Χρόνος ανάγνωσης περίπου:9 λεπτά

Το χρονικό της ακρίβειας των τροφών και ο σύγχρονος «μαυροαγοριτισμός» | του Γιάννη Χατζηχρήστου



Πριν από την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», την εξέγερση που συντάραξε πολλές από τις Αραβικές χώρες περί την Μεσόγειο το 2010, είχαμε τρία πολύ σημαντικά γεγονότα που την πυροδότησαν:

● Τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές στην Ουκρανία και Ρωσία το 2009 και την ξηρασία του 2010, που έκαψαν σχεδόν όλη την παραγωγή σιτηρών από αυτόν τον παγκόσμιο σιτοβολώνα.

● Την φρενίτιδα παραγωγής ενεργειακών φυτών κράμβης για παραγωγή βιο-καυσίμων στην Βραζιλία, που εκτόπισαν την ίδια χρονιά απότομα και τις εκεί καλλιέργειες δημητριακών και σόγιας, για να τα κάνουν «Πράσινη Ανάπτυξη».

● Την ενεργειακή κρίση του 2010-12, απότοκο της χρηματιστηριακής κατάρρευσης του 2008, που έκανε το μείγμα εκρηκτικό.

■ Αποτέλεσμα: το 2010 αυξήθηκε πολύ η τιμή του σιταριού και του ψωμιού λόγω της χαμηλής προσφοράς σταριού, στοιχείο που πυροδότησε την εξέγερση στον Αραβικό κόσμο, τον εμφύλιο στην Λιβύη, των δια αντιπροσώπων τρίτων εμφύλιο στην Συρία, τα κύματα προσφύγων κλπ.

ΟΜΩΣ (γράφε):

Από τον Μάιο του 2021, εννέα μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχαμε διαδοχικά:

■ Τον Μάιο του 2021 ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ βασικών αγαθών και εκτίναξη των τιμών στα ύψη, η οποία με τη σειρά της άρχισε να προκαλεί την αύξηση των ανησυχιών για πληθωριστική αύξηση λόγω υπερβολικής «υπερφόρτωσης» της οικονομίας.

Χαλκός, σίδηρος, χάλυβας, καλαμπόκι, καφές, σιτάρι, σόγια, ξυλεία, μικροτσίπ, πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες… Τα αποθέματα όλων των προαναφερθέντων, και όχι μόνο, ΕΔΕΙΧΝΑΝ να φθίνουν ολοένα και περισσότερο λόγω της αύξησης των τιμών τους.

Ο πραγματικός λόγος ΔΕΝ ήταν όμως, γι αυτό το πρώτο επεισόδιο, η απορρύθμιση των αγορών ή κάποια πτώση της παραγωγής λόγω του κορονοϊού και το για μια βδομάδα μπλοκάρισμα του Σουέζ, όπως προβαλλόταν τότε από το παπαγαλιστάν ή τίποτα νέες πυρκαγιές που έκαψαν τα… τσιπάκια:

Οι «διεθνείς επενδυτές«, λόγω της συνεχιζόμενης καχυποψίας τους για την πορεία ΟΛΩΝ των κλασσικών (fiat) νομισμάτων, (δηλαδή αυτών που παράγονται μόνο από δάνεια ή κρατικά ομόλογα), δεν αποκλείουν τώρα αυτά να «σκάσουν« μαζί με τις τράπεζες και τα δάνεια που τα έχουν παράγει. Έτσι, εξοπλισμένοι με το άφθονο νέο φτηνό χρήμα των κορονοιοπακέτων (που πολύ γρήγορα υπερσυγκεντρώθηκε) αλλά και, κυρίως το γκρι των παραγώγων από τα 23 τρισ. $ που κόπηκαν σε όλο τον πλανήτη «για την αντιμετώπιση του κορονοϊού «ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΑΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ (commodities) ΚΑΙ ΠΑΓΙΑ (χωράφια ή πάγια χρεοκοπημένων) όπου τα βρήκαν και όσο όσο!

(Μέσα στα πάγια συγκαταλέγονται και τα λεγόμενα κρυπτονομίσματα που έκαναν ένα πρώτο ράλι τιμών στο πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς και η γεωργική γη κυρίως στις ΗΠΑ, που συλλέγεται μεθοδικά από πολυδισεκατομμυριούχους επιπέδου Μπιλ Γκέητς, για να υποχωρήσουν την άνοιξη του 2022 όσο και οι χρηματιστηριακές τιμές των τεχνολογικών εταιριών πληροφορικής).

