Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

Με επιτυχία παρουσιάστηκε «Η μάγισσα του έρωτα» στο Ηράκλειο!


Αίσθηση προκάλεσε η εξαιρετική, απ’ όλες τις απόψεις, παρουσίαση του 17ου βιβλίου της δημοσιογράφου και συγγραφέως Ρίκης Ματαλλιωτάκη, ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο «Η μάγισσα του έρωτα». Η εκδήλωση–παρουσίαση έγινε την Παρασκευή 10 Μάη 2024 στις 20.00 το απόγεμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Το αναγνωστικό κοινό, οι βιβλιόφιλοι της πόλης, παρά τις αποτρεπτικές καιρικές συνθήκες τίμησαν με την παρουσία τους την Ρίκη Ματαλλιωτάκη, την άοκνη εργάτρια του λόγου και μαστόρισσα της τέχνης του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα εκ μέρους της «Σβούρας Εκδοτικής» από την υπεύθυνη των εκδόσεων κα Βαγγελιώ Καρακατσάνη. Έπειτα παρέμβαση έκανε η φιλόλογος, ιστορικός και Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. κα Μάρα Παναγιωτάκη, η οποία «φιλοτέχνησε» το πορτραίτο της συγγραφέως μέσα από δηλώσεις και συνεντεύξεις της. Αναφέρθηκε στην Ρίκη Ματαλλιωτάκη, η οποία θεωρεί ότι η συγγραφή συμπυκνώνει όλη της τη ζωή. Επίσης αναφέρθηκε στη δημοσιογραφία, που προσφέρει και τροφοδοτεί το συγγραφικό της έργο. «Ο τόπος και ο χρόνος, ό,τι αντλούμε από την καθημερινότητα, είναι αφορμή για έμπνευση. Αποτελούν την αφορμή για τον συγγραφέα, ώστε να βγάλει έξω όλη την παρακαταθήκη που έχει στην ψυχή του και την έμπνευση να την κάνει γραφή.». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η συγγραφή θέλει πάρα πολύ δουλειά και πολύ συχνά το ίδιο το κείμενο παίρνει τη συγγραφέα από το χέρι και την οδηγεί. Αποτελεί μια εργασία πολύ κοπιαστική και μοναχική.

Αμέσως μετά ο κ. Νίκος Αγγελάκης, δημοσιογράφος, διευθυντής επικοινωνίας των διαγνωστικών κέντρων «Κνωσός Διάγνωσις» και γραμματέας του Ροταριανού ομίλου «Ηράκλειο Ελ Γκρέκο», αναφέρθηκε στην πλοκή του μυθιστορήματος και την αντιφατική προσωπικότητα της πρωταγωνίστριας του. Από την πρώτη ανάγνωση η «Μάγισσα του έρωτα» δίνει την εντύπωση ότι ήταν ένα ωραίο, ευανάγνωστο, βατό, γραμμένο σε απλή και σαφή γλώσσα βιβλίο. Παράλληλα δημιουργεί συναισθήματα και απέχθεια απέναντι στην κεντρική πρωταγωνίστρια, που θεωρεί ότι οι άλλοι άνθρωποι που συναντά είναι αντικείμενα χωρίς αισθήματα, θύματα προς εκμετάλλευση. «Η ταχύτητα», τόνισε, «με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα και η πλοκή του μυθιστορήματος κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον κι αυτό επιτυγχάνεται και από τη μαεστρία της συγγραφέως να πλέκει τον λόγο μέσα από μικρά κεφάλαια.».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εκπαιδευτικός, Διευθύντρια του 1ου δημοτικού σχολείου Αγίας Μαρίνας (Τσαλικάκι) και θεατρολόγος κα Χορταριά Συραγώ, που σημείωσε ότι «η ζωή της πρωταγωνίστριας πατάει επί πτωμάτων, αναρριχάται σαν τον κισσό, ψάχνει να βελτιώσει τη ζωή της με δυνάμεις έξω από την ίδια, μεταφυσικές. Ζει στο δικό της σύμπαν, δεν μοιράζεται, δεν έχει ευαισθησίες, δεν έχει αξίες, έχει εξοντωμένα συναισθήματα και θυμό και είναι η προσωποποίηση του ορισμού «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Το βιβλίο έχει πάρα πολλές ανατροπές και η πρωταγωνίστρια φτάνει στο όριο της απόλυτης εξόντωσης και εξάντλησης. Και ίσως, τελικά, την δούμε με την αίσθηση ότι «με αυτά τα όπλα που είχε με αυτά πάλεψε» και μπορούμε να διδάξουμε σε όσους διαβάσουν το βιβλίο να μην φτάσουν ποτέ στο σημείο να χρησιμοποιήσουν τα «όπλα» της».»

Τέλος τον λόγο πήρε ο γιατρός πυρηνικής ιατρικής, εκλεγμένος κύριος ερευνητής στο Ι.Τ.Ε. και διευθυντής της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του Ι.Τ.Ε. κ. Γιώργος Παπαδάκης. Μίλησε για τη σχέση της λογοτεχνίας με την επιστήμη, αν υπάρχει τελικά τέτοια σχέση και ποια μπορεί να είναι αυτή. «Και οι δύο αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτισμού μας που αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται. Με την επιστήμη να είναι μια πανάρχαια προσπάθεια του ανθρώπου να ερμηνεύσει τα ανεξήγητα του κόσμου και η λογοτεχνία είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να καταγράψει, να απεικονίσει, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να περιγράψει τις επιπτώσεις που έχουν τα φαινόμενα στους ανθρώπους, στη ζωή τους, στην κοινωνία. Και οι δύο έχουν στόχο να αναζητήσουν την αλήθεια, συνυπάρχουν σαν ένα ταγκό. Η επιστήμη με την καινοτομία και η λογοτεχνία με τη φαντασία μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα και τον κόσμο και τον εαυτό μας και μας ανοίγουν νέους δρόμους, νέους ορίζοντες σκέψης για νέα επιτεύγματα και νέες προοπτικές.».

Ήταν μια εκδήλωση–παρουσίαση βιβλίου, που δεν κούρασε καθόλου, καθώς ανάμεσα στις σύντομες, περιεκτικές και εμπεριστατωμένες ομιλίες παρέμβαιναν με τη δουλειά τους γνωστοί καλλιτέχνες. Ο ηθοποιός κ. Βαγγέλης Μαστορογιαννάκης, έκανε συγκλονιστικές αναγνώσεις κειμένων από το βιβλίο και ο τραγουδοποιός κ. Μάνος Παπαδάκης με την εξαιρετική του μουσική παρουσία σαγήνευσε τα πλήθη· όπως ακριβώς έκανε και «Η μάγισσα του έρωτα».

Η βραδιά έκλεισε με το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, τη Ρίκη Ματαλλιωτάκη που πήρε τον λόγο και εστίασε, όπως είπε, σε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ευχαρίστησε λοιπόν όλους όσους την τίμησαν με την παρουσία τους, τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους καθώς και τη «Σβούρα Εκδοτική» για τη συνεργασία, την εντιμότητα και τον σεβασμό με τον οποίο έσκυψε πάνω στο έργο της.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:298