Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

Συνδυασμός με άλλες θεραπείες μέσω της τέχνης | του Χρήστου Δημούλα



[Συνέχεια από το προηγούμενο άρθρο]

Η θεραπεία μέσω της ποίησης συνδυάζεται με άλλες θεραπείες μέσω της τέχνης, υπέρ της αποτελεσματικότητας, της παρέμβασης, και της ανάπτυξης τόσο των δημιουργικών δυνατοτήτων όσο και της ενίσχυσης της συμμετοχής των θεραπευομένων στη όλη διαδικασία της θεραπείας.

Για παράδειγμα, είναι αρκετά τα κοινά σημεία της θεραπείας ανάμεσα στην ποίηση και στα εικαστικά.

Όχι όμως για την επίτευξη ενός αισθητικού αποτελέσματος μα για την διερεύνηση του εαυτού με τη βοήθεια του θεραπευτή. Και στη μία αλλά και στην άλλη περίπτωση, υπάρχει τόσο θεραπευτική αλλαγή όσο και κάθαρση μέσω της έκφρασης των έντονων συναισθημάτων που έχουν καταπιεστεί εντός των θεραπευομένων.

H Diane Mitchell το 1978 σε νοσοκομείο του Οχάιο, συνδύασε αρμονικά την εικαστική θεραπεία με την θεραπεία μέσω της ποίησης κι αυτό μέσω των κάτωθι τριών δυναμικών μεθόδων:

α. Η Ποιητική ερμηνεία μιας εικαστικής αναπαράστασης.

Κατά τη διάρκεια μιας εικαστικής θεραπευτικής συνεδρίας, γράφεται ένα ποίημα για μια εικόνα ή μια εικαστική αναπαράσταση που το παρουσιάζει ο θεραπευτής.

Στην συζήτηση που ακολουθεί, τα ποιήματα του ατόμου ή των μελών της θεραπευόμενης ομάδας, συνδέονται με τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις αντιδράσεις καθώς και με τα προβλήματα των ασθενών.

β. Η εικαστική ερμηνεία της λεκτικής έκφρασης.

Ο θεραπευτής παρουσιάζει ένα ποίημα και μετά ένα άτομο ή το κάθε μέλος της θεραπευόμενης ομάδας κατά τη δημιουργική εκφραστική διαδικασία, καλείται να ζωγραφίσει ή και να συνθέσει μια εικαστική παράσταση, βάσει των όσων προσωπικών συναισθημάτων εσωτερικεύονται από αυτό το ποίημα. Ποίημα το οποίο, ο θεραπευτής το επιλέγει βάσει των τόσων προβλημάτων που αντανακλά στη ζωή ασθενών και μετά τους ενθαρρύνει για την αναζήτηση ομοιοτήτων στην ζωή τους κατά τη μεταξύ τους συζήτηση.

γ. Η δυναμική ερμηνεία τόσο της εικαστικής όσο και της λεκτικής έκφρασης.

Εδώ, το κάθε μέλος γράφει ποίημα και δημιουργεί μετά έναν πίνακα ζωγραφικής βάσει του περιεχομένου του ποιήματος. Γίνεται παρουσίαση τόσο ποιημάτων όσο και σχεδίων και γίνεται κουβέντα, που στόχο έχει τόσο την ενδυνάμωση της δημιουργικής έκφρασης, όσο και τη σύνδεση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων με τη ζωή και τα αρκετά προβλήματα των ασθενών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, υπάρχει μια θετική εξέλιξη στη ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης και τη θεραπεία μέσω της ποίησης, προσφέροντας νέους τρόπους ανακάλυψης του εαυτού και δημιουργικής αυτοέκφρασης.

Η ποίηση συνδυάζεται με μουσικοθεραπεία αλλά και με δραματοθεραπεία της οποίας η συνδυαστική χρήση των τεχνικών της, με τις τεχνικές της θεραπείας μέσω της ποίησης, επιλύει συγκρούσεις, διευρύνει δυνατότητες κι όρια της θεραπευτικής παρέμβασης καθώς και διευκολύνει την ανάπτυξη οικογενειακών δεσμών.

Απ’ όλα αυτά διακρίνεται εύλογα ο συνδυασμός ποίησης, του δράματος και της χρήσης των σύντομων ιστοριών.

Που στοχεύει σε προσωπική ανάπτυξη, αυτογνωσία και ποιητική φαντασία η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο διερεύνησης στην δραματοθεραπεία. Η ποίηση λοιπόν συνδυάζεται καλά με τη δραματοθεραπεία, η οποία συμπεριλαμβάνει ασφαλώς και τεχνικές που στηρίζονται στην θεραπευτική δύναμη της δημιουργικής γραφής, όπως την θεραπευτική επιστολή, το θεραπευτικό ημερολόγιο κι άλλες οι οποίες αλληλοεμπλεκόμενες, μεγιστοποιούν ενδυναμωτικά τη θεραπευτική παρέμβαση.

Στην Ελλάδα προσπαθούμε να εδραιωθούν οι θεραπείες μέσω και της Τέχνης.

( Συνέχεια στο επόμενο άρθρο)

Χρήστος Δημούλας

ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ ΠΗΤΕΡ ΜΠΡΙΓΚΕΛ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ


Χρήστος Δημούλας

Ο Χρήστος Δημούλας γεννήθηκε το 1977. Σπούδασε Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία, Κολάζ, Δραματοθεραπεία, Παιδοψυχολογία, Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση Α.Μ.Ε.Α.. Διδάχτηκε Θεατρικό Παιχνίδι, Θεραπεία μέσω της Ποίησης κι όλων των ειδών γραπτού λόγου.
Εργάζεται ως Δραματοθεραπευτής κι υπεύθυνος, συνεδριών, μαθημάτων κι εργαστηρίων θεραπευτικής γραφής.
Ενδιαφέροντα του: Λογοτεχνία, Εικαστικά, Θέατρο, Φωτογραφία, Γυμναστική, Ακτιβισμός, Ταξίδια, Κολάζ.
Συνιδρυτής του Συλλόγου Εργατικής και Λαϊκής Επιμόρφωσης «Δημήτρης Γληνός».
Εμπνευστής-συνιδρυτής του εργαστηρίου φωτογραφίας «ΦωτοΠρολετάριοι».
Συνιδρυτής της κοινωνικής-λογοτεχνικής ομάδας «Απόδραση στον Λόγο και την Τέχνη».
Μέλος της «Συντροφιάς των Ονειροπόλων» του Θεάτρου Άλφα.
Έχει εκδώσει τρία λογοτεχνικά βιβλία. Συμμετείχε σε δύο ανθολογίες και δημιούργησε την Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Αντιπολεμικής Ποίησης. Έκανε ως τώρα πέντε ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πέντε ομαδικές με κολάζ του.
Διατηρεί την στήλη συνεντεύξεων: «Συνέντευξη με τον Χρήστο» στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Κoukidaki».

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:379