Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Ο εργάτης | του Γιώργου ΗρακλέουςΔεν το καταλαβαίνουν οι πολλοί
πως η δύναμή τους σκοτώνει,
σαν να πήραν τέλος οι λέξεις
και να μην υπάρχει τίποτα να ειπωθεί!
Στην άπλα του μεσημεριού
ένας εργάτης κοιμάται,
η σκισμένη του μπλούζα
τον βιογραφεί,
ανέγγιχτο, καθαρό, μ’ έναν μορφασμό στο πρόσωπο
και ιδρωμένο τον τράχηλο,
ένας εργάτης ονειρεύεται…
Μαζί με τη μεγάλη στέρηση,
έρχεται και η μεγάλη άνοιξη,
η ψυχή ντύνεται με χρώματα ανοιχτά
και το νιώθει,
η δύναμη των πολλών αλλάζει τα σύμπαντα
και φέρνει ακόμα και ολική έκλειψη στο στερέωμα!

18/4/2023

Γιώργος Ηρακλέους
(από τη συλλογή «Μαθητικά τετράδια»)


[Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι το έργο «Brigade Nicolai Mamai – Ο νικητής του Εθνικού Βραβείου Schmelzer Hübner βοηθά τους συναδέλφους του» (1961) του ανατολικογερμανού ζωγράφου Walter Dötsch (19/8/1909-21/11/1987) μέλους της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας – DDR]


Ο Γιώργος Ηρακλέους είναι φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας. Γεννήθηκε το 1952. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από την οποία απέκτησε δύο πτυχία με άριστα φιλολογικού και βυζαντινού & νεοελληνικού τμήματος. Είναι κάτοχος Master της Λογοτεχνίας και διδάκτορας της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Δημοσίευσε πάνω από 200 μελέτες εκπαιδευτικού και λογοτεχνικού και άρθρα εκπαιδευτικού προβληματισμού και λογοτεχνικής ερμηνείας. Πήρε μέρος σε πανελλαδικά εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά συνέδρια. Κυκλοφορούν βιβλία με μελέτες του.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:80