνωρίζοντας ότι η κατάκτηση του χωριού μέσω πολέμου είναι αδύνατη λόγω της υπερφυσικής δύναμης των Γαλατών, ο Ιούλιος Καίσαρας και οι Ρωμαίοι προσπαθούν κάθε φορά να κατακτήσουν το χωριό χρησιμοποιώντας κάποιο πανούργο τέχνασμα, πάντα όμως με αποτυχημένη κατάληξη.

Αυτό είναι και το κύριο θέμα του κόμικ. Ο Αστερίξ, ένας κοντός και δαιμόνιος Γαλάτης, μαζί με τον αχώριστο φίλο του, τον τεράστιο και αφελή Οβελίξ, που τον ενσάρκωσε πολύ πετυχημένα ο Ζεράρ ντε Παρτιέ, πριν το γυρίσει στο Ζεραρ για την Παρτι του μόνο.

Η υπερνίκηση της δύναμης της Pax Romana φυσικά και γίνεται με την συμβολή και όλων των συγχωριανών τους, ενίοτε ερίζοντες υπό διαφορετικές ιδεολογικές τάσεις ή ρεύματα, και που πάντα όμως τα καταφέρνουν με τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου, της εξυπνάδας αλλά και της καλής τους τύχης, να χαλάσουν τα σχέδια του Ρωμαίου Καίσαρα. Στο τέλος κάθε βιβλίου, η νίκη επί των Ρωμαίων γιορτάζεται με ένα μεγάλο τσιμπούσι με αγριογούρουνα (αφού πρώτα δεθεί και φιμωθεί ο βάρδος Κακοφωνίξ λόγω του ανυπόφορου τραγουδιού του).

Όλα τα Γαλατικά ονόματα στην σειρά των 40 τόμων που έχουν κυκλοφορήσει και από τους συνεχιστές των αρχικών δημιουργών, τελειώνουν σε «-ίξ», σύγχρονη παράφραση της κατάληξης «ρίξ» (που σημαίνει «βασιλιάς») που υπάρχει στα ονόματα πολλών αληθινών γαλατικών οπλαρχηγών όπως ο Vercingetorix, ο Orgetorix και ο Dumnorix. Σε πολλές από τις ιστορίες τους οι δύο φίλοι ταξιδεύουν σε ξένες χώρες, αν και άλλες τοποθετούνται μέσα και γύρω από το χωριό τους.

Οι πληροφορίες της μάντρας φέρουν την επόμενη ιστορία να κυκλοφορεί υπό τον τίτλο «Η Καϊλίξ και ο Ίππος της Δούρου» και θα κυκλοφορήσει, τιμής ένεκεν, πρώτα στα ελληνικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για την πλοκή που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το νέο ταξίδι θα ξεκινήσει ξαφνικά. Ενώ ο Αστερίξ και ο Οβελίξ αμφισβητούν ο ένας τον άλλο με αφορμή μια παρτίδα ενός παιγνίου του Βαρουφακίξ, ο Πανοραμίξ που έπαιρνε τον υπνάκο του ξυπνάει ουρλιάζοντας. Ποιός θα μπορούσε να τον ενοχλήσει στον ύπνο του και γιατί είναι επείγον να φύγει για να τον βοηθήσει; Και κάπου εδώ ξεκινάει το μυστήριο για τους λάτρεις των Γαλατών. Πού θα πάει η παρέα; Και πάνω απ’ όλα, ποιος είναι αυτός που χρειάζεται τη συνδρομή τους;

Μα ποιός άλλος, παρά η Καϊλίξ, η εγγονή του Βενσεσεμτορίξ που, ως γνωστόν, κατεσφάγη από ένα Γαλάτη κομμουνιστή του κόμματος του Μαρσέ στην μάχη της Αρβέρνης επειδή γούσταρε, λέει, την γιαγιά της.

