Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

9 Μάη 1945 – η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών | του Διογένη Σινωπέα



σχόλιο

Ήταν 9 Μάη 1945. Ώρα 0:43 το πρωί. Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ υπογράφουν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων του νικηφόρου απελευθερωτικού Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ, με επικεφαλής τον στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ και με την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων: της Αγγλίας ο στρατάρχης της Αεροπορίας Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί.

Η 9 του Μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως «η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».

Η ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα και ανεξίτηλα:

■ Πως ο ναζισμός – ­ φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, άλλωστε και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη στήριξη γερμανικών και άλλων μονοπωλίων.

■ Πως μόνο το εργατικό ­ λαϊκό κίνημα, που έχει στόχο την εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και να ξεριζώσει το φασισμό, να απομονώσει τέτοιες δυνάμεις.

■ Πως δεν μπορούν να εγγυηθούν την πάλη ενάντια στο φασισμό, δυνάμεις που υπηρετούν το σάπιο σύστημα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που ασκούν αντιλαϊκές πολιτικές, στο όνομα μάλιστα της «προόδου», που δείχνουν ανοχή στη φασιστική δράση.

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, οι αστοί «ιστορικοί», η επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθούν με χίλιους δυο τρόπους να διαστρεβλώσουν την ιστορική αλήθεια, γιατί η κόκκινη σημαία στην κορυφή του Ράιγσταγ, το σύμβολο της συντριβής του φασισμού και ναζισμού από τον Κόκκινο Στρατό, τους στοιχειώνει ακόμη και σήμερα.

Όμως η 9η Μάη θα εξακολουθεί να εμπνέει τους λαούς και τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους.

Διογένης ο Σινωπεύς


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:160