Χρόνος ανάγνωσης περίπου:5 λεπτά

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & awards από 6 έως 13 Αυγούστου 2022

Το «9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards» είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον Ξεριζωμό 1.500.000 Ελλήνων της Ανατολής από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η τραγωδία στις «Χαμένες Πατρίδες» έβαλε τέλος σε μια εποχή τρεις χιλιετούς ιστορίας και πολιτισμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού που ζούσε στις αλησμόνητες πατρίδες του, από την εποχή του Θαλή, του Όμηρου, του Ηράκλειτου, του Ηρόδοτου, μέχρι τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους που η Μικρά Ασία ανέδειξε τους μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας και μέχρι τον 20ο αιώνα όπου άνθιζαν οι Ελληνικές κοινότητες και μεγαλουργούσε ο ανατολικός πνεύμονας του Ελληνισμού.

Είναι βαθιά ριζωμένο στην ιστορική μας μνήμη το δράμα, που βίωσε ο Ελληνισμός από την καταστροφή της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό από την γη του και από την τριών χιλιάδων χρόνων πατρίδα των προγόνων του.

Στο εθνικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, που είναι καταγεγραμμένο στο συλλογικό μας υποσυνείδητο είναι βασισμένη η ταινία «Γη της Πονεμένης Παναγιάς», που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης του «9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας» στις 6 Αυγούστου 2022.Στο ντοκιμαντέρ τιμητικά συμμετέχουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο κορίτσια και αγόρια της νέας γενιάς της Ιεράπετρας, από την πολιτιστική ομάδα «Μίτος της Αριάδνης», τα μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου Ιεράπετρας, καθώς και πλήθος Ιεραπετριτών.

Το φεστιβάλ καλεί τους θεατές σε ένα ιστορικό αναστοχασμό, σε μια συμπόρευση με τον πόνο, τον ξεριζωμό, την αποκοπή των Ελλήνων της Ανατολής από τις ρίζες τους ,την επανένταξη τους στην Μητέρα Πατρίδα και τις μνήμες, που σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία μας. Σε μια εποχή που ο ξεριζωμός αποτελεί μια τραγική πραγματικότητα της οποίας είμαστε μάρτυρες, έχουμε την υποχρέωση να μην ξεχνάμε τον Ελληνικό ξεριζωμό της Μικράς Ασίας και τις αλησμόνητες πατρίδες.

Άρωμα γυναίκας στο «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Βλάσση αφιερώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & awards στη «γυναίκα».

«Φέτος αναμφίβολα είναι η σειρά των γυναικών να κατακτήσουν το Φεστιβάλ ,όπως αργά αλλά σταθερά κατακτούν όλη την βιομηχανία του θεάματος. Και όταν περπατούν στο κόκκινο χαλί κλέβουν πάντα την παράσταση. Με φωτεινό δίαυλο την τέχνη του κινηματογράφου το φεστιβάλ θα προσεγγίσει την γυναικεία ταυτότητα και τους ρόλους που η γυναίκα διαδραματίζει σε όλες τις κοινωνίες.

Σε μια περίοδο όπου οι γυναικοκτονίες είναι πια καθημερινή είδηση, σε ένα κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο συντηρητικός και όπου υπάρχουν σύννεφα και ερωτηματικά για το πότε η γυναίκα θα βρει την θέση που της αξίζει και όχι ένα ρόλο στο σύστημα, χωρίς να γίνεται ούτε είδωλο, ούτε κακοποιημένη γυναίκα.

Τα τελευταία χρόνια η σκέψη μας είναι σε όλες αυτές τις κακοποιημένες γυναίκες, στη βιωματική μοναξιά τους, στην καταπίεση ,στην αμφισβήτηση των παραδοσιακών ρόλων, στην κραυγή αγωνίας για κατανόηση… Αναρωτήθηκα πρώτα απ’ όλα σαν κινηματογραφίστρια, τι κρύβει άραγε μια γυναίκα πίσω από τα μαύρα γυαλιά της, πίσω από την κελεμπία της, πίσω από την πόρτα της, πίσω από την μπούργκα της, πίσω από ένα σφαλισμένο παράθυρο του σπιτιού της, πίσω από τον άντρα της, πίσω από την καθημερινότητα της και τα τόσα άλλα πίσω;;; Κρύβει άραγε την ευαισθησία της, το χιούμορ,την μοναξιά, την καταπίεση, την κακοποίηση, την καταξίωση, την αμφισβήτηση των παραδοσιακών ρόλων, την κραυγή απόγνωσης, την κοινή αγωνία για τον προσδιορισμό της γυναικείας της ύπαρξης;

Το γυναικείο μου βλέμμα στην σύγχρονη δημιουργική ταινία μυθοπλασίας για την γυναίκα, δεν εξαντλήθηκε στους βασικούς της ρόλους ως μάνας, συζύγου, εργαζόμενης. Άραγε σε όλες αυτές τις ταινίες που προκρίναμε να προβάλλουμε, ποιες είναι εκείνες οι ματιές που εμπνέουν και δείχνουν έναν θηλυκό τρόπο θέασης του κόσμου, για τις σχέσεις που πονάνε τις γυναίκες, για την απαξίωση για την βία..Και από την άλλη κάτι πιο αισιόδοξο, η σχέση της γυναίκας με το σώμα, με την εξωτερική ομορφιά, τη μητρότητα, την εργασία, την επιτυχία την καταξίωση.

Ως καλλιτεχνική Διευθύντρια, ως δημοσιογράφος, ως σκηνοθέτης, μα κυρίως ως γυναίκα, αναλογίστηκα πόσες οκάδες αφιερώματα έγιναν στον κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια γύρω από τη γυναίκα; Πόσο χρειάζεται στ’ αλήθεια να διακρίνουμε το φύλο μέσα από μια ταινία και πόσο στο σινεμά χρειάζεται τέτοιος διαχωρισμός για τις ποσοστώσεις και τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών στις κοινωνίες, για την βία,για τις γυναικοκτονίες; Μα να που χρειάζεται….

Σίγουρα αν ζούσαμε σε μια ιδεατή κοινωνία δεν θα είχε νόημα όλη αυτή η συζήτηση και η κουβέντα για την γυναίκα, για την κλιμακούμενη βία ,για την νομική κατοχύρωση του όρου για τις ανύπαρκτες δομές και προβλέψεις φροντίδας προστασίας και υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών. Σε μια ιδεατή κοινωνία δεν θα υπήρχε η διάκριση «για τον ρόλο γυναίκα» αλλά για τον «άνθρωπο γυναίκα».

Και βέβαια στόχος όλου αυτού του αφιερώματος δεν είναι να ανταλλάσσουμε μόνο ιδέες, απόψεις, γνώμες και διακρίσεις μεταξύ των δυο φύλων, αλλά μέσα από την δύναμη της εικόνας που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι πάνω σε εκείνα, που άντρες και γυναίκες χτίζουν από τον προηγούμενο αιώνα, για τα νομοθετικά πλαίσια των ίσων ευκαιριών και των διεκδικήσεων, για να στεριώσει μια ανθρώπινη κοινωνία, που δεν θα αφήνει καμιά γυναίκα μόνη της, γιατί πρωτίστως «μας θέλουμε ζωντανές» και «ίσες».»

Η διοργάνωση

Μια ομάδα που απαρτίζεται από ανθρώπους με αγάπη και πολυετή εμπειρία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ, που φιλοδοξούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού στη μοναδική αυτή τέχνη αποτύπωσης του παγκόσμιου πολιτισμού των λαών, καθώς και να αναδείξουν την Ιεράπετρα, τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των ηπείρων.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας είναι η κα Ελένη Βλάσση η οποία είναι δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Έχει σκηνοθετήσει πολλές σειρές ντοκιμαντέρ και έχει συμμετάσχει επανειλημμένως με τα ντοκιμαντέρ της στα Διεθνή Φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία «ΧΡΥΣΕΑ» είναι Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), η οποία ιδρύθηκε με σκοπό την πραγματοποίηση κοινωφελών και πολιστικών δρώμενων, τα οποία βέβαια θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σκοπός της εταιρείας είναι η συνεχής εξέλιξη και ανάπτυξη του θεσμού, ενός θεσμού που θα εντυπωσιάζει και θα συναρπάσει τον κόσμο που θα μπει στην διαδικασία να συμμετέχει σε αυτήν την φοβερή εμπειρία.

Οι ομάδες και οι κριτικές επιτροπές του διαγωνιστικού μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ιεράπετρας αποτελούνται από άτομα με μεγάλη πορεία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ, και όχι μόνο.

Οι κριτικές επιτροπές:

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

  • Χριστόφορος Χαραλαμπάκης – Επίτιμος Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Μένος Δελιοτζάκης (Πρόεδρος), Σκηνοθέτης, Πρώην Προϊστάμενος του τμήματος προγράμματος της ΕΡΤ ΑΕ

  • Αλέξης Καρδαράς, Σεναριογράφος

  • Αντώνης Κόκκινος, Σκηνοθέτης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

  • Marie-FranceBoyer, Σεναριογράφος σκηνοθέτης, καθηγήτρια τουριστικών επαγγελμάτων στην Γαλλία

  • Σουλτάνα Πασχαλίδη, Συγγραφέας για θέματα ψυχικής υγείας και για της τεχνικές του μυαλού – σώματος. Ιδρύτρια και κλινική διευθύντρια του κέντρου θεραπείας FortLauderdale.

  • Παναγιώτης Σαρρής, Επίσημος Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, (School of Biosciences), Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της διοργάνωσης.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:156