Χρόνος ανάγνωσης περίπου:2 λεπτά

Το παραδοσιακό τραγούδι [ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ] ερευνητικό εργαστήριο παραδοσιακού τραγουδιού

Ερευνητικό εργαστήριο παραδοσιακού τραγουδιού από «Το Θέατρο των Φωνών» (Φωνητική Παιδαγωγική, Σύνολα, Performance) σε συνεργασία με τον χώρο διοργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων «Olia Lydaki Feldenkrais Method & Movement Services».

Τα παραδοσιακά τραγούδια των λαών είναι υλικό μιας «γης χωρίς έργα τέχνης».

Περιγράφουν τον κόσμο, διολισθαίνοντας διαρκώς σε άλλο χώρο και χρόνο, περικλείουν μυστήρια, που δεν μας επιτρέπουν να περιγράψουμε αναλυτικά πως ακριβώς λειτουργούν. Από τη στιγμή δε που καταγράφονται και παραδίδονται, τα δημοτικά τραγούδια χάνουν ένα μέρος της αρχικής τους λειτουργίας. Έτσι, τα ερευνούμε σε καθρέφτισμα της πρώτης τους γέννησης.

Πώς, όμως, γεννήθηκε κάποτε το παραδοσιακό τραγούδι και τι γεννά σήμερα το τραγούδισμά του;

Κάποιοι λένε ότι δεν είναι το κείμενο, η θεματική ή το τελετουργικό πλαίσιο που το γεννά και αναμορφώνεται, αλλά η ίδια η ενέργεια των ανθρώπων.

Σε αυτό το εργαστήριο επιτελούμε από την αρχή μέχρι το τέλος μία τελετουργία:

αντλούμε το υλικό μας από επιλεγμένα δημοτικά τραγούδια και, εξερευνούμε τα όρια και την δυναμική της φαντασίας μας στο σύνολο, καθώς και της φωνής μας ως μουσικό όργανο. Οι τεχνικές του ομαδικού τραγουδιού στο δημοτικό τραγούδι – μονοφωνία, αντιφώνηση, πολυφωνία – εμπλουτίζονται σε σύνδεση με τις ιστορικές καταβολές των ιστορικών που τραγουδούμε.

Στο πρώτο από τα εργαστήρια με θέμα «Το παραδοσιακό τραγούδι», το «Θέατρο των Φωνών» επικεντρώνεται στις «ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ»: πλούσιες και ποικίλες στα θέματά τους, προσαρμοστικές και ανθεκτικές στο πέρασμα χρόνου και ανθρώπων, οι παραλογές συγγενεύουν με τη μυθολογία και το αρχαίο δράμα και μάς οδηγούν (σοφά) στο θέατρο.

Σχεδιασμός / Διδασκαλία: Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

Το σύνολο των συμμετεχόντων συνοδεύει στα κρουστά η Ανθή Φουρκή.

Λίγα λόγια για «Το Θέατρο των φωνών»

«Το Θέατρο των φωνών», (Φωνητική Παιδαγωγική, Σύνολα, Performance) τελεί σε ομόκεντρους κύκλους από το 2018. Στο πλαίσιο ετήσιων θεματικών εργαστηρίων και σεμιναρίων φωνητικής παιδαγωγικής, «Το Θέατρο των φωνών» διερευνά το σώμα και την κίνηση για να μαθητεύσει η φωνή, να οξυνθεί η παρατηρητικότητα και να ενισχυθεί η λειτουργία του σημαντικότερου, ίσως, εργαλείου στην διαρκώς εξελισσόμενη φωνητική παιδαγωγική: το αυτί. Ο φωνητικός αυτοσχεδιασμός, βασισμένος στη χειρονομία και στην κίνηση, προκύπτει οργανικά μέσω της συνακρόαση και της παρατήρησης, ενώ η υγεία του ερμηνευτή και η απόλαυση του κύκλου της αναπνοής αποτελούν κεντρικό άξονα της παιδαγωγικής μεθόδου που αναπτύσσεται στις ομάδες των εργαστηρίων και στα φωνητικά σύνολα από «Το Θέατρο των φωνών». Την καλλιτεχνική διεύθυνση και την επιμέλεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει η μουσικολόγος/vocalist Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή.

.

Πρώτο τμήμα: Σάββατο, 2 Απριλίου 2022 _ 16:00-21:00

Δεύτερο τμήμα: Κυριακή, 3 Απριλίου 2022 _ 11:00-16:00

Στον χώρο διοργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων Olia Lydaki Feldenkrais Method & Movement Services, Σμύρνης 39, Ηράκλειο

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 60 ευρώ

Δηλώσεις Συμμετοχής – Επικοινωνία: Email: thetheatreofvoices@gmail.com

+30 6932 191999 & +30 6907 121035

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:122