Παντού οι καταθέσεις του 1% , που αντιπροσωπεύουν όπως και εδώ πάνω από το 55-80% αυξήθηκαν από το 2020 μέχρι τώρα, ενώ των υπολοίπων 99% άρχισαν να μειώνονται μαζί με την κατανάλωση!

ΑΠΟΔΕΙΞΗ:

► Ο δείκτης τιμών στα logistics, με τις τιμές κυρίως της αποθήκευσης, από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκαν στον Θεό!

Έτσι σε αυτό το πρώτο στάδιο, είχαμε αύξηση της τιμής των πάντων λόγω τεχνητών ελλείψεων (ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ έλλειψη προϊόντων με μειωμένη παντού την πραγματική τους ζήτηση για πραγματική κατανάλωση!!!! και με την παραγωγή παντού να βρίσκεται κοντά στα proCovid επίπεδα),. Μαυραγοριτισμός αλλά επιστημονικός! Μεγάλης κλίμακας και με γραβάτες.

Και περάσαμε αμέσως στην δεύτερη κρίση.

◙ Τον Ιούνιο του 2021, η ΕΕ πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση με την απόφαση της να αυξήσει τον φόρο ρύπων για να επιταχύνει, λέει, την λεγόμενη «Πράσινη Μετάβαση».

Αυτό, σε συνδυασμό με την παντελή στοιχειώδη προετοιμασία της για την προμήθεια φυσικού αερίου, οδήγησε σε ένα πρώτο ράλι αυξήσεων των τιμών της ενέργειας. Θα το θυμάστε, τότε που εδώ εν μέσω καύσωνα, έγιναν και εκκλήσεις να μην βάζουμε πλυντήριο, αφού όλα είχαν αφεθεί στην αναμονή της αυτορύθμισης των αγορών από την γνωστή «αόρατο χείρα» των νεοφιλελέ.

Τίποτα δεν ρύθμισε, φαίνεται ότι τότε ήταν απασχολημένη στο να κάνει μπάνια παρέα με τον Μητσοτάκη στα γνωστά του τριήμερα.

◙ Τον Σεπτέμβρη του 2021 ανακαλύψαμε ότι είχαμε κρίση και στις αλυσίδες εφοδιασμού, στα logistics όλου του πλανήτη. Αυτή η τρίτη κρίση ξεκίνησε από το φρακάρισμα των λιμανιών της Ασίας λόγω… του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν άρχισαν να εξάγουν μαζικά όπιο και ηρωίνη για να χρηματοδοτήσουν για τα στοιχειώδη τους τα άδεια ταμεία που άφησε πίσω του ο θείος Σαμ, με αποτέλεσμα να αυξηθούν παντού οι έλεγχοι, άρα καθυστερήσεις.

Η κρίση επεκτάθηκε γρήγορα σε όλον τον πλανήτη με νέες ελλείψεις σε ημιαγωγούς (τα τσιπακια) και άλλες πρώτες ύλες, που παρέλυσαν την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης και των ΗΠΑ και έφεραν την παραγωγή παντού σε μεγαλύτερη απορρύθμιση.

Αποτέλεσμα: Εκτίναξη πάλι του πληθωρισμού μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, με συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης. Ακολούθησε μοιραία και η παραγωγή σε σπιράλ ύφεσης.

◙ Ο νομισματικός πόλεμος που ακολουθεί μετά την κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης, και που ετοιμάζεται μεθοδικά από το 2016, οδηγεί μια από τις δύο μεγάλες εμπορικές ζώνες του πλανήτη, αυτή της ΡωσίαςΕυρασίαςΚίνας και ίσως και της Ινδίας, να ετοιμάζονται για ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα προς αντικατάσταση του τεχνολογικά παρωχημένου δολαρίου, που ευθύνεται και για πολλές αμαρτίες του παρελθόντος. Αυτό το νέο συνθετικό νόμισμα θα στηρίζεται όμως και σε χρηματιστηριακά εμπορεύματα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, η σόγια, τα σπάνια μέταλλα κλπ και ενεργειακά προϊόντα.

Εντός αυτής της προοπτικής άρχισε ΠΡΙΝ από το Ουκρανικό και τις κυρώσεις στην Ρωσία η συγκέντρωση και αποθήκευση τέτοιων προϊόντων, κυρίως από την Κίνα. Έτσι αυτός ο «κρατικός μαυραγοριτισμός» άρχισε να επιτείνει τις προϋποθέσεις για γενική επισιτιστική κρίση.

► Ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2022 το «Ουκρανικό» και οι γνωστές κυρώσεις στην Ρωσία και το ξεπούλημα του LNG του Τέξας σε τιμές αστρονομικές. Που όμως, όπως περιγράφουν πολύ γλαφυρά και οι Financial Times περισσότερο πυροβόλησαν το πόδι της Δύσης παρά τον Πούτιν. Ο οποίος, παρά τις κυρώσεις, συνεχίζει και πουλάει στην Δυτική Ευρώπη φυσικό αέριο και (ελληνικές) καραβιές πετρέλαιο μαζί με τα καράβια, πανάκριβα και αυτός. Δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να τερματίσει τον πόλεμο σύντομα!

Το άλλο αποτέλεσμα των κυρώσεων:

Πρόσθετες ελλείψεις σιτηρών, που δύσκολα μπορούν να αναπληρωθούν χωρίς αυτά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ελλείψεις πρώτων υλών για λιπάσματα, μείωση της αναμενόμενης παραγωγής ζωοτροφών λόγω ελλείψεων λιπασμάτων, υποσιτισμός των κοπαδιών (ήδη έντονος στην ελληνική ύπαιθρο) και των πουλερικών τα πρώτα καταγεγραμμένα αποτελέσματα.

Αυτά, μαζί με την εκτίναξη του κόστους ενέργειας σε χώρες χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας έναντι των ολιγοπωλίων ή χωρίς ενίσχυση των εισοδημάτων, όπως εμείς καλή ώρα, κάνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα εφιαλτικό!

Εκτός από την εγκατάλειψη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τους παραγωγούς ως ζημιογόνων, οδηγούν πλέον και σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ έλλειψη τροφής.

◙ Έτσι, όσοι «στόκαραν» δικαιώματα εμπορευμάτων τον Μάιο του 2021, με τις τότε φαινομενικές ελλείψεις, τις ξεπούλησαν το 2022 με τρελά υπερκέρδη, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό σε διψήφιο νούμερο με ακόμα πιο μειωμένη την κατανάλωση.

◙ Η Ινδία, λόγω γεωπολιτικών θεμάτων που δεν είναι καθόλου ορατά στα συστημική ΜΜΕ, ίσως να είναι το επόμενο θύμα. Από την μία οι Χούθι και η Χαμάς της κόβουν τον δρόμο προς την Δύση, από την άλλη ο Πούτιν της λέει σιτάρι τέλος αν δεν συμμορφωθεί με την «νέα-νέα τάξη πραγμάτων» που προσπαθεί να επιβάλει στην ζώνη των ΒRICS «οπλοποιώντας» τώρα και τα τρόφιμα όπως αναμένονταν.

► Έτσι δεν αποκλείονται επαναλήψεις πολύ βίαιων «Ανοίξεων» σε όλο τον κόσμο, που θα πυροδοτήσουν και πολιτικέςγεωπολιτικές ανακατατάξεις που θα κάνουν τις αντίστοιχες της Αραβικής Άνοιξης να μοιάζουν με νηπιαγωγείου.

Τώρα αν θες να ρωτήσεις τι κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει όλα αυτά, θα αντιληφθείς γιατί η αναφορά στις «ψυχολογικές αιτίες» της ακριβής ενέργειας που επικαλούνται υπουργοί της χρήζουν ψυχιατρείου. Και γιατί οι «επιδοτήσεις» τύπου Pass είναι «για γιατρό». Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον συνεχίζουν να στηρίζουν τα καρτέλ με ανεπαρκείς ενισχύσεις, που προβάλλονται από τα ΜΜΕ ως πανάκεια ενίσχυσης των καρτέλ της ενέργειας και των αγροεφοδίων. Τελεία και παύλα, και άμα θέλετε κάτι άλλο, να πάτε αλλού.

Όπως «του γιατρού» είναι και εκείνες οι προσπάθειες από τα γνωστά παπαγαλάκια, που θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι η ιστορία ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου του 2022 και θα λήξει όπου να ναι, λες. Μόλις σταματήσει ο Ζελένσκι να μας απειλεί με κανένα 3ο Παγκόσμιο ή με τον Τραμπ ημι-τρελο ημι-πλανητάρχη…

Μαυροαγοριτισμός και αλά Γκρεκ δηλαδή!

