Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

Κυκλοφόρησε μια καλαίσθητη έκδοση ενός εξαιρετικού μουσικού υλικού, με πολύτιμες λαογραφικές πληροφορίες, κείμενα σε τρεις γλώσσες και, κυρίως, αληθινές ιστορίες ανθρώπων που συνοδεύουν το κάθε ένα από τα 12 κομμάτια του cd.

Γράφει, χαρακτηριστικά, ο Στέλιος Πετράκης…

«Όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πως όλα τα πράγματα που κάνουμε ή πρεσβεύουμε, είναι λίγο ή πολύ, αποτέλεσμα ή συνέπεια όλων των ανθρώπων που πέρασαν από δω και που οι μικρές τους ιστορίες μας έχουν συγκλονίσει, μας έχουν εμπνεύσει, μας έχουν παραδειγματίσει και μας επηρεάζουν συνεχώς, κάθε φορά που θα τις θυμηθούμε. Μικρά και φαινομενικά ασήμαντα γεγονότα από καθημερινούς και άγνωστους ανθρώπους που, χωρίς να το θέλουν, ή και χωρίς να το γνωρίζουν, με μια τους απλή και αυτονόητη κίνηση ή κουβέντα, σε μια στιγμή, μπόρεσαν να αλλάξουν – έστω και λίγο – τον κόσμο αυτό, ως αληθινοί και αφανείς επαναστάτες. Όλα τα κομμάτια στο άλμπουμ αυτό είναι εμπνευσμένα από τέτοιες μικρές, αλλά συγκλονιστικές ιστορίες, είναι η δικιά μου «σπονδή» προς τιμήν τους. Καλή Ακρόαση!».

Συντελεστές:
Στέλιος Πετράκης: Λύρα – Λαούτο – Σάζι – Κρητικό τσέλο, Συνθέσεις,
Ενορχηστρώσεις
Δημήτρης Σιδερής: Λαούτο – Τραγούδι
Μιχάλης Κονταξάκης: Μαντολίνο
Νίκος Λεμπέσης – Χορός
Συμμετέχουν:
Βασίλης Σταυρακάκης: τραγούδι
Bijan Chemirani: Zarf, Daff, Bedir, Udu
Xαράλαμπος Παρασκάκης: Ασκομαντούρα
Efrén López: Pandero de peñaparda
Στίχοι: Γιάννης Πετράκης, Αντώνης Ψιμικός, Παραδοσιακοί
Μίξη – mastering: Efrén López

Το cd κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την Artway – Τεχνότροπον σε επιλεγμένα δισκοπωλεία και χώρους τέχνης και διαδικτυακά.

Ο Στέλιος Πετράκης γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στη Σητεία της Κρήτης. Το 1983 εγγράφεται στη Μουσική Σχολή Σητείας στη λύρα με δασκάλους το Γιάννη Δάνδολο(1983), το Ross Daly (1984) και την Ελένη Δρεττάκη(1985-1993) υπό τη Διεύθυνση του Κώστα Μουντάκη. Τυπικά περατώνει τις σπουδές του στη λύρα το 1993.

Από το 1993 και εξής, έχοντας ως έδρα του την Αθήνα, με την καθοδήγηση του Ross Daly, συνεχίζει τη μαθητεία του στη λύρα και στρέφεται παράλληλα στη μελέτη συγγενικών μουσικών παραδόσεων ( λαϊκή μουσική της Ανατολίας , κλασσική κοσμική και θρησκευτική μουσική της Πόλης, παραδοσιακή μουσική του Ελλαδικού χώρου) και οργάνων (σάζι, Πολίτικο και Κρητικό λαούτο, μπουλγαρί, Πολίτικη λύρα).

Στο Μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος»παρακολουθεί από το καλοκαίρι του 2000 και εξής σειρά σεμιναρίων από κορυφαίους δασκάλους πάνω σε μουσικά όργανα και παραδόσεις της Ανατολής (Talip Ozkan, Necati Celik, Georgi Petrov, Kala Ramnath κλπ.) To 2009 παρακολουθεί στο Παρίσι σεμινάριο με τον παγκοσμίου κλάσεως Ινδό βιολιστή Dr. L. Subramaniam.

Ο Στέλιος Πετράκης έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με σημαντικούς μουσικούς προερχομενους από το χώρο της «μουσικής του κόσμου» (Ross Daly, Efren Lopez, Bijan – Keyvan Chemirani, Sylvain Barou, Κρίστη Στασινοπούλου) της Παραδοσιακής μουσικής (Γιώργη Ξυλούρη, Βασίλη Σταυρακάκη, Χρήστο Τσιαμούλη κλπ) με Έλληνες μουσικούς και συνθέτες (Χρίστο Λεοντή, Σταμάτη Σπανουδάκη, Αχιλλέα Περσίδη, Χαΐνηδες ) καθώς και με τον κορυφαίο Ισπανό τραγουδιστή Manolo Garcia.

Τα τελευταία επτά χρόνια έχει ιδρύσει το Κρητικό Κουαρτέτο, ένα σχήμα που ταξιδεύει την Κρητική μουσική και το χορό στα σπουδαιότερα φεστιβάλ παγκοσμίως, (Ινδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Μαλαισία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Μαρόκο κλπ). Έχει επίσης ένα τρίο οργανικής μουσικής με τον Βαλενσιάνο πολυοργανίστα Efren Lopez και τον από χρόνια συνεργάτη Περσικής καταγωγής Γάλλο μουσικό Bijan Chemirani.

Διατηρεί στο Ηράκλειο Κρήτης εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων όπου φτιάχνει διάφορους τύπους λύρας, λαούτου και saz.

Τέλος είναι απόφοιτος του Νομικού τμήματος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθνηνών, και μιλάει Αγγλικά, και (λιγότερο) Γαλλικά και Τουρκικά.

Δισκογραφία:

«οι δικοί μου φίλοι» ( Σείστρον – 2002)

«Akri tou Dounia» ( L’ empreinte digitale – 2003)

«Κismet» ( Σείστρον – 2003)

«Kismet» ( Buda musique – 2003)

«Ωρίων» ( Σείστρον – 2006)

«Orion» ( Buda Musique 2008)

«Si je salue les montagnes» (Accords Croises 2009).

«Μαύρα Φρούδια» ( Μελωδιό καράβι 2011)

«Mavra Froudia«( Musiepoca 2011)

«Avgi» – Live in Heraklion Walls (Buda Musique 2016)

«L’ Art de la Lyra» (Ocora 2016)

«Taos» (Buda Musique) 2017

Περισσότερες πληροφορίες, στον ιστότοπο http://www.steliospetrakis.com/

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:103