Θεραπευτική δημιουργική γραφή | του Χρήστου Δημούλα
Δημιουργική λέγεται η γραφή που αξιοποιεί τις δυνατότητες του λόγου και της φαντασίας για να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν οι δεξιότητες δημιουργίας λογοτεχνικών έργων. Αφορά την παραγωγή κάθε είδους γραφής, κάθε λογοτεχνικού είδους.
Η στροφή στη χρήση της γραφής συνέβαλλε στην ανάπτυξη των θεραπευτικών της ιδιοτήτων, φτάνοντας στη δημιουργία της θεραπευτικής δημιουργικής γραφής.
Στον τομέα της ψυχανάλυσης αυτό φάνηκε καθαρά μιάς και μέσω αυτής αναδείχθηκε πολύ η ψυχολογική αξία της λογοτεχνικής γραφής. Η θεραπευτική γραφή λοιπόν έλκει την προέλευση της από την ψυχοθεραπευτική παράδοση αφού εξυπηρετεί θεραπευτικούς στόχους όπως ανακούφιση από πόνους και τραυματικές εμπειρίες.
Προσφέρεται για την έμπνευση των ασθενών μέσα από την επιλογή θεμάτων για τη διαδικασία της γραφής.
Κάθε άτομο ενθαρρύνεται να εργαστεί με τρόπο τέτοιο, που ν’ ανταποκρίνεται στα δικά του ενδιαφέροντα κι ανησυχίες σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες κι επιθυμίες.
Επίσης η διαδικασία της θεραπευτικής γραφής δεν αποβλέπει στη παραγωγή κάποιου λογοτεχνικού έργου αλλά στη συγγραφή ενός κειμένου πάνω στις εσώτερες ανάγκες που τυρρανάνε τον άνθρωπο που το γράφει. Μετά ακολουθεί ανάγνωση του και κουβέντα που επικεντρώνεται στα όσα εσώψυχα αναδεικνύει καθώς και στον τρόπο διευκόλυνσης της προσωπικής ανάπτυξης του ανθρώπου.
Εύκολα λοιπόν κατανοεί κάποιος, ότι η θεραπευτική δημιουργική γραφή αποφέρει θετική επίδραση σε ψυχοσωματικό επίπεδο μπορώντας να ρυθμίσει συναισθήματα και να ενδυναμώσει τα πρόσωπα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διερεύνησης βιωμάτων πάνω σε διάφορους τρόπους τύπους γραφής που προσεγγίζουν τα βιώματα ποικιλοτρόπως.
Βασικοί τύποι γραφής που συγκροτούν τη δημιουργική γραφή ως θεραπευτική μέθοδο παρέμβασης είναι το ημερολόγιο, η αυτοβιογραφία, η αφήγηση ιστοριών και ποίησης, η συγγραφή επιστολής, η αυτοεθνογραφία κι άλλες.
Επίσης υπάρχουν μέθοδοι γραφής που αναπτύσσονται βοηθώντας ψυχιατρικά υπέρ της σταθεροποίησης του ασθενή, του δραστικού περιορισμού αρνητικών συμπτωμάτων, της βελτίωσης της δεξιότητας, της αυτοφροντίδας. Ορισμένες μέθοδοι είναι η αφηγηματική, η εστιασμένη και η καθοδηγούμενη γραφή κι άλλες που χρησιμεύουν σε ψυχιατρικές πρακτικές, ψυχολογικές παρεμβάσεις, στη νοσηλευτική και συμβουλευτική και στη θεραπεία σοβαρά διαταραγμένων ασθενών.
Η χρήση της θεραπευτικής δημιουργικής γραφής παράγει σημαντικά οφέλη στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για όσους παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.
Θεωρούνται συμπληρωματικές θεραπευτικές μέθοδοι που ελκύουν επειδή είναι οικείες και γι’αυτό παρατηρείται σημαντική αύξηση της χρήσης τους.
Χρησιμοποιούνται στην ατομική κι ομαδική παρέμβαση για παιδιά, ενήλικες, ζευγάρια, οικογένειες. Επιπλέον βοηθάει πολύ σε αποθεραπείες.
Συνδυασμός θεραπευτικής δημιουργικής γραφής με θεραπείες μέσω τέχνης.
Η θεραπευτική δημιουργική γραφή συνδυάζεται με πολλές θεραπείες μέσω της τέχνης, όπως χοροθεραπεία, εικαστική θεραπεία.
Η θεραπευτική χρήση του λόγου υπό μορφή δημιουργικής γραφής αποτελεί τμήμα των ολιστικών παρεμβάσεων για να οργανωθεί καλύτερα η αντίληψη μας σχετικά με τις τόσες αρνητικές εμπειρίες που βιώνουμε. Οι λέξεις λοιπόν συμβάλλουν στην διαμόρφωση των εμπειριών, των συναισθημάτων και της προσωπικής ταυτότητας μας κι οδηγούν σε ψυχικά οφέλη με την μείωση των στρεσογόνων παραγόντων. Η καθαρτική δύναμη της γραφής δεν είναι πλέον αμφισβητούμενη. Γιατί λοιπόν να μην ενσωματωθεί ακόμη περισσότερο στην χρήση των επιστημών υγείας, σχετικά με την κατανόηση των παραγόντων που διαταράσσουν τη συναισθηματική και την αντιληπτική-γνωστική λειτουργία, μειώνοντας τις επιβλαβείς συνέπειες σε ψυχοσωματικό επίπεδο;
Χρήστος Δημούλας
Χρήστος Δημούλας
Ο Χρήστος Δημούλας γεννήθηκε το 1977. Σπούδασε Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία, Κολάζ, Δραματοθεραπεία, Παιδοψυχολογία, Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση Α.Μ.Ε.Α.. Διδάχτηκε Θεατρικό Παιχνίδι, Θεραπεία μέσω της Ποίησης κι όλων των ειδών γραπτού λόγου.
Εργάζεται ως Δραματοθεραπευτής κι υπεύθυνος, συνεδριών, μαθημάτων κι εργαστηρίων θεραπευτικής γραφής.
Ενδιαφέροντα του: Λογοτεχνία, Εικαστικά, Θέατρο, Φωτογραφία, Γυμναστική, Ακτιβισμός, Ταξίδια, Κολάζ.
Συνιδρυτής του Συλλόγου Εργατικής και Λαϊκής Επιμόρφωσης «Δημήτρης Γληνός».
Εμπνευστής-συνιδρυτής του εργαστηρίου φωτογραφίας «ΦωτοΠρολετάριοι».
Συνιδρυτής της κοινωνικής-λογοτεχνικής ομάδας «Απόδραση στον Λόγο και την Τέχνη».
Μέλος της «Συντροφιάς των Ονειροπόλων» του Θεάτρου Άλφα.
Έχει εκδώσει τρία λογοτεχνικά βιβλία. Συμμετείχε σε δύο ανθολογίες και δημιούργησε την Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Αντιπολεμικής Ποίησης. Έκανε ως τώρα πέντε ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πέντε ομαδικές με κολάζ του.
Διατηρεί την στήλη συνεντεύξεων: «Συνέντευξη με τον Χρήστο» στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Κoukidaki».