Συμπεράσματα:

► Η τροφή ΕΙΝΑΙ ενέργεια, αυτή που μας κινεί, και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση θα είναι και επισιτιστική. Δυστυχώς όλο αυτό το πλέγμα κρίσεων, αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ηλιθιότητας που συνεχίζει να κυριαρχεί στα μυαλά των κρατούντων, δεν φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε υποχώρηση των κύκλων της ενεργειακής κρίσης εύκολα πριν από το τέλος του 2025, ίσως και αργότερα.

► Στο μεταξύ διάστημα, με όλα αυτά, θα έχουν εξαχθεί δια των δολαρίων τα αεράτα που τυπώθηκαν στις ΗΠΑ από το 2020 για να γίνουν κρίσεις. Πρώτο θύμα τους το ευρώ, που πέραν των άλλων, έχει χάσει το 25% της ισοτιμίας του ως προς το δολάριο και το 40% ως προς το ρούβλι, κάνοντας την εισαγόμενη ενέργεια ακόμα πιο ακριβή. Δεύτερο θύμα οι οικονομικά πιο αδύναμοι, αφού οι σύγχρονοι μαυραγορίτες λειτουργούν και ως μηχανισμοί αναδιανομής εισοδημάτων και περιουσιακών. Προς τα «πάνω».

► Οπότε, στα καθ’ ημάς, απαιτούνται πλέον, και επειγόντως, λήψεις μέτρων και έξω «από το κουτί» των γνωστών συνταγών όπως τα ευρωομόλογα και πακέτα στήριξης της ΕΕ, το «φαγωμένο» ήδη από τον Στουρνάρα μαξιλάρι (που άδειασε έναντι εγγυήσεων για να μπορούν να δανείζονται φτηνό χρήμα τα κοράκια των κόκκινων δανείων για να αγοράσουν κόκκινα δάνεια από τις 4 τράπεζες ως ένας ακόμα μαυραγοριτισμός). Ή με γενικές αναφορές πάλι σε αναδιάρθρωση του αναιμικού μας πρωτογενή τομέα ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ και χωρίς νέους τρόπους χρηματοδότηση του και ενδογενώς κλπ,

Κάτι τέτοια πλέον ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ. Η ζημιά που ήδη έχουμε από τους πιο πάνω 4 «μαυραγοριτισμούς» είναι ήδη είναι τεράστια!

► Επί τέλους, και πριν αρχίσουμε να τρώμε ο ένας τον άλλον κυριολεκτικά, πρέπει οι δυνάμεις του μηνεοφιλέ δημοκρατικού τόξου να κάτσουν και να συζητήσουν σοβαρά και χωρίς αποκλεισμούς, το πως θα αποφύγουμε τα πολύ χειρότερα, που έρχονται με μαθηματική πλέον ακρίβεια! Με λύσεις και έξω από το κουτί. Υπάρχουν!

Κατανοητό ή θες να βάλω τις φωνές;

Γιάννης Χατζηχρήστος


Γιάννης Χατζηχρήστος

Ο Γιάννης Χατζηχρήστος γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στην υλοποίηση σύνθετων έργων πληροφορικής και επικοινωνιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια. Από οικογένειες από την μια μεριά συντηρητικών Κωνσταντινουπολιτών (από την πλευρά του πατέρα του) και μελών του ΚΚΕ/ΕΛΑΣ από την άλλη (από την πλευρά της μητέρας του), δραστηριοποιήθηκε στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, το 1973.

Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε δράση για την εμπέδωση της αμεσοδημοκρατίας στην Αριστερά και την αυτοδιοίκηση. Ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του κοινωνικού μη κρατικού τομέα της οικονομίας ως βασικού μοχλού ανάπτυξης, κυρίως στον πρωτογεννή και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και για την ανάπτυξη νέων μη ιεραρχικών ενεργειακών δικτύων. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του εστιάζονται κυρίως στην Εφαρμογή της δημοκρατίας & της Αμεσοδημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Κοινωνικό Τομέα Οικονομίας, στην Ενεργειακή Πολιτική, στις Πολιτικές Υγείας, στην Αγροτική Πολιτική καθώς και στην Πληροφορική και Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Έχει εκδώσει τα βιβλία:
Ανασκαφή στο μέλλον, μυθιστόρημα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2006
Το φ του φόβου, μυθιστόρημα, 2014

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:189