Θεματική παράσταση αφήγησης με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Η Παιδαγωγός- Αφηγήτρια Ευαγγελία Ορφανουδάκη βγάζει από τα πιθάρια της μία μικρή και μία μεγάλη ιστορία, που συνειρμικά συνδέονται με την έννοια της «μετατροπής- μεταμόρφωσης», που χαρακτηρίζει το έκθεμα. Το ιστορούμενο υλικό αντλείται τόσο από την αρχαία ελληνική μυθολογία, όσο και από τη νεότερη προφορική παράδοση. Ο Αλέκος Φανουράκης, στο πλευρό της αφηγήτριας, αλληλοεπιδρά και πλαισιώνει ηχητικά την αφήγηση.

Η δράση λαμβάνει χώρα μέσα στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά». Με αφορμή το έκθεμα «η φιλοσοφική λίθος» του Ήρωνος, μια καταπληκτική επινόηση που προκαλούσε τη φαινομενική «μετατροπή» ενός υγρού σε άλλου, π.χ ύδατος σε οίνο, η καλλιτεχνική ομάδα «Πλουμιστά Παραμύθια» εμπνέεται και αυτοσχεδιάζει σε ιστορίες και σκοπούς.

Συντελεστές:

Αφήγηση: Ευαγγελία Ορφανουδάκη

Μουσική: Αλέκος Φανουράκης.

Εικονολήπτες: Αλέξανδρος Χριστόπουλος, Μαρίνα- Ειρήνη Χριστιανοπούλου

Βοηθός εικονολήπτη: Κωνσταντίνος Κολυμπιανάκης

Ηχοληψία – Μιξαζ: Βαγγέλης Τσαγκαράκης

Φωτογραφία: Μιχάλης Λιπαράκης

Μοντάζ – Επιμέλεια Παραγωγής: SA Promo Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Παρακολουθήστε την παράσταση αφήγησης στο διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:56