Χρόνος ανάγνωσης περίπου:4 λεπτά

Δύο νέα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για όλους από το «Mathesis» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του ΙΤΕ

Η ομάδα του Mathesis ανακοίνωσε έναν καινούριο κύκλο μαθημάτων του Μathesis, που ξεκινάει με δύο νέα μαθήματα και τρία ακόμα σε επανάληψη.

Σε αυτόν τον κύκλο, θα γίνει εστίαση σε δύο όψεις του αύριο. Για την 4η βιομηχανική επανάσταση, τις αλλαγές που ήδη έχει φέρει και αυτές που υπόσχεται να πραγματοποιήσει και για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες κλάδους της Τεχνητής Νοημοσύνης, τη μηχανική μάθηση και την επιστήμη δεδομένων.

Σε επανάληψη θα λειτουργήσουν τα μαθήματα για τη φιλοσοφία του Πλάτωνα, τη σχέση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με άλλους πολιτισμούς της αρχαιότητας και τις υπολογιστικές μεθόδους για την επίλυση διαφορικών εξισώσεων.

Τέλος, η ομάδα του Mathesis σημειώνει, ότι θέλει να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Κρήτης, «η οποία σε αυτόν τον κύκλο υποστήριξε την παραγωγή και την επικοινωνία των δύο νέων μαθημάτων μας. Μαζί με τη στήριξη ενός ακόμη μαθήματος στον προηγούμενο κύκλο, ολοκληρώνεται μία όμορφη συνεργασία που αποτελεί για εμάς μια ιδιαίτερα τιμητική χειρονομία επιβράβευσης της προσπάθειάς μας».

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, ιδρύθηκε το 2015 —με πρωτοβουλία και κύρια ευθύνη του Στέφανου Τραχανά— ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επαγγελματίες επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.

Τα νέα μαθήματα του Mathesis

1. Eπιστήμη και 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Ένα στοίχημα για την ανθρωπότητα, ένα στοίχημα για μας

Περιγραφή του μαθήματος

Η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Βιολογία, η Φυσική και η Πληροφορική θέτουν τις βάσεις για ένα μέλλον που δύσκολα θα φανταζόμασταν έστω και λίγα χρόνια πριν. Η επέκταση του προσδόκιμου ζωής, η καταπολέμηση του καρκίνου με νανοκρυστάλλους, η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ρομπότ, η υπολογιστική όραση και οι νέες επαναστατικές μέθοδοι τροποποίησης του ανθρώπινου DNA είναι μερικές μόνο από τις εξελίξεις που παλαιότερα θα περιγράφαμε ως επιστημονική φαντασία, σήμερα όμως βρίσκονται στη σφαίρα του εφικτού.

Στο μάθημα αυτό, μετά από μία πρώτη επισκόπηση των αλλαγών που επέρχονται, o Πρόεδρος και επιστήμονες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας θα μας συστήσουν τρεις όψεις του αύριο. Αρχικά θα εξετάσουμε την προσπάθεια του ανθρώπου να νικήσει τη νόσο και το γήρας. Στη συνέχεια θα δούμε τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνουν στην ιατρική –και όχι μόνο– η φυσική και ιδιαίτερα η νανοτεχνολογία και έπειτα θα αναλύσουμε σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η Τεχνητή Νοημοσύνη. Τέλος, θα συζητήσουμε τα ηθικά διλήμματα και τα νομικά θέματα που προκύπτουν στον γενναίο, νέο κόσμο που ανατέλλει.

Διδάσκοντες

Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Αντώνης Αργυρός είναι Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών (Τ.Ε.Υ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Κ.) και ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής (Ι.Π.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (Ι.Τ.Ε.).

Σπύρος Γιαννόπουλος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από το 1999, και επικεφαλής του Εργαστηρίου Προηγμένων Άμορφων Υλικών και Νανοϋλικών.

Αλέξανδρος Λάππας είναι διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο οποίο δραστηριοποιείται ως επικεφαλής του Εργαστηρίου Κβαντικών Υλικών και Μαγνητισμού.

Παύλος Σούρλας είναι Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πάνος Τραχανιάς είναι Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.

2. Επιστήμη Δεδομένων και Εφαρμοσμένη Μηχανική Μάθηση με Python

Περιγραφή του μαθήματος

Η Επιστήμη Δεδομένων περιλαμβάνει τις τεχνολογίες και τεχνικές για την ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων. Τα δεδομένα, τα οποία αναφέρονται ως το πετρέλαιο του 21ου αιώνα, είναι η βάση για τη Μηχανική Μάθηση. Αυτή είναι ο κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης που πραγματεύεται τη μελέτη αλγορίθμων και τεχνικών που βελτιώνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο χάρη στην αξιοποίηση δεδομένων. Στο μάθημα θα γνωρίσουμε τα βασικά εργαλεία και αρχές για την αξιοποίηση δεδομένων με τεχνολογίες της Επιστήμης των Δεδομένων και της Μηχανικής Μάθησης, όπως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε πραγματικά προβλήματα. Θα καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα:

* Θα ξεκινήσουμε από την ανάλυση και επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων, απαραίτητη προϋπόθεση και πρώτο βήμα σε οποιαδήποτε εφαρμογή Μηχανικής Μάθησης.

* Θα δούμε πώς να οπτικοποιούμε δεδομένα, ώστε αφενός να μπορούμε να τα κατανοήσουμε καλύτερα και αφετέρου να γνωρίζουμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν.

* Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να μάθουμε από αυτά με χρήση στατιστικών μεθόδων – η Μηχανική Μάθηση επεκτείνει, δεν αντικαθιστά την εργαλειοθήκη αξιοποίησης δεδομένων που μας δίνει η στατιστική όταν την εφαρμόζουμε στην πράξη.

* Θα συναντήσουμε διάφορες μεθόδους Μηχανικής Μάθησης με ευρύ πεδίο εφαρμογών, φτάνοντας μέχρι τεχνολογίες Βαθιάς Εκμάθησης.

Το όχημά μας θα είναι η γλώσσα Python, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Μηχανική Μάθηση. Για τη γνωριμία με την Εφαρμοσμένη Μηχανική Μάθηση δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δεινός προγραμματιστής. Μια εξοικείωση με την Python, ανοιχτό μυαλό, όρεξη για εκμάθηση εργαλείων, και προπάντων διάθεση για τριβή με το αντικείμενο, μπορούν να μας ανοίξουν την πόρτα σε έναν τομέα που έχει αλλάξει, αλλάζει, και θα αλλάζει ολοένα και περισσότερο τη ζωή μας.

Διδάσκων

Ο Πάνος Λουρίδας είναι Αναπληρωτής Καθηγηγής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Η περιφέρεια Κρήτης για τα μαθήματα

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, επισημαίνει τη σημασία της λειτουργίας του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis: «Αποτελεί μια κυψέλη δημιουργίας για την Κρήτη στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Αξιοποιεί όσα προσφέρει η τεχνολογία αιχμής και η επιστημονική έρευνα. Συνιστά ένα επιτυχημένο πρότυπο και ένα σημείο αναφοράς για την Κρήτη, την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στην παγκόσμια εκπαίδευση με το κίνημα των μαζικών, ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων».

Τα διαδικτυακά μαθήματα θα υλοποιηθούν διαμέσου της διαδικτυακής πλατφόρμας OpenEdX/gr, της εξελληνισμένης εκδοχής της πλατφόρμας του Edx, του κέντρου δηλαδή ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων που έχουν ιδρύσει το Harvard και το ΜΙΤ.

.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν και η επίσημη έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 21/2/2022.

Εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Μathesis

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:314