Χρόνος ανάγνωσης περίπου:5 λεπτά

Σπιτικοί κύβοι λαχανικών | η κουζίνα της Αναστασίας



Με την άφιξη του φθινοπώρου, τίποτα δεν είναι πιο τέλειο από μια ζεστή γευστική σούπα, για να ζεστάνει την ψυχή και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα άνεσης και ευεξίας, με θρεπτικές, αρωματικές ή και πικάντικες γεύσεις, καθώς απολαμβάνουμε την αλλαγή της εποχής. Κάτι σαν μια στοργική, παρηγορητική αγκαλιά καθώς το κρύο πλησιάζει.

Οι κύβοι λαχανικών είναι εξαιρετικά βοηθητικοί όταν φτιάχνουμε σούπες στο σπίτι. Μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Αυτό καθιστά την προετοιμασία μιας σούπας πιο εύκολη και γρήγορη, ειδικά όταν δεν έχουμε τον χρόνο ή τη δυνατότητα να ετοιμάσουμε ζωμό από το μηδέν. Η χρήση κύβων λαχανικών στις σούπες μας προσθέτουν γεύση, είναι εύχρηστοι και μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των συνταγών μας. Και δίνουν σε όλα τα πιάτα ωραίο άρωμα!

Γνωρίζουμε τους έτοιμους κύβους λαχανικών, που μπορούμε να αγοράσουμε από το κατάστημα. Πολλή ζάχαρη, μαγιά και περίεργα πρόσθετα· δεν χρειαζόμαστε τίποτα από αυτά στον ζωμό μας. Όμως είναι πραγματικά πανεύκολο να τους φτιάξουμε μόνοι μας. Γνωρίζουμε και ελέγχουμε ακριβώς τι μπαίνει στο σπιτικό μας παρασκεύασμα, επομένως είναι ένα εκατομμύριο φορές καλύτερο από αυτό που αγοράζουμε από το κατάστημα! Μπορούμε να προσαρμόσουμε τη συνταγή ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα των υλικών που προσθέτουμε και την ποιότητά τους χωρίς καθόλου χημικά ή πρόσθετα, την ισορροπία των γεύσεων και την ένταση της γεύσης. Για να πετύχουμε την καλύτερη ποιότητα του σπιτικού ζωμού λαχανικών, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τοπικά βιολογικά προϊόντα – αλλά φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Συμπερασματικά έχουμε τουλάχιστον τέσσερις λόγους για να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τους δικούς μας κύβους λαχανικών:

1. Ποιότητα συστατικών: Φτιάχνοντας τους δικούς μας κύβους, έχουμε τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται. Μπορούμε να επιλέξουμε φρέσκα λαχανικά, χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά.

2. Γεύση: Φτιάχνοντας τους δικούς μας κύβους, μπορούμε να προσαρμόσουμε τη γεύση ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά για να δώσουμε έντονη και προσωπική γεύση στη σούπα μας.

3. Οικονομία: Ένα πακέτο έτοιμων κύβων λαχανικών συνήθως κοστίζει περισσότερο από την παρασκευή τους στο σπίτι. Φτιάχνοντας τους μόνοι μας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα.

4. Υγεία: Φτιάχνοντας τους δικούς μας κύβους, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα αλατιού και των άλλων συστατικών που προσθέτουμε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους επιδιώκουν μια υγιεινή διατροφή.

Παρακάτω ενδεικτικά μια συνταγή για σπιτικούς κύβους λαχανικών. Οι ποσότητες καθώς και η ποικιλία των συστατικών μπορούν να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις του καθενός και στην διαθεσιμότητα των υλικών. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε βάθος και γεύση σε σχεδόν οποιοδήποτε αλμυρό γεύμα.

Και είναι τόσο εύκολο να φτιάξετε σπιτικό ζωμό λαχανικών με λίγα μόνο φρέσκα λαχανικά, βότανα και αλάτι. Και η παρακάτω συνταγή δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη!


