Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Γλυκό σταφύλι-το αγαπημένο γλυκό του καλοκαιριού | από την Ιφιγένεια Μανουρά

ΥΛΙΚΑ:

Για ένα βάζο του κιλού

1 κιλό ρόγες από σταφύλι σουλτανί

1/2 κιλού ζάχαρη

2-3 φύλλα αρμπαρόριζας

1-2 μπαστουνάκια κανέλας

1 κουταλιά γλυκόζη

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

1/2 ποτηριού νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια,καθαρίζουμε τις ρόγες από το λιγκάκι ,τις βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό, σείουμε την κατσαρόλα να λιώσει λίγο η ζάχαρη με το νερό. Αφήνουμε να βράσει το γλυκό σε μέτρια φωτιά χωρίς να το ανακατέψουμε για να μη σπάσουν οι ρόγες και είναι έτοιμο σε μισή περίπου ώρα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή την κανέλα το λεμόνι και τη γλυκόζη, Αποστειρώνουμε το βάζο στην ηλεκτρική κουζίνα για 10 λεπτά στους 150 βαθμούς, όπως επίσης και το καπάκι. Βάζουμε το γλυκό όπως είναι καυτό στο επίσης καυτό βάζο και κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Προσέχουμε οι ρόγες να είναι καθαρές από στίγματα και να μην είναι χαλασμένες. Να προτιμήσουμε σταφύλια με σκληρές ρόγες και ώριμες για να γίνει πιο τραγανό το γλυκό μας. Μπορούμε να κάνουμε και γλυκό με ροζακί σταφύλι γίνεται πολύ πιο ωραίο με απαλό κόκκινο χρώμα και γευστικότερο, αλλά έχει κόπο γιατί πρέπει με φουρκέτα να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, κατά τα άλλα η διαδικασία είναι ίδια. Για να καταλάβουμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο βάζουμε μια κουταλιά σιρόπι σε ένα πιάτο να κρυώσει και περνούμε το κουτάλι στη μέση του σιροπιού, αν δούμε ότι το κενό που σχηματίζεται δεν κλείνει αμέσως τότε είναι έτοιμο, αλλιώς το βράζουμε ακόμα για λίγο. Βάζουμε την γλυκόζη και το λεμόνι για να μην ζαχαρώσει. Αν δεν έχουμε αρμπαρόριζα βάζουμε την κανέλα για άρωμα όχι και τα δύο, γιατί μπερδεύονται τα αρώματα. Μπορούμε να βάλουμε το γλυκό και κρύο στο βάζο αλλά καυτό διατηρείται καλύτερα. Όταν δοκιμάζουμε δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο κουτάλι για άλλη δοκιμή, γιατί θα ζαχαρώσει το γλυκό. Είναι πανεύκολο γλυκό αλλά πρέπει να προσέξουμε να δέσει το σιρόπι γιατί αλλιώς θα χαλάσει.

Ιφιγένεια Μανουρά


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:67