Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Στον χορό των τυφλών | της Μαρίας ΣταυρίδουΣτον χορό των τυφλών.
Ένα βαλς καταπιεσμένων ψυχών
που έμαθαν τα βήματα των ελεύθερων σκοπευτών.
Μόνη,
αποφασισμένη να γνωρίσω τον κόσμο των σκιών
να περπατήσω ανάμεσα σε διαβάτες δούλων–ζωών.
Βήματα μετρημένα.
Φιγούρες απαγκιστρωμένες από μένα
κι εσύ μια σκιά που φοβάται να εκτεθεί.
Θα χορέψω
Θα σταθώ στη μέση της δύνης
Θ’ αγκαλιάσω τη ρουφήχτρα της ύλης
Θα καμωθώ πως διασκεδάζω
μ’ έναν υποκριτή και μ’ έναν βιολιστή
και στο θυρωρείο θ’ αναρωτιούνται
αν έχω εμβολιαστεί.
Στον χορό των τυφλών
Πληρωμένα εισιτήρια φθηνών αναγκών
και η πρόσκληση επισημαίνει
επίσημο ένδυμα ξεπουλημένων αξιών.
Θα είμαι εκεί.
Θα σε περιμένω.
Θα ντυθώ βουβή προσμονή.
Θα κρατώ ένα ψεύτικο γαρύφαλλο
ως ένδειξη παράδοσης για τον εραστή.
Θα σιγοτραγουδάω
«Κάποτε είχα μια πίστη και μια ψυχή
Τώρα προσμένω απλώς… τον εκτελεστή».

Μαρία Σταυρίδου


[Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι η ψηφιακή δημιουργία «Ο χορός» που δημιούργησε ο εικονογράφος Αλκέτας Λεοννάτος (AL-Leon.24)]

Μαρία Σταυρίδου

Η Μαρία Σταυρίδου γεννήθηκε, σπούδασε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ από πολύ μικρή ηλικία, ασχολήθηκε με την καταγραφή των σκέψεων της στο χαρτί. Εργάσθηκε με επιτυχία σαν στέλεχος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων (μυθιστορήματα – ποιητικές συλλογές – παραμύθια για «μεγάλα» και μικρά παιδιά). Μάχιμη  αρθρογράφος και μέλος σε δεκάδες Λογοτεχνικές Ομάδες στο διαδίκτυο. Άρθρα και ποιήματα της έχουν αναρτηθεί σε διαδικτυακά Περιοδικά, Λογοτεχνικά ανθολόγια ποίησης και Ημερολόγια. Ασχολείται ακόμη με τον σχεδιασμό κοσμημάτων.

 To 2022 εκδίδει το πρώτο της μυθιστόρημα «Σάρκα και ψυχή» 668 σελ. (ISBN:978-618-00-3440-0) και συνεχίζει με τα:«Θολά είδωλα», την ποιητική της συλλογή «ΦΟΡΜΙΓΓΑ» (ISBN: 978-618-86803-1-9), τα διηγήματα «Δακρυσμένα σ΄αγαπώ» (ISBN: 978-618-86803-8-8).

Η Μαρία γράφει με την οπτική και αθωότητα έφηβης, με την ικανότητα να πηγαινοέρχεται από την ουτοπία στον ρεαλισμό με μεγάλη ευκολία και δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να νιώσει συναισθήματα που τα έχει ξεχάσει.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:355