Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

Από τη Σητεία στην καθημερινή ζωή της προϊστορικής Κρήτης, διαδικτυακές εκδηλώσεις

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» οργανώνει κύκλους διαδικτυακών διαλέξεων αρχαιολογίας για το ευρύ κοινό στην ελληνική γλώσσα. Με γεωγραφική αφετηρία τον γενέθλιο τόπο του Βιτσέντζου Κορνάρου και την ευρύτερη ανατολική Κρήτη, στόχοι των αρχαιολογικών διαλέξεων είναι:

– Να συστήσουν στους σημερινούς κατοίκους ή λάτρεις της ανατολικής Κρήτης και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, τους ανθρώπους που ζήσανε πριν από δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια σε αυτή τη γωνιά της γης, φωτίζοντας πτυχές της καθημερινής ζωής, τις συνήθειες και τις αντιλήψεις τους.

– Να φωτίσουν τις ποικίλες αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων με το φυσικό τοπίο, διαχρονικό σκηνικό των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

– Να αναδείξουν τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής καθώς και τις ποικίλες ευκαιρίες, δυσκολίες και προκλήσεις που συναντά το αρχαιολογικό έργο.

– Να δώσουν βήμα στην τεκμηριωμένη, σύγχρονη αρχαιολογική γνώση και μεθοδολογία.

– Να φέρουν το ευρύ κοινό σε επαφή με αρχαιολόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού, τροφοδοτώντας τη συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν και τη συζήτηση για το μέλλον της αρχαιολογικής έρευνας στην Σητεία και ευρύτερα.

– Να εμπλουτίσουν την ψηφιακή δεξαμενή αρχαιολογικής γνώσης για το ευρύ κοινό, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς φορείς και παράγοντες προβολής της ιστορίας και αρχαιολογίας της Σητείας.

Για την περίοδο Χειμώνας – Άνοιξη 2022 το θέμα των αρχαιολογικών διαλέξεων είναι:

«Ένα παράθυρο από τη Σητεία στην καθημερινή ζωή της προϊστορικής Κρήτης».

Η πρώτη διάλεξη έγινε την Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022, στις 19.00

Το θέμα ήταν «Περιβάλλον και διατροφή στην Προϊστορική Εποχή στον Ελλαδικό χώρο» με εισηγήτρια την Δρ Ανάγια Σαρπάκη, Αρχαιολόγο – Αρχαιοβοτανολόγο.

Προλόγισε και συντόνισε o Δρ. Alexander (Sandy) MacGillivray.

H σύντομη παρουσίαση έθιξε θέματα πρωτοκόλλων που ακολουθούμε για να αντλήσουμε πληροφορίες που άπτονται του περιβάλλοντος και της «τροφής» κατά την διάρκεια της Προϊστορικής Εποχής στον Ελλαδικό χώρο και ειδικότερα στην Κρήτη. Γίνεται μνεία στο τι είναι τροφή και τι διατροφή, διότι είναι μία ορολογία που συγχέουν πολλά άτομα και όχι μόνο οι αρχαιολόγοι. Δυστυχώς, δεν εφαρμόζουν όλοι οι αρχαιολόγοι τα πρωτόκολλα για την περισυλλογή των δεδομένων, διότι επαφίεται στην κρίση του κάθε ανασκαφέα για το εάν θα πάρει δείγματα για μελέτη, για τα συγκεκριμένα δεδομένα. Η εισιγήτρια αναφέρθηκε στο ποιες τροφές υπάρχουν και πού στον Ελλαδικό χώρο και γιατί υστερούμαστε των πληροφοριών ακόμα και σήμερα. Η μελέτη της «τροφής» ανοίγει παράθυρα σε ποικίλες ερμηνείες που άπτονται πολύπλευρων πτυχών της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σύντομο βιογραφικό της Δρ Ανάγιας Σαρπάκη

«Έχω διδάξει, για κάποια χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας την δεκαετία του 1990. Κατόπιν προσπαθήσαμε για κάποια χρόνια, να στήσουμε ένα εργαστήριο Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας με τον Καθηγητή Θανάση Καλπαξή στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών αλλά δυστυχώς δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια. Βλέποντας ότι ήταν ακόμα νωρίς να πεισθούν οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί της Ελλάδος ότι η Περιβαλλοντική Αρχαιολογία είχε λόγο ύπαρξης, και για να μην ξενιτευθώ από την Κρήτη, όπου είχα πλέον την οικογένειά μου, αποφάσισα να ιδιωτεύσω και να εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας με, κυρίως, τις Ξένες Σχολές αλλά όχι μόνο. Έχω σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Τμήμα Αρχαιολογίας) και στο Πανεπιστήμιο του Sheffield για μεταπτυχιακά όπου ειδικευθηκα στην Περιβαλλοντική Αρχαιολογία με έμφαση στην αρχαιοβοτανική».

Την διάλεξη μπορείτε να παρακολουθήσετε στο youtube

Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων είναι:

♦ Τετάρτη 23 Μάρτη 2022, 19.00
Εισηγητής: Δρ Αργυρώ Ναυπλιώτη, Οστεοαρχαιολόγος – Βιοαρχαιολόγος.
«Γραμμένο» στα οστά: Ανασυνθέτοντας τη ζωή παρελθόντων πληθυσμών μέσα από τη μελέτη των οστών.
Προλογίζει και συντονίζει o Δρ. Γιάννης Χαμηλάκης.

♦ Τετάρτη 30 Μάρτη 2022, 19.00
Εισηγήτρια: Δρ Simone Zimmermann Kuoni, Αρχαιολόγος, Trinity College Dublin.
Οι μινωίτισσες μαίες στην αυγή της δυτικής ιατρικής.
Προλογίζει και συντονίζει o Δρ. Alan Peatfield.

♦ Τετάρτη 13 Απρίλη 2022, 19.00
Εισηγητής: Δρ Θεοτόκης Θεοδούλου, Προϊστάμενος Γραφείου Κρήτης Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Απ’ την Ψείρα στο Σαμώνιο και το Παλαίκαστρο. Βυθισμένα διαχρονικά τεκμήρια στα νερά της Σητείας.
Προλογίζει και συντονίζει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, κ. Χρύσα Σοφιανού.

.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις σε ζωντανή μετάδοση:

-Από τη σελίδα της «Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook  ή

-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας

.

Περισσότερες πληροφορίες:

Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Βιτσέντζου Κορνάρου 97 & Καζαντζάκη

Τηλ. Επικοινωνίας: +30 28430 22042

Email: info@vitsentzoskornaros.org

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:114