Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

Περιδιαβαίνοντας την Κρήτη | Επαρχία Σφακίων

ΑΣΚΥΦΟΥ Μετά τις Βρύσες Αποκορώνου, ο δρόμος περνά από το οροπέδιο της Κράπης, τα στενά του Κατρέ και το Ξυλόδεμα και κατεβαίνει στο μικρό εύφορο οροπέδιο του Ασκύφου. Περιλαμβάνει τους μικρούς οικισμούς Καρές, Αμμουδάρι, Πετρές, Κωστό, Μέσα Βουνί και Στραβοράχη. Εδώ έγιναν ηρωικές ιστορικές μάχες στις κρητικές επαναστάσεις του 18ου και 19ου αι. (1770, 1821-23, 1866-7).

ΑΣΦΕΝΤΟΥ Πριν από την Ίμπρο, ο δρόμος διακλαδίζεται και έρχεται στο ορεινό χωριό Ασφέντου, που κατοικείται μόνο το καλοκαίρι από βοσκούς. Εδώ, στη θέση Σκορδιλάκια στην αρχή του Ασφεντιανού φαραγγιού ανακαλύφθηκαν το 1971 σε ένα βραχώδες κοίλωμα, βραχογραφήµατα, δηλαδή χαράγματα που εικόνιζαν ζώα -μάλλον αγρίμια, τόξα και βέλη, καθώς και άλλα σύμβολα. Ορισμένοι μελετητές τα απέδωσαν σε κυνηγούς της Μεσολιθικής περιόδου (10.000-7.000 π.Χ.), και τα θεωρούν στοιχεία χαρακτηριστικά μιας εποχής που οι άνθρωποι στήριζαν τη διατροφή τους στο κυνήγι (θηρευτικό στάδιο της οικονομίας), που είναι αμέσως αρχαιότερο από το παραγωγικό στάδιο της νεολιθικής οικονομίας. Άλλοι όμως τα χρονολογούν σε νεότερες εποχές.

ΊΜΠΡΟΣ Μικρό ορεινό χωριό του δήµου Σφακίων, στο ομώνυμο οροπέδιο των Λευκών ορέων σε υψόμετρο 730. Είναι περισσότερο γνωστό για το βαθύ φαράγγι με ύψος των τοιχωμάτων του μέχρι 300 µ., από τα πιο επιβλητικά της Κρήτης.

ΑΡΑΔΗΝ Αρχαία πόλη, που αναφέρεται από τον συγγραφέα Στέφανο Βυζάντιο, και βρισκόταν κοντά στο σημερινό ορεινό χωριό Αράδενα. Από την πόλη σώζονται αρχιτεκτονικά λείψανα και τάφοι. Στα τέλη του 3ου αι. κατέκτησε τη γειτονική Ανώπολη, την οποία ελευθέρωσε, σύμφωνα με μια επιγραφή, ο πολίτης της Ανωπόλεως Χαρμάδας.

ΛΟΥΤΡΟ αρχαία ΦΟΙΝΙΞ Η αρχαία πόλη Φοίνιξ, επίνειο της Ανώπολης και της Αράδενας βρισκόταν στη θέση του χωριού Λουτρό. Είναι το μόνο λιμάνι με τρεις απάνεμους χώρους ελλιμενισμού στη Νότια Κρήτη, κατάλληλο για όλες τις εποχές του χρόνου. Τα ερείπια της πόλης σώζονται σε μεγάλη έκταση, αλλά δεν έχει γίνει ανασκαφή. Μια τρίκλιτη βασιλική βρισκόταν στη θέση της εκκλησίας της Παναγίας.

ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ Η σημερινή πρωτεύουσα της επαρχίας, η Χώρα Σφακίων υπήρχε από τα Βυζαντινά χρόνια. Οι Ενετοί έχτισαν μικρό φρούριο στο λόφο που από ονομάστηκε Καστέλι. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας οι Σφακιανοί επιδόθηκαν στη ναυτιλία και έκαναν τη Χώρα λιμάνι και έκτισαν σπουδαία αρχοντικά. Το 1770, στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη, η Χώρα και όλη η Επαρχία καταστράφηκαν από τους Τούρκους.

 

 

 

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τον τουριστικό οδηγό «Κρήτη» του Αντώνη Βασιλάκη, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μύστις. ISBN 978-960-6655-27-2

Ο οδηγός περιλαμβάνει 450 νέες φωτογραφίες και έξτρα αναλυτικό χάρτη που συνοδεύεται δωρεάν.

Συνοπτική περιγραφή του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, επισκόπηση της κρητικής ιστορίας από την πρώτη κατοίκηση μέχρι σήμερα, βασικές γνώσεις για τον κρητικό λαϊκό πολιτισμό και ξενάγηση σε όλους τους αξιοθέατους τόπους του νησιού.

Ο επισκέπτης καλείται να περιηγηθεί στις επαρχίες και τους τόπους του νησιού που έχουν αξιοθέατα.

Προτείνονται 29 διαδρομές ξεκινώντας από τον νομό Λασιθίου και τελειώνοντας στο νομό Χανίων, με αφετηρία και τέρμα της διαδρομής την πρωτεύουσα του κάθε νομού. Υπάρχουν καλοί χάρτες ενημερωμένοι με τις νέες χαράξεις δρόμων ενώ προτείνονται οι παλιότεροι δρόμοι που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται γιατί τα περισσότερα ενδιαφέροντα και αξιοθέατα τοπία και οι χώροι βρίσκονται έξω από το βόρειο οδικό άξονα.

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες για τον τόπο και τους κατοίκους του νησιού, αναφέρονται κρητικοί μύθοι και δίνεται η ερμηνεία τους ενώ γίνεται μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας του νησιού και παρουσιάζονται στοιχεία του κρητικού λαϊκού πολιτισμού.

Πηγές φωτογραφιών: Wikipedia

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:121