Η Καϊλίξ γίνεται πάλι θύμα των αδίστακτων Αριστερών που καταφέρνουν, αυτή την φορά, να την βάλουν σε μια Βελγική φυλακή χρησιμοποιώντας την ως Δούρειο Ίππο (όπερ φοράδα της Δούρου), που ως γνωστόν ευθύνεται για κάθε λοιμό, σεισμό και καταποντισμό. Στην προκειμένη δε περίπτωση, για τούς μετασεισμούς της κατάρρευσης της Pax Americana μετά από ένα λιμό και τον λοιμό που ακολούθησε η αποκάλυψη του δικτύου παρακολουθήσεων επί του αλόγου Pegasus, που χρηματοδοτήθηκε από τον Σέιχ του Κατάρ.

Για να την ελευθερώσουν οι δύο φίλοι χρησιμοποιούν και τις υπηρεσίες των νομικών Ντογιακίξ και Κουγιακίξ, οι οποίοι συμβουλεύουν τους ήρωες πως θα λαδώσουν το απαράδεκτα καθυστερημένο σώμα των Βέλγων δικαστών για να απελευθερώσουν την κόρη από την πλεκτάνη που της έστησαν πάλι οι Καταραμένοι αριστεροί από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου. «Που πας καημένε Καραμήτρο στην μετα-παγκοσμιοποίηση με δικαστές αδέκαστος, παλαιάς κοπής», ακούγεται ανάμεσα στις ατάκες της νέας ιστορίας.

Στο τέλος την μάχη κρίνει η παρέμβαση του αμφίσημου ρήτορα Ανδρουλακίξ, ο οποίος μπερδεύει τους πάντες με τις ατάκες του, που πάντα είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Η Καϊλίξ, λόγω αυτού, αποφασίζει να παραμείνει στην βελγική μπουζού με την θέληση της, αφού εκεί είδε το φως το αληθινό μέσα στην προοπτική του να κάνει καλύτερη καριέρα από της πολιτικού, συμβουλεύοντας τις φυλακόβιες συναδέλφους της στο πως να πλέκουν εφαρμογές τεχνολογίας blockchain για να βρίσκουν ιστιοπλόο άντρα χωρίς μάγια, μαγικά και λαδώματα.

Έτσι, στο τελευταίο αυτό τεύχος της σειράς αποκαλύπτεται και το εφτασφράγιστο μυστικό του δρυίδη Πανοραμίξ, του μόνου που μπορεί να νικήσει την κάθε Pax-και-ξερός, παλιά ή νέα, και που παρέμενε μυστικό επί 63 συναπτά έτη.

Τώρα γίνονται συσκέψεις των δημιουργών για να αποφασίσουν αν και πως θα καταλήξει πάλι το επεισόδιο με τσιμπούσι. Φαίνεται ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, αφού το ύψος του θα καθορίσει το αν τελικά η παραγωγή σηκώνει ένα τέτοιο έξοδο με αγριογούρουνα ή αν θα την βγάλουν αυτή την φορά με μακαρόνια σκέτα νο6 από το καλάθι του Αδωνίξ, δένοντας αυτή την φορά τον Πανοραμίξ στο δέντρο.

12/12/2022

Γιάννης Χατζηχρήστος


Ο Γιάννης Χατζηχρήστος γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στην υλοποίηση σύνθετων έργων πληροφορικής και επικοινωνιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια. Από οικογένειες από την μια μεριά συντηρητικών Κωνσταντινουπολιτών (από την πλευρά του πατέρα του) και μελών του ΚΚΕ/ΕΛΑΣ από την άλλη (από την πλευρά της μητέρας του), δραστηριοποιήθηκε στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, το 1973.

Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε δράση για την εμπέδωση της αμεσοδημοκρατίας στην Αριστερά και την αυτοδιοίκηση. Ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του κοινωνικού μη κρατικού τομέα της οικονομίας ως βασικού μοχλού ανάπτυξης, κυρίως στον πρωτογεννή και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και για την ανάπτυξη νέων μη ιεραρχικών ενεργειακών δικτύων. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του εστιάζονται κυρίως στην Εφαρμογή της δημοκρατίας & της Αμεσοδημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Κοινωνικό Τομέα Οικονομίας, στην Ενεργειακή Πολιτική, στις Πολιτικές Υγείας, στην Αγροτική Πολιτική καθώς και στην Πληροφορική και Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

Ανασκαφή στο μέλλον, μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2006

Το φ του φόβου, μυθιστόρημα, 2014,

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:137