Χρόνος ανάγνωσης περίπου:4 λεπτά

Παραδεισένια μπισκοτάκια λεμονιού | η κουζίνα της Αναστασίας



Πριν 10.000 χρόνια στην Kίνα, παρασκεύαζαν ξηρές πίτες από ρύζι, σουσάμι και φρούτα…Ήταν η πρώτη μορφή μπισκότου. Οι Aσσύριοι παρασκεύαζαν ένα λεπτό παξιμάδι από ζύμη κριθαριού και σιταριού, το έβαζαν σε πήλινα βάζα και το ζέσταιναν στη θράκα. Σε αιγυπτιακό τάφο του 2.500 π.X., υπάρχουν απεικονίσεις εργατών που συνδαυλίζουν τη φωτιά ενός φούρνου στον οποίο ψήνονται μπισκότα (dhourra). Το μπισκότο αποτέλεσε για τους λαούς της αρχαιότητας μια πρακτική συμπυκνωμένη τροφή, παραπλήσια του ψωμιού, ικανή όμως να διατηρείται χωρίς να αλλοιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν η γαλέτα των προϊστορικών αλλά και ιστορικών χρόνων του ανθρώπινου πολιτισμού. Ένα αφυδατωμένο ξηρό μείγμα αλευριού που έχει την ικανότητα -λόγω της αφυδάτωσης / ψησίματος- να διατηρείται χωρίς να μουχλιάζει.
Σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου, προστέθηκε στο μείγμα μέλι κι άλλα γλυκαντικά από φρούτα. Στην αρχαία Ελλάδα -όπως μας άφησε παρακαταθήκη ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφιστές» του- πρόσθεσαν σταδιακά το μέλι, το γάλα, το λάδι και μπαχαρικά. Στη ρωμαϊκή εποχή, στην Ρώμη, την κοιτίδα της υψηλής μαγειρικής, παρασκεύαζαν ένα είδη γαλέτας το buccellum και το biscoctus που διαρκούσε 30 ημέρες αναλλοίωτο. Στη συνέχεια στην Περσία του 7ου αι. πρόσθεσαν στο μείγμα αυγά και βούτυρο. Τον 14ο αιώνα, στην Ευρώπη παρασκεύαζαν και πουλούσαν μπισκότα και σε μορφή γκοφρέτας. Από τον 15ο αι. προστέθηκα και η ζάχαρη -αντί για το μέλι- που έφτασε από τον Νέο κόσμο, την αμερικανική ήπειρο. Έτσι, σταδιακά με το πέρασμα των αιώνων, δημιουργήθηκε το μπισκότο, ένα ελαφρύ γλύκισμα με μια τεράστια ποικιλία γευστικών παραλλαγών και με συστατικά που περιορίζονται μόνον από τη φαντασία του κάθε δημιουργού…
Το όνομα μπισκότο (biscuit) για όλα αυτά τα γευστικά παρασκευάσματα που υπάρχουν σήμερα σε όλον τον κόσμο, καθιερώθηκε τον Μεσαίωνα, από το λατινογενές bis-coctus, που σημαίνει μαγειρεμένο δυο φορές, γιατί έπρεπε να ψήνονται δυο φορές για να χάσουν την υγρασία τους και να αντέχουν αρκετό χρονικό διάστημα.
Σήμερα τα μπισκότα συνοδεύουν τον καφέ, το τσάι, το γάλα, τον χυμό, το κρασί, το παγωτό, τις κρέμες, τα γλυκά, τα επιδόρπια… ή τρώγονται μόνα τους σαν ένα γευστικό σνακ!

Μπισκότα λεμονιού

Μπορεί ο έρωτας να έχει τη γεύση του λεμονιού; Δύσκολο;

Ίσως μια δοκιμή θα μπορούσε να σας πείσει!

Αυτά τα μπισκότα λεμονιού, με την καινοτομία του βρασμένου κρόκου στα συστατικά τους (για μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης της φρεσκάδας τους), θα σας καταπλήξουν με την δροσερή, λεμονάτη και βουτυρένια γεύση τους!

Η αντικατάσταση ενός μέρους του αλευριού με το φίνο άμυλο καλαμποκιού (νισεστές), τους δίνουν την εύθρυπτη, ντελικάτη και τραγανή υφή τους!

Είναι μια απλή, εύκολη και γρήγορη συνταγή, για να συνοδέψετε τον καφέ ή το τσάι σας με μια «παραδεισένια» μπουκιά!

Υλικά:

(περίπου για 20 μπισκότα)

150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. άμυλο καλαμποκιού (νισεστές)

150 γρ. βούτυρο

75 γρ. άχνη ζάχαρη

3 βρασμένοι κρόκοι αυγού

20 γρ. ξύσμα λεμονιού (από 1 ή 2 βιολογικά ακέρωτα λεμόνια)

1/2 κ.γ. βανίλια

Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Παρασκευή:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω- κάτω.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε ελαφρά το αλεύρι με το άμυλο καλαμποκιού, την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού

(Για να πάρουμε το ξύσμα πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια. Αν είναι «σπιτικά» ή βιολογικά, αρκεί το πλύσιμο με άφθονο νερό. Αν είναι του εμπορίου ή δεν είστε σίγουροι αν είναι κερωμένα, τότε τρίψτε τα καλά με αλάτι, ξεπλύνετε με νερό, στη συνέχεια τρίψτε τα με σόδα μαγειρικής και τέλος ξεπλύντε τα πολύ καλά με τρεχούμενο νερό).

3. Προσθέτουμε το βούτυρο (κομμένο σε μικρά κυβάκια) στο μείγμα και το δουλεύουμε με τα δάχτυλά μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.

4. Περνάμε τους βρασμένους κρόκους αυγών από ένα μικρό σουρωτήρι και τους ανακατεύουμε στη ζύμη.

5. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

6. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 0,5 εκ. και κόβουμε με κουπάτ σχήματα λουλουδιών.

7. Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και αραδιάζουμε τα μπισκότα.

8. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 – 25 λεπτά

Πασπαλίζουμε ελαφρώς με άχνη ζάχαρη όταν κρυώσουν.

Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!

Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου

Αναστασία

anastasia @ svoura . net


Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:
– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,
– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,
– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,
– catering και
– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:225