Σήμα κινδύνου | του Γιώργου Ηρακλέους



Διψάνε οι μέρες για νερό,
μπαίνω στο σκοτεινό τρένο της φυγής,
μεγαλώνουνε τα χάσματα ανάμεσα
στο σώμα και την ψυχή…
Ετούτη η προσφυγιά σέρνεται μέσα μας,
δειπνούμε τις αμαρτίες των γονιών μας
και των συνανθρώπων τα κρίματα…
Βαλσαμωμένη ζωή, τα σώματα των εφήβων
μαρμαρωμένα, άψυχα αγάλματα.
Το τρένο της φυγής σταματάει
στην κοιλάδα των Τεμπών.
Χτυπάει δυνατά ο συναγερμός,
σήματα κινδύνου παντού
και μια απελπιστική κραυγή να φωνάζει:
Βοήθεια!Βοήθεια!
Τι θα απογίνουμε όσοι απομείναμε ζωντανοί
με τόσους «νεκρούς» γύρω μας;

24/5/2023
Γιώργος Ηρακλέους
Από τη συλλογή «Μαθητικά τετράδια»


[Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα, είναι η ψηφιακή σύνθεση «Το τρένο της οργής» που δημιούργησε ο εικονογράφος Αλκέτας Λεοννάτος, 2023.]


Ο Γιώργος Ηρακλέους είναι φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας. Γεννήθηκε το 1952. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από την οποία απέκτησε δύο πτυχία με άριστα φιλολογικού και βυζαντινού & νεοελληνικού τμήματος. Είναι κάτοχος Master της Λογοτεχνίας και διδάκτορας της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Δημοσίευσε πάνω από 200 μελέτες εκπαιδευτικού και λογοτεχνικού και άρθρα εκπαιδευτικού προβληματισμού και λογοτεχνικής ερμηνείας. Πήρε μέρος σε πανελλαδικά εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά συνέδρια. Κυκλοφορούν βιβλία με μελέτες του.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:212