Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Πόλεμος | του Ειρηναίου Μαράκη


Η σφαίρα πήγαινε κατευθείαν στο κεφάλι. Είχε στοχεύσει σωστά, σχεδόν χωρίς να βλέπει. Από μικρός στα κυνήγια στα δάση της πατρίδας του, ήξερε τα ευαίσθητα σημεία, εκείνα που σε ζώα κι ανθρώπους, φέρνουν το θάνατο και δε δίστασε στιγμή. Όμως, λίγο η κούραση ή μια ζάλη, λίγο μια απότομη ριπή του αλβανικού αέρα και κάπως ξεστράτισε η σφαίρα της πορείας της. Όχι στο κεφάλι αλλά στον ώμο χτυπήθηκε ο αντίπαλος. Το όπλο έπεσε απ’ τα χέρια του, γονάτισε, σφαδάζοντας από τον πόνο και με το αίμα να ποτίζει τη στολή του. Βλέποντας τούτη τη σκηνή, θύμωσε, έβρισε τους παλιοφρατέλους κι έσπευσε να τον αποτελειώσει με την ξιφολόγχη του, που τόσο πολύ υμνούσαν οι γραφιάδες των Αθηνών. Δεν το έκανε, δίστασε στη στιγμή. Στο πρόσωπο του Ιταλού, είδε τον αδερφό του, τον Νεκτάριο που πρόσφατα έχασε στο μέτωπο. Το λευκό πρόσωπο, τα πράσινα μάτια, τα χείλη στο χρώμα του αίματος ήταν εκεί. Ο αδερφός του ήταν εκεί να φωνάζει ή μάλλον να προσεύχεται σε μια άγνωστη γλώσσα: «Μητέρα!» Αμέσως μετά σιώπησε. Όταν έφτασαν στην Κορυτσά, ήταν πια απόγευμα.

Ειρηναίος Μαράκης

Πρώτη δημοσίευση στο ιστολόγιο «Κίβδηλη Αντιόχεια» (7/11/2018)


[Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι έργο του Αμερικανού ζωγράφου και δάσκαλου Harvey Thomas, (8/3/1884 – 29/10/1952) με τίτλο «Dunn On the wire», 1918.]


Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986 και είναι απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης.

Συμμετέχει στις ποιητικές ανθολογίες «Τα Γράμματα της Ποίησης», «Σκληρός Απρίλης 2020 μ.Χ» (εκδόσεις Ατέχνως), «Ποιήματα Ανεμοδαρμένα, Συλλογή Ελληνικής Ποίησης του 21ου αιώνα» δίγλωσση έκδοση, ελληνικά – αγγλικά (εκδόσεις Provocateur) καθώς και σε ψηφιακά συλλογικά έργα (e-books). Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες.

Αρθρογραφεί στο διαδικτυακό περιοδικό «Ατέχνως» και στο ιστολόγιο «Ποιητικό Σταυροδρόμι». Κείμενα του δημοσιεύτηκαν επί σειρά ετών στην τοπική εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης». Διατηρεί το ιστολόγιο «Λογοτεχνία και Σκέψη».

Το «Όλα είναι όπλα» αποτελεί την πρώτη του προσωπική, ποιητική συλλογή (2021), ISBN 978-618-85121-3-9.


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:80