Χρόνος ανάγνωσης περίπου:13 λεπτά

Ευχές για τα πρώτα γενέθλια της Σβούρας

Παρόλο που διανύουμε περίοδο κρίσης του δυτικού συστήματος, κοινωνικής σήψης, ύφεσης των ηθικών αξιών και οικονομικής διάλυσης, οι άνθρωποι της πρωτοπόρας τέχνης του λαού συνεχίζουν δημιουργικά να παράγουν έργο. Ο μπάρμπα-Κάρολος έγραψε στην «Εισαγωγή στα Οικονομικά χειρόγραφα του 1857-1858»: «Όσον αφορά την τέχνη, είναι γνωστό ότι μερικές από τις κορυφές της δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στη γενική ανάπτυξη της κοινωνίας, ούτε και στην υλική υποδομή».

Αρκετά παλιότερα αναφέρει στο λόγο που εκφώνησε ο Περικλής το 430 π.Χ. για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου στον «Επιτάφιο»: «τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ᾽ ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον» και το διέσωσε ο Θουκυδίδης στο έργο του «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου». Όντως, οι γενναίοι έχουν άποψη και την εκφράζουν μέσα από τα ποιήματά τους, τα κείμενά τους, την ζωγραφική τους, την τέχνη τους… Διεξάγουν διαρκή δραστήρια πάλη ενάντια στον πρωτογονισμό και τον αντιαισθητισμό της «μαζικής υποκουλτούρας», της ισοπέδωσης του πολιτισμού, που προωθεί η κυρίαρχη ελίτ και αποσκοπεί στο να υποταχθεί η συνείδηση των πλατιών λαϊκών μαζών στα συμφέροντα της χρηματιστικής ολιγαρχίας. Και οι γενναίοι και σήμερα αντιστέκονται και δημιουργούν.

Και τί πιο ωραίο από το να διαβάζεις τις απόψεις τους; Τις ευχές των ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού που εμπιστεύτηκαν στο πολιτιστικό μας μαγκαζίνο την κατάθεση της ψυχής τους, τα έργα τους… ώστε να μπορούμε όλοι να τα κάνουμε κτήμα μας και απολαμβάνουμε τη δημιουργικότητά τους!

Το «βήμα» της σβούρας του πολιτισμού στους ανήκει:


Αλεξάτος Γιώργος

Για τον ένα χρόνο διαδρομής στο διαδίκτυο του πολιτιστικού περιοδικού svoura art, τις εγκάρδιες ευχές μου!

Η μέχρι τώρα παρουσία της svoura.net αποτελεί εγγύηση για την περαιτέρω προσφορά της στην προβολή πολιτιστικών ζητημάτων. Τόσο απαραίