Χρόνος ανάγνωσης περίπου:5 λεπτά

Οι νέες παραγωγές στο πρόγραμμα του διαδικτυακού καναλιού πολιτισμού «Heraklion Arts and Culture» για τον Απρίλη

Τέσσερις νέες και πολύ ενδιαφέρουσες παραγωγές περιλαμβάνει το πρόγραμμα του διαδικτυακού καναλιού πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου – Heraklion Arts and Culture για τον Απρίλη

Το πρόγραμμα προβολών:

Τετάρτη 6 Απρίλη 2022 στις 21:15
Το Κέλι της Μαρίας Φιλοπούλου

Η Μαρία Φιλοπούλου μας ανοίγει το εργαστήριο της και μας μιλάει για την τέχνη στην εποχή μας, στο πλαίσιο των Φιλμ Ντοκιμαντέρ του Heraklion Arts and Culture “Έλληνες Εικαστικοί Καλλιτέχνες – Η τέχνη μέσα στην κοινωνία της πανδημίας”. Μέσα από αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ θέλουμε να παρουσιάσουμε το έργο σύγχρονων εικαστικών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, τόσο σε ότι αφορά τις ηλικίες τους, όσο και στον τρόπο δουλειάς τους και στα μέσα που μετέρχονται. Σκοπός μας είναι αυτή η παρουσίαση να γίνεται μέσα από τα δικά τους λόγια και με τρόπο που να τους δίνει την άνεση να επικοινωνήσουν την εργασία τους, όπως οι ίδιοι τη βιώνουν και όχι μέσα από στενές, ακαδημαϊκές φόρμες, όπως οι “στημένες” συνεντεύξεις. Είναι επίσης σημαντικό για εμάς να “μιλήσει” και το έργο του κάθε καλλιτέχνη, για αυτό και τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στο ατελιέ τους, ώστε τα έργα που έχουν σε εξέλιξη ή ολοκληρωμένα να αποτελούν το καλύτερο μάρτυρα για το ύφος και τη ιδιαίτερη “υπογραφή” κάθε εικαστικού Πιστεύουμε πως η εικαστική παραγωγή δεν πρέπει να είναι αντικείμενο μόνο μιας φιλότεχνης “ελίτ” αλλά πρέπει να διαχέεται μέσα στην κοινωνία και να γίνεται προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Η Μαρία Φιλοπούλου γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-arts με καθηγητή τον Leonardo Cremonini, την περίοδο 1984-1988. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης, την περίοδο 1988-1989 (λιθογραφία υπό τον Αβραάμ Χαντάντ). Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Βουλή των Ελλήνων και σε ιδιωτικά μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιστότοπος της καλλιτέχνιδας: www.mariafilopoulou.com

Συντελεστές
Σκηνοθέτης: Χρήστος Τόλης
Οπερατέρ: Μαρίλη Ζάρκου
Μοντάζ – Post|VFX: Γιάννης Ντουσιόπουλος
Αρχισυνταξία: Δήμητρα Σιούκα
Διεύθυνση Παραγωγής: Αλέξανδρος Κορομηλάς
Οργάνωση Παραγωγής: Sub Urban Images & Soundscapes
Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία Πολιτισμού Αντιδήμαρχος: Αριστέα Τ. Πλεύρη Πολιτιστική Διαχείριση: Μαριάννα Γιαλύτη
Ψηφιακή Πολιτιστική Διαχείριση: Κωνσταντίνα Χατζάκη
Διοικητική Οργάνωση: Τμήμα Πολιτισμού – Εύη Μαρτιμιανάκη, Αντώνης Ρουμπάκης, Μαρία Σιγανάκη
Δημιουργία Βίντεο Έναρξης: FnoiZ – https://www.fnoiz.com/
Ψηφιακές Μακέτες: Κύβος, The Copy Shop
Ντοκιμαντέρ: Ζώνη θέασης «Το Κέλι του Καλλιτέχνη»
Δείτε την On line πρεμιέρα εδώ

Τετάρτη  13 Απρίλη 2022 στις 21:15
Μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» «Μουσικές στα ίχνη του Ελ Γκρέκο, Κρήτη − Βενετία – Τολέδο»

Η παράσταση ακολουθεί μουσικά το ταξίδι του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου από την μεταβυζαντινή Κρήτη, στη Βενετία της Αναγέννησης και από εκεί στο Τολέδο. Έτσι, οι καλλιτεχνικές περιπέτειες του Γκρέκο στην Αναγεννησιακή Μεσόγειο και ο θαυμαστός ζωγραφικός του κόσμος δίνουν την αφορμή για ένα παράλληλο μουσικό ταξίδι, που αναπαριστά το μουσικό περιβάλλον της εποχής και των τόπων όπου έζησε και ζωγράφησε ο μεγάλος Κρητικός. Η έρευνα από τις αρχές του 20ου αι. έχει φωτίσει πολλές πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του. Εντούτοις παραμένει άγνωστη η σχέση του με τη μουσική. Ο Δομήνικος ήταν μουσικόφιλος. Διαθέτουμε μία και μόνη σχετική μαρτυρία, πλην όμως διατυπωμένη με ιδιαίτερη έμφαση. Ο σχεδόν σύγχρονός του Τζουζέπε Μαρτίνεθ αναφέρει ότι «κέρδισε πλήθος δουκάτα μα τα ξόδεψε σε περίσσια επίδειξη του σπιτιού του, ίσαμε νάχει μουσικούς με το μεροκάματο για να τον ευφραίνουν με κάθε τέρψη, την ώρα πούτρωγε». Το ρεπερτόριο της παράστασης έχει ως αφετηρία τις παραπάνω σκέψεις. Περιλαμβάνει έργα Κρητών μελουργών, μεταβυζαντινά δημώδη άσματα, αναγεννησιακή μουσική από την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και συνθέσεις μελών του καλλιτεχνικού σχήματος εμπνευσμένες από το έργο και τη διαδρομή του μεγάλου ζωγράφου.

Μία συνεργασία του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς» με το «Ensemble Constantinople»:

Didem Basar, κανονάκι
Tanya LaPerrière: viola d’amore
Stefano Rocco: Θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα
Kiya Tabassian: setar, φωνή
Patrick Graham: κρουστά
Marco Beasley: τραγούδι
Κυριάκος Καλαϊτζίδης: ούτι
Ηλίας Ανδρεουλάκης: λύρα
Ειρήνη Δερέμπεη: τραούδι, θαμπιόλι
Κάρολος Κουκλάκης: μπουλγαρί
Λεωνίδας Παλάσκας: ηχοληψία
Μείξη: στούντιο Magnanimus
Τεχνικός ήχου: Νίκος Λογιοτατίδης
Βιντεοσκόπηση: MEDIAVOX
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Άρης Σκουλίκης
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μιχάλης Γαλανάκης
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης – Kiya Tabassian
Χορωδία παραδοσιακής μουσικής «Παύλος Βλαστός»
Διεύθυνση: Αντώνης Μιχελουδάκης
Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία Πολιτισμού Αντιδήμαρχος: Αριστέα Τ. Πλεύρη Πολιτιστική Διαχείριση: Μαριάννα Γιαλύτη
Ψηφιακή Πολιτιστική Διαχείριση: Κωνσταντίνα Χατζάκη
Διοικητική Οργάνωση: Τμήμα Πολιτισμού – Εύη Μαρτιμιανάκη, Αντώνης Ρουμπάκης, Μαρία Σιγανάκη
Δημιουργία Βίντεο Έναρξης: FnoiZ – https://www.fnoiz.com/
Ψηφιακές Μακέτες: Κύβος, The Copy Shop
Μουσική Παραγωγή: Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»
Δείτε την On line πρεμιέρα εδώ

Μεγάλη Τετάρτη  20 Απρίλη 2022 στις 21:15
Συγκρότημα Αρμός «Μεγαλοβδόμαδο»

Ο συμβολισμός της Μεγάλης Εβδομάδας ανέκαθεν υπήρξε ιδιαίτερος, αφού κατά τη διάρκεια των ημερών της, κυριαρχούν εθιμικά και νοερά, όλα σχεδόν τα συναισθήματα. Η θλίψη και η απώλεια, η αγωνία, ο θυμός, αλλά και η λύτρωση, η ανακούφιση, η συγκίνηση και η χαρά, συναισθήματα και πάθη αμιγώς ανθρώπινα που, όμως, εκείνες τις ημέρες ανάγονται στη θεϊκή τους διάσταση. Οι Αρμός είναι οι Λευτέρης Μουρτζάκης στο τραγούδι, Μάνος Σμαργιανάκης στο τραγούδι και την κιθάρα και Απόστολος Ξυριτάκης στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις, που θα πλαισιωθούν από τους εξαιρετικούς μουσικούς και δεξιοτέχνες των οργάνων, Στέφανο Κουρουπάκη στο κοντραμπάσο, Θανάση Βασιλάκη στο μπουζούκι και το μαντολίνο, Χρήστο Ζιούτη στο βιολί, Νίκο Οικονομέα στα πνευστά, τον Νίκο Βογιατζάκη στην ηλεκτρική κιθάρα.

Συντελεστές:
Μουσική Επιμέλεια: Mad Hat Music Production
Ηχοληψία: Τριαλώνης Νίκος
Mixing: Βογιατζάκης Νίκος
Τεχνικός ήχου/ Φωτισμός: Αντώνης Αλεξάκης
Σκηνοθεσία/Εικονοληψία/Μοντάζ: Δασκαλάκης Αριστοτέλης
Επιμέλεια Παραγωγής: Συγκρότημα ΑΡΜΟΣ
Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάκης Ν. Αντώνιος
Μουσική Παραγωγή: Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε»
Δείτε την On line πρεμιέρα εδώ

Τετάρτη  27 Απρίλη 2022 στις 21:15
Νίκος και Αντώνης Ξυλούρης «Ματιές στην Κρητική Μουσική»

Ο Νίκος και ο Αντώνης Ξυλούρης μας παρουσιάζουν μια μοναδική συναυλία στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών με τίτλο, «Ματιές στην Κρητική Μουσική» που πραγματοποιήθηκαν για το κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου. Ο Νίκος και ο Αντώνης Ξυλούρης, δυο νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, με μια μεγάλη οικογενειακή ιστορία να τους ακολουθεί, πορεύονται στη σημερινή μουσική πραγματικότητα με σεβασμό στο παρελθόν και μουσικές ανησυχίες για το μέλλον. Μας παρουσιάζουν την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης και άλλους ήχους τρυπώνοντας σε διαφορετικά μονοπάτια με μια ιδιαίτερη δυναμική και ένα δικό τους φρέσκο πολλά υποσχόμενο τρόπο! Ο Νίκος και ο Αντώνης Ξυλούρης, με αφετηρία πάντοτε τα κρητικά μουσικά ακούσματα και την παράδοση, πραγματοποιούν εμφανίσεις στην Κρήτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας μια μοναδική ενέργεια επί σκηνής! Μέσα από τη διαδικτυακή τους συναυλία θα μας ταξιδέψουν με μουσικές γεμάτες ένταση, ρυθμό και θα μας παρασύρουν στη μαγεία του όμορφου τόπου τους.

Συντελεστές:
Νίκος Ξυλούρης (Μαντολίνο – Λύρα – Τραγούδι),
Αντώνης Ξυλούρης (Λαούτο – Τραγούδι),
Γιώργης Σταυρακάκης (Λαούτο),
Χάρης Μπάκας (Κρουστά),
Μάρκος Πινακουλάκης (Ήχος),
Νίκος Εργαζάκης – Άρης Μπακαλάκης (Κάμερες),
Γιώργος Ρώμας (Φώτα),
Γιώργος Τζωρτζάκης (Σκηνοθεσία)
Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου -Αντιδημαρχία Πολιτισμού Αντιδήμαρχος: Αριστέα Τ. Πλεύρη Πολιτιστική Διαχείριση: Μαριάννα Γιαλύτη
Ψηφιακή Πολιτιστική Διαχείριση: Κωνσταντίνα Χατζάκη
Διοικητική Οργάνωση: Τμήμα Πολιτισμού – Εύη Μαρτιμιανάκη, Αντώνης Ρουμπάκης, Μαρία Σιγανάκη
Δημιουργία Βίντεο Έναρξης: FnoiZ – https://www.fnoiz.com/
Ψηφιακές Μακέτες: Κύβος, The Copy Shop
Δείτε την On line πρεμιέρα εδώ


Στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου μπορείτε να παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις on line πρεμιέρες καθώς και όλες τις παραγωγές του Heraklion Arts and Culture on demand!

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:157