Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

Ο Καραγκιόζης κυνηγός φαντασμάτων του Θεάτρου Σκιών Αθανασίου στην Κρήτη

Ο Καραγκιόζης κυνηγός φαντασμάτων

Στον πύργο που βρίσκεται έξω από την πόλη, φημολογείται ότι εμφανίζονται φαντάσματα. Όταν νυχτώνει, οι πολίτες σταματούν να κυκλοφορούν από φόβο. Ο Πασάς στέλνει έναν έμπιστο αξιωματικό με οπλισμένους στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τα φαντάσματα, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Αναθέτουν στο γενναίο Καραγκιόζη να γίνει κυνηγός φαντασμάτων και να δημιουργήσει μια ομάδα με άνδρες ώστε να λύσουν το πρόβλημα. Ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο, φοράει την στολή του Κυνηγού φαντασμάτων και μαζί με τους φίλους του ξεκινάει για ξεκαρδιστικές περιπέτειες.

Μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσετε με τις περιπέτειες του αγαπημένου μας Καραγκιόζη, με την υπογραφή του θεάτρου σκιών «Αθανασίου».

Είσοδος 6 ευρώ με Δώρο για κάθε παιδί.

Ο θίασος Αθανασίου ιδρύθηκε το 1982 από τα αδέρφια Κώστα, Γιάννη, Αργύρη και Ελένη μετά από πολύχρονη μαθητεία δίπλα στον αείμνηστο καραγκιοζοπαίκτη Γιώργο Χαρίδημο.
Από το 1987 με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, ο θίασος δίνει παραστάσεις παραδοσιακού Καραγκιόζη, σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, και γυμνάσια όλης της χώρας, παράλληλα δημιουργεί εργαστήρια θεάτρου σκιών στον Ε.Ο.Π, σε σχολεία και κατασκηνώσεις.
Το καλοκαίρι του 1987 συμμετέχει στο διεθνές φεστιβάλ της Ύδρας με μεγάλη επιτυχία.
Τον Σεπτέμβριο του 1988 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ μαριονέτας, κούκλας και θεάτρου σκιών στο Σαρλεβίλ – Μεζιέρ στις Αρδένες της Γαλλίας. Ανάμεσα σε 100 διαφορετικά θέατρα τριάντα κρατών στην κατάμεστη αίθουσα «salle des fetes» του hotel de ville παρουσιάστηκε το έργο «Ο Καραγκιόζης και το στοιχειωμένο δεντρί».

Το 1989 δημιουργεί μόνιμη χειμερινή σκηνή, στο πνευματικό κέντρο του δήμου Μοσχάτου, στην πλατεία Μεταμορφώσεως, ενώ κοντά βρίσκεται προσφέροντας πολύτιμες συμβουλές ο δάσκαλος της τέχνης Γιώργος Χαρίδημος. Σε συνεργασία με τον δήμο λειτουργούν παράλληλα εργαστήρια θεάτρου σκιών για παιδιά ηλικίας 5 έως 15 χρόνων.

Το 1990 παίρνει μέρος με δύο παραστάσεις στη γιορτή του παραδοσιακού κουκλοθέατρου της Ιταλίας «Πουλτσινέλα» που πραγματοποιήθηκε στη Νάπολι.

Το 1993 διοργανώνει σεμινάρια για δασκάλους και νηπιαγωγούς με θέμα: «Το θέατρο σκιών ως παιδαγωγικό εργαλείο».

Τον Μάρτιο του 1994 σε συνεργασία με τον δήμο Μοσχάτου διοργανώνει έκθεση με τις φιγούρες του βετεράνου καραγκιοζοπαίχτη Γιώργου Χαρίδημου στον εκθεσιακό χώρο του πνευματικού κέντρου. Ο θίασος Αθανασίου στον ίδιο χώρο παρουσιάζει σπάνιες ηρωικές παραστάσεις Καραγκιόζη καθιερώνοντας τις εκδηλώσεις με τίτλο: «ηρωικό αφιέρωμα».

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, δίνει παραστάσεις στην Ολλανδία και στη Δανία (Άμστερνταμ, Χάγη, Ουτρέχτη και Κοπεγχάγη)

Τον Μάιο του 1996 επισκέπτεται τους απόδημους Έλληνες στην μακρινή Αυστραλία ( Μελβούρνη, Αδελαίδα, Σίδνευ).

Το 1998 επισκέπτεται πάλι την Ολλανδία, το Άμστερνταμ και την Ουτρέχτη.

Το 1999 το πνευματικό κέντρο του δήμου Μοσχάτου υπέστη ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας και την επόμενη χρονιά η μόνιμη σκηνή του θιάσου, μεταφέρεται στο δημοτικό κινηματοθέατρο «ΟΝΕΙΡΟ» στον ‘Αγιο Ιωάννη Ρέντη (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Μπαλτατζή ) όπου λειτουργεί και το καλοκαίρι.

Τον Οκτώβριο του 2000 ο θίασος Αθανασίου ταξιδεύει στον παγωμένο Καναδά (Βανκούβερ, Κάλγκαρι, Ρετζάινα, Έντμοντον, Μόντρεαλ).

Το 2002 ο θίασος μεταφέρει την μόνιμη σκηνή στον Άγιο Δημήτριο όπου δίνονται παραστάσεις κάθε Κυριακή απόγευμα. Τις καθημερινές δίνονται παραστάσεις για σχολεία και νηπιαγωγεία με ταυτόχρονη λειτουργία εργαστηρίου, όπου τα παιδιά φτιάχνουν την δική τους φιγούρα και μαθαίνουν μερικά από τα μυστικά της λαϊκής μας τέχνης.

Τον Μάρτιο παρουσιάζει παραστάσεις στο Σίδνεϊ και στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Το 2004 περιοδεύει στους απόδημους Έλληνες της Γερμανίας στο Βερολίνο, στο Ντίσελντορφ, στο Μύνστερ και στο Μόναχο.

Το 2006 μεταφέρει την μόνιμη σκηνή του στο Μοσχάτο επί της οδού Πλάτωνος 7 κοντά στην Λεωφ. Ποσειδώνος

Εκτός από τους μόνιμους χώρους και το εξωτερικό, o θίασος δίνει παραστάσεις Καραγκιόζη σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με δήμους, συλλόγους και κατασκηνώσεις.

Πρόγραμμα παραστάσεων

Victoria Cinema – Ιεράπετρα – Ιεράπετρα, Λασίθι

Σαβ, 9/4 17:30


Κινηματοθέατρο Αστόρια – Ηράκλειο

Κυρ, 10/4 11:30


Κινηματοθέατρο Αστόρια – Ηράκλειο

Κυρ, 10/4 17:30


Θέατρο ΡΕΞ Αγίου Νικολάου – Άγιος Νικόλαος, Λασίθι

Τρι, 12/4 17:00


Κινημ/θέατρο Ελληνίς – Χανιά

Κυρ, 17/4 11:30


Κινημ/θέατρο Ελληνίς – Χανιά

Κυρ, 17/4 17:00


Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Κισσάμου – Κίσσαμος, Χανιά

Δευ, 18/4 16:00


Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Κισσάμου – Κίσσαμος, Χανιά

Δευ, 18/4 17:30


ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ
Σουλίου 162, Αγ. Δημήτριος, T.K. 17342
Τηλέφωνο 6972717187
Email: athanasiou1yiannis@gmail.com

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:170