Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Ένας χρόνος «σβούρα» | της Βαγγελιώς Καρακατσάνη

Ένας χρόνος «Σβούρα». Ένας χρόνος «γεμάτος» ποίηση, διηγήματα, χρονογραφήματα και κάθε λογής έντεχνα κείμενα, συνεντεύξεις και αφιερώματα. Ένας χρόνος με δεκάδες νέους συνεργάτες από κάθε άκρη της Κρήτης και της Ελλάδας. Ένας χρόνος που κύλησε όμορφα και ψιμυδευτά μέρα τη μέρα, θέμα το θέμα…

Επιμένουμε, όλοι εμείς που γράφουμε στη Σβούρα του πολιτισμού, να διαβάζουμε και να εκφραζόμαστε μέσα από τον γραπτό λόγο, κόντρα στη σύγχρονη κρεατομηχανή του ίντερνετ που προάγει τα αποφθέγματα και τα εύπεπτα και μικρά κείμενα. Κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» που μας καλούν να διαγράψουμε την ιστορική μνήμη και να προσαρμοστούμε στα ανθρωποφάγα καλέσματα των καιρών.

Ε όχι! Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τους αγώνες και τις αγωνίες μας, τα βάσανα και τους πόθους μας, την ομορφιά του αγώνα για το καθημερινό που για τους πολλούς δεν είναι δεδομένο. Θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε την τέχνη και τους τεχνίτες της ζωής, να παράγουμε πολιτιστικό έργο, να μεταλαμπαδεύουμε την «σπίθα» που θα κάνει «τα σκοτάδια φως».

Ένας χρόνος, ικανό διάστημα να αποτυπώσει το στίγμα μας: η τέχνη είναι ανάγκη των πολλών. Ανεβάζει την αισθητική και ανοίγει νέους δρόμους, που μαζί θα περπατήσουμε και θα αφουγκραστούμε τα αχ και βαχ του λαού μας.

Η Σβούρα κινείται σταθερά, με το κέντρο της στα όνειρα και τις ανάγκες μας. Κομμάτι από το λαό μας, σάρκα από τη σάρκα του, γυρίζει ακατάπαυστα και μεγαλουργεί. Δίνει χώρο σε κάθε δημιουργό, ανάσα στη σαπίλα που μας περιβάλει. Κι όταν θα ανατείλει ο ήλιος της λευτεριάς και της δικαιοσύνης, θα ’μαστε εκεί να τον υποδεχτούμε με τα λουλούδια της άνοιξης που μας περιβάλλει.

Εδώ, μαζί με τους αναγνώστες μας, ανοίγουμε νέους δρόμους πνευματικής ανάτασης. Προχωράμε δυνατά στήνοντας συνεργατικό εκδοτικό για να ξεφύγουμε από τα δίκτυα της εμπορευματοποίησης της τέχνης, να δώσουμε έδαφος στους δημιουργούς που αναζητούν τρόπο να φτάσει το έργο τους στο αναγνωστικό κοινό. Η «Σβούρα εκδοτική» είναι γεγονός και είναι βέβαιο ότι, όσο περνάει από τα χέρια μας, θα ταράξει τα νερά της δημιουργίας.

Χρόνια πολλά Σβούρα!

Χρόνια γεμάτα πολιτισμό και ηθική!

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους μας!

Βαγγελιώ Καρακατσάνη

Δεν έχω ούτε μια άσπρη τρίχα στην ψυχή μου / κι ούτε σταγόνα γεροντίστικης ευγένειας...
Αναγνώσεις:80