Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Του έρωτα… | του Γιώργου ΗρακλέουςΣτον έρωτα πρώτα νιώθεις τη πληγή
κι ύστερα βλέπεις το μαχαίρι,
ένα μαχαίρι ανθισμένο
κι είναι από μέλι και φαρμάκι τα λόγια του…
Ο έρωτας νερό στη φούχτα και κυλάει,
αμίλητος ψάχνει το ολόκληρο
και μένει μισός,
ντύνεται να φύγει και γυρίζει,
μέσα στο δίχτυ του νιώθεις
να πυκνώνουνε οι μυρωδιές
της σάρκας στο σεντόνι…
Μα έρχεται η στιγμή που και αυτός
σβήνει όπως όλα και σαν πουλί
πληγωμένο κάθεται πάνω σ’ ένα
σκαλοπάτι, μες την απέραντη
διαύγεια, μισός φωτιά, μισός δροσιά!

Γιώργος Ηρακλέους
από τη συλλογή «Οι διαστάσεις»


[Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι το έργο «L’Amour et Psyche», 1890, του Γάλλου ζωγράφου William-Adolphe Bouguereau (30/11/1825-29/8/1905)]

Ο Γιώργος Ηρακλέους είναι φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας. Γεννήθηκε το 1952. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από την οποία απέκτησε δύο πτυχία με άριστα φιλολογικού και βυζαντινού & νεοελληνικού τμήματος. Είναι κάτοχος Master της Λογοτεχνίας και διδάκτορας της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Δημοσίευσε πάνω από 200 μελέτες εκπαιδευτικού και λογοτεχνικού και άρθρα εκπαιδευτικού προβληματισμού και λογοτεχνικής ερμηνείας. Πήρε μέρος σε πανελλαδικά εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά συνέδρια. Κυκλοφορούν βιβλία με μελέτες του.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:125