Συστατικά:

Καρότα 300 γρ.
Ρίζα σέλινου 200 γρ.
Σέλερι 200 γρ.
Πράσο 400 γρ.
Κρεμμύδια 100 γρ
Πιπεριές 100 γρ.
Κολράμπι (κουλούμπρα ή γογγυλοκράμβη) 150 γρ.
Παστινάκι 150 γρ.
Ρίζα μαϊντανού 100 γρ.
Σκόρδα 2 μεγάλες σκελίδες
Ρίζα πιπερόριζας (τζίντζερ) 25 γρ.
Ρίζα κουρκουμά 25 γρ.
Μαϊντανός φρέσκος
Φύλλα δάφνης 3-4
Πιπέρι σετσουάν σε σπόρους 1 κουτ. γλυκού
Αλάτι 2 γεμάτες κουτ. σούπας
Ελαιόλαδο 150 ml


Παρασκευή:

-Ξεκινάμε καθαρίζοντας και πλένοντας όλα τα λαχανικά.

-Στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε.

-Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, που θα χωράει όλα τα υλικά, βάζουμε το ελαιόλαδο και αμέσως ρίχνουμε και όλα τα λαχανικά.

-Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν και προσθέτουμε το αλάτι, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους του πιπεριού.

-Μαγειρεύουμε τα λαχανικά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (στην κλίμακα του 9 επιλέγουμε το 6-7) μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τους χυμούς τους.

-Σκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.

-Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και αδειάζουμε το περιεχόμενό του σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό μπολ.

-Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης.

-Με το ραβδομπλέντερ χτυπάμε τα λαχανικά μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή.

-Στρώνουμε ένα ταψάκι με ένα φύλλο λαδόκολλας και αδειάζουμε τη μάζα των λαχανικών.

-Με μια σπάτουλα την απλώνουμε ομοιόμορφα και ισιώνουμε την επιφάνεια.

-Αφήνουμε να κρυώσει και μετά σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη, όπου το αφήνουμε για 5-6 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα.

-Την επόμενη μέρα το βγάζουμε από την κατάψυξη, το παίρνουμε (με την λαδόκολλα) από το ταψί, το τοποθετούμε ανάποδα σε μια επιφάνεια κοπής και αφαιρούμε τη λαδόκολλα.

-Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κύβους.

-Έχουμε εντωμεταξύ κόψει αλουμινόχαρτο σε αναλόγου μεγέθους τετραγωνάκια, με τα οποία τυλίγουμε τους κύβους έναν έναν.

-Τους μοιράζουμε σε σακουλάκια μιας χρήσης και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Το να φτιάξουμε τους δικούς μας υγιεινούς κύβους λαχανικών σημαίνει:

■ Σούπερ εύκολο.
■ Λαχανικά φρέσκα από τον κήπο ή τον μανάβη.
■ Εντελώς χωρίς «περίεργα» συστατικά.
■ Με φρέσκια, αλμυρή και πικάντικη προσωπική γεύση.
■ Ιδανικοί για γρήγορο και εύκολο μαγείρεμα μετά τη δουλειά.
■ Φτιάχνουμε γρήγορα αρωματικές σούπες λαχανικών ή ζυμαρικών και γευστικά αλμυρά πιάτα όπως τις πατάτες γιαχνί, το ρύζι, τα όσπρια, τον πουρέ… για μια umami γεύση!

Για τη χρήση τους, διαλύουμε έναν ή δύο κύβους (ανάλογα με το μέγεθός τους) σε ένα λίτρο βραστό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν.
Έτοιμοι οι σπιτικοί κύβοι λαχανικών σε μελλοντική χρήση για γευστική, υγιεινή απόλαυση χωρίς ενοχές και με την ικανοποίηση της χειροποίητης παρασκευής!

Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!
Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου
Αναστασία
anastasia @ svoura . net


Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της παραδοσιακής και δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:
– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,
– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,
– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,
– catering και
– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:427