Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Αλεξάνδρεια | της Εριφύλης Πουλάκη



Γλυκιά μου Αλεξάνδρεια θέλω να σε γνωρίσω είσαι πόθος μου κρυφός στους δρόμους σου να περπατήσω

Να πιω νερό του Νείλου στα νερά του να βρεθώ
Σε μια φελούκα τα αστέρια να κοιτώ
Να δω τη βιβλιοθήκη σου, τη Νουζγα, το Αμπουκιρ, το σπίτι του Καβάφη να νιώσω ευτυχής

Το σπίτι που γεννήθηκα, τον Ευαγγελισμό, την Τοσιτσαία, το σχολείο μου που τόσο λαχταρώ

Το χώμα σου Αλεξάνδρεια να σκύψω να φιλήσω
Όνειρο ζωής μου είσαι εσύ να σε συναντήσω
Είσαι η πατρίδα μου και αν μακριά σου μένω δεμένη με σένα νιώθω εγώ το θαύμα αυτό προσμένω!

Η καρδιά μου χτυπά για σένα
Έρωτας με τυλίγει μαγικά
αν μακριά σου έφυγα
ανήκω στα χώματα τα ιερά

Ποτέ δε σε ξεπέρασα
Αλεξάνδρεια γλυκιά
οι μνήμες μου οι παιδικές
Ζουν παντοτινά!

Εριφύλη Πουλάκη


Η Εριφύλη Πουλάκη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Από τα παιδικά της χρόνια την κέρδισε η τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης. Πλημμυρισμένη από τις εικόνες της μαγευτικής Αλεξάνδρειας έπιασε την πένα της από πολύ μικρή ηλικία βαθιά επηρεασμένη από την Ανατολή και συνδυαστικά ερωτευμένη με τη Δύση. Αγάπησε την ποίηση και τους Γάλλους κλασικούς ποιητές χωρίς βέβαια να εξαιρεί και αυτό φαίνεται στη γραφίδα της και τους σπουδαίους Έλληνες συγγραφείς και ποιητές.

Με ιδιαίτερη προτίμηση στη σχολή του Πεσιμισμού και Νεορομαντισμού. Ομιλεί και μεταφράζει τη γαλλική καθώς και την ιταλική γλώσσα. Λατρεύει τη ζωγραφική ως αγαπημένο της χόμπι, αλλά την κέρδισε η Αισθητική τέχνη ως επάγγελμα. Υπηρέτησε την αισθητική της γυναίκας ως η ίδια γυναίκα και επαγγελματίας αισθητικός σε Γαλλία και Ελλάδα. Το ποιητικό ταξίδι της Εριφύλης ξεκινά από την ψυχή και καταλήγει στη ματαιότητα του έρωτα. Μέσα από ένα παζλ ονειρικών καταστάσεων καλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει έναν πίνακα ζωγραφικής μέσα από τη μαγεία μιας πένας.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:154