Χρόνος ανάγνωσης περίπου:2 λεπτά

Παξιμάδι Κρητικό | της Ιφιγένειας Μανουρά


Υλικά:

1 κιλό αλεύρι σύμμεικτο

200 γραμμάρια ελαιόλαδο

Μια κουταλιά αλάτι

Μια κουταλιά ζάχαρη

Δύο φακελάκια ξηρή μαγιά, ή εκατό γραμμάρια νωπή

500 γραμμάρια περίπου νερό

Αν έχουμε προζύμι αντί για μαγιά, βάζουμε μισό κιλό

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να γίνει μια σκληρή ζύμη.

Την πλάθουμε σε δυο φρατζολίτσες και τις χαράζουμε, μέχρι σχεδόν στη βάση του ψωμιού προσέχοντας να μην ανοίξει το ψωμί.

Μπορούμε να κάνουμε και μικρά κουλουράκια, γίνονται περίπου εικοσιπέντε κομμάτια.

Τα βάζουμε στα ταψιά με λαδόκολλα στη βάση και σε απόσταση περίπου δέκα εκατοστών το ένα από το άλλο, γιατί θα ανέβουν και δεν θέλουμε να κολλήσουν μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να ανέβουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου στους 150ο για μια ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει το ψωμί και μετά χωρίζουμε τα καρβέλια κόβοντάς τα με το χέρι στις χαρακιές. Αν έχουμε κάνει κουλουράκια τα κόβουμε στη μέση οριζόντια.

Τοποθετούμε όρθιες τις φέτες στα ταψιά και τα βάζουμε πάλι στην κουζίνα στους 60ο για 3-4 ώρες και από καιρό σε καιρό τα γυρίζουμε για να ξεραθούν και από τις δύο μεριές. Φυλάγουμε το παξιμάδι μας σε σκεύος που κλείνει καλά για να μην μαλακώσει.

Σημειώσεις

Όταν θέλουμε να βάλουμε προζύμι πάντα να βάζουμε και μια μαγιά γιατί θα γίνει το παξιμάδι μας πολύ πιο αφράτο.

Στη ζύμη μπορούμε να βάλουμε ακόμα ελιές, ηλιόσπορο, ή ότι άλλο σπόρο θέλουμε ή και μπαχαρικά. Αλεύρι μπορούμε να βάλουμε αν θέλουμε μόνο άσπρο.

Πάνω από τα ψωμιά και πριν ψηθούν μπορούμε να βάλουμε σουσάμι αφού περάσουμε πρώτα το ψωμί με λίγο νερό για να κολλήσει το σουσάμι.

Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο το ψωμί μας για ψήσιμο κάνουμε ένα κολπάκι.

Μόλις πλάσουμε τα ψωμιά μας, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από την ζύμη μας την κάνουμε μια μπαλίτσα περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού και τη βάζουμε μέσα σε ένα ποτήρι με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Θα μείνει στη βάση του ποτηριού και μόλις ανέβει στην επιφάνεια είναι ένδειξη ότι είναι έτοιμο το ψωμί μας για ψήσιμο.

Παραθέτω φωτογραφίες με την σειρά της διαδικασίας της παρασκευής του παξιμαδιού και ελπίζω να σας βοηθήσουν. Αυτή η συνταγή είναι για τους φίλους μου που με ρωτούν πως φτιάχνουμε το Κρητικό παξιμάδι, νομίζοντας ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο να το φτιάξουν και ειδικά για τους Αθηναίους που ψάχνουν να βρουν παξιμάδι Κρητικό και δεν βρίσκουν εύκολα.

Ιφιγένεια Μανουρά


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:200