Χρόνος ανάγνωσης περίπου:5 λεπτά

Φτιάχνοντας μια σοκολατένια καρδιά | Η κουζίνα της Αναστασίας




Σοκολάτα: Η τροφή των θεών και …των ερωτευμένων!

Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που ανακαλύφτηκε ποτέ ήταν ο σπόρος του κακαόδενδρου (Τheobroma cacao), από το οποίο προέρχεται η σοκολάτα. Με την βελούδινη υφή της, την πλούσια γεύση της, το υπέροχο άρωμά της και την ελκυστική όψη της, η σοκολάτα αποτελεί πηγή απόλαυσης και ικανοποίησης όλων των αισθήσεων!

Η Έλεν Σέρμαν, αμερικανίδα συγγραφέας, σημειώνει: «Η σοκολάτα είναι ονειρεμένη, γλυκιά, αισθησιακή, βαθιά, πλούσια, απολαυστική, δροσιστική, πληθωρική, κρεμώδης, σαγηνευτική, προκλητική, μεταξένια, λεία, εκλεκτή, ουράνια. Η σοκολάτα είναι απογοήτευση, ευτυχία, απόλαυση, έρωτας, έκσταση, φαντασία… η σοκολάτα μας κάνει πονηρούς, ένοχους, αμαρτωλούς, υγιείς, κομψούς και χαρούμενους.».

Η σοκολάτα, αυτή η στέρεη, αισθησιακή και, για αρκετούς, εθιστική ουσία, έχει τις ρίζες της στην προϊστορία του Νέου Κόσμου και στο μυστηριώδες βασίλειο των Ολμέκων και των Μάγια και αργότερα των Τολτέκων και των Αζτέκων και ήδη από αυτήν την εποχή αποτελούσε αγαπημένο δώρο, γιατί προκαλεί ποικίλα συναισθήματα και διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Για τους Αζτέκους η σοκολάτα αποτελούσε πηγή σοφίας, ενέργειας και σεξουαλικής δύναμης!

Τον 16ο αιώνα η σοκολάτα άρχισε να ταξιδεύει στις χώρες της Ευρώπης, καθώς οι άποικοι εκμεταλλεύονταν τις ανακαλύψεις που είχαν κάνει στον Νέο Κόσμο. Η σοκολάτα επισκέφτηκε πρώτα την Ισπανία κι έπειτα, ακολουθώντας τους εμπορικούς δρόμους, ταξίδεψε στη βόρεια Ευρώπη και τη Mεγάλη Βρετανία, διέσχισε τον Ατλαντικό και έφτασε στη Βόρεια Αμερική.

Τον 17ο και 18ο αιώνα πολλά είχαν γραφτεί για τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας. Οι δοξασίες των Αζτέκων ταξίδεψαν μαζί της στον δυτικό κόσμο, ενώ πολλοί υποστήριξαν ότι είναι το αντίδοτο στην κούραση και την εξάντληση.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι όλα αυτά οφείλονται στους υδατάνθρακες που περιέχει και οι οποίοι αποτελούν καύσιμη ύλη για το σώμα μας. Η σοκολάτα περιέχει επίσης λίπος, ουσία που ο οργανισμός μας χρειάζεται πολλή ώρα για να χωνέψει, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση πληρότητας και κορεσμού. Επίσης ο σίδηρος που παίρνουμε με κάθε γλυκιά, σοκολατένια μπουκιά βοηθά στην ταχύτερη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο κι έτσι νιώθουμε μεγαλύτερη πνευματική εγρήγορση.

Όπως και πολλές θρεπτικές τροφές, έτσι και η σοκολάτα περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και κάποια αλκαλοειδή, δηλαδή οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό μας. Η πιο σημαντική είναι η θεοβρομίνη, η οποία διεγείρει τα νεφρά μας και λειτουργεί ως ελαφρύ διουρητικό. Η σοκολάτα επίσης έχει διεγερτικές επιδράσεις και στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού μας, με συμπτώματα ανάλογα με αυτά που προκαλεί η καφεΐνη, η οποία είναι άλλο ένα συστατικό της σοκολάτας.

Η σοκολάτα ήταν πάντα συνδεδεμένη με το ερωτικό πάθος και η φήμη της ως αφροδισιακού χρονολογείται από τον καιρό των Αζτέκων και των Ισπανών κονκισταδόρων. Σίγουρα ο αυτοκράτορας Μοντεζούμα είχε ανακαλύψει τις θαυματουργικές της ιδιότητες σε αυτόν τον τομέα…

Παρόλο που οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η σοκολάτα δεν περιέχει ουσίες με αφροδισιακές ιδιότητες, το σύγχρονο μάρκετινγκ έχει φροντίσει να συνδέσει τη σοκολάτα με τον αισθησιασμό, τη σεξουαλικότητα και τον έρωτα!

Όπως παρατήρησε ο ταλαντούχος Γάλλος σοκολατοποιός Μισέλ Ρισάρ, «όταν μοιραζόμαστε καλής ποιότητας σοκολάτα με τους ανθρώπους γύρω μας, δημιουργούνται δεσμοί σε πολλά επίπεδα».

[Για τις πληροφορίες για τη σοκολάτα χρησιμοποίησα ως πηγή το βιβλίο: The Ultimate Encyclopedia of Chocolate, 1977, Annes Publishing Ltd.]

Ας αφήσουμε όμως την θεωρία και ας πάμε στην πράξη κι ας φτιάξουμε ένα πλούσιο γλύκισμα – κέικ (που το ψήνουμε ανάλογα την περίσταση Valentine’s Day εν όψει… και σε μια φόρμα καρδιά), που συνδυάζει την σοκολάτα με τα καβουρδισμένα φουντούκια και προσφέρει ένα αίσθημα θαλπωρής και πλήρωσης γεύσης με την πρώτη μπουκιά!

Ένα γλύκισμα εντυπωσιακό και εθιστικό, που θα μπορούσε άνετα να προσφερθεί ως επιδόρπιο, συνοδευτικό σε καφέ ή και ως αυτόνομο γλυκό «τη συνοδεία» μιας μπάλας παγωτού βανίλιας ή φράουλας!

Ένα γλύκισμα με την ιδιαιτερότητα της χρησιμοποίησης στα υλικά τριμμένης ψίχας ψωμιού αντί για αλεύρι και που χάρη σ’ αυτό το υλικό το τελικό αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα αφράτο και σχετικά υγρό κέικ, το οποίο παραμένει έτσι μέχρι το τελευταίο κομμάτι!

Φτιάχνοντας τη σοκολατένια καρδιά

Υλικά:

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (τουλάχιστον 70% κακάο)

130 γρ. ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)

170 γρ. φουντούκια (καβουρδισμένα και αλεσμένα)

100 γρ. ψίχα φρέσκου ψωμιού (τριμμένη)

Ξύσμα από 1,5 πορτοκάλι


Για την επικάλυψη:

50 γρ. μαρμελάδα εσπεριδοειδών

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (τουλάχιστον 70% κακάο)

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χονδροκομμένα


Παρασκευή:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.

Βουτυρώνετε μια στρόγγυλη φόρμα με 26 εκ. διάμετρο (ή κάποια ανάλογου μεγέθους φόρμα με κάποιο σχήμα της προτίμησής σας π.χ. καρδιά) και στρώνετε την βάση της με λαδόχαρτο.

Λιώνετε τα 150 γρ. της σοκολάτας σε υδατόλουτρο διπλού λέβητα (balneum Mariae στα λατινικά ή Bain-Marie …στη γλώσσα μας!).

Σε ένα μπολ χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη για 5 λεπτά, να φουσκώσουν καλά.

Προσθέτετε και τους κρόκους και εξακολουθείτε να χτυπάτε πολύ καλά το μίγμα.

Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα, τα φουντούκια, το τριμμένο ψωμί και το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατεύετε.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε πολύ καλά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Ρίχνετε την μαρέγκα στο μίγμα με την σοκολάτα και με μια σπάτουλα σιλικόνης (spatule maryse – γαλλιστί!) ανακατεύετε με ελαφριές κινήσεις για να ενωθούν.

Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα.

Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο σας για 45 λεπτά.

Βγάζετε το ψημένο γλυκό από τον φούρνο και το σκεπάζετε για 5 λεπτά με μια νοτισμένη πετσέτα.

Βγάζετε το γλυκό από την φόρμα και το μεταφέρετε σε μία σχάρα για να κρυώσει.


Στο μεταξύ λιώνετε σε μπεν μαρί τα 150 γρ. σοκολάτας της επικάλυψης.

Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε να λιώσει κι αυτό και να γίνει το γλάσο ομοιόμορφο.

Αλείφετε την επιφάνεια του γλυκού με ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας.

Απλώνετε κατόπιν το γλάσο σοκολάτας και …

…πασπαλίζετε με τα χονδροκομμένα φουντούκια.

Et enfin, voila!

Δοκιμάστε τη μερίδα σας!

Σημαντικά:

-Το γλυκό διατηρείται μέχρι τρεις μέρες εκτός ψυγείου και μέχρι μια εβδομάδα στο ψυγείο.

-Το γλυκό δεν περιέχει διογκωτικό (μπέικιν πάουντερ ή σόδα) και το φούσκωμα επιτυγχάνεται με το πολύ καλό χτύπημα του βουτύρου με την ζάχαρη και τους κρόκους, την σφιχτή μαρέγκα και την προσεκτική ενοποίησή τους (χωρίς μίξερ!).

Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου

Αναστασία

anastasia @ svoura . net


Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:
– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,
– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,
– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,
– catering και
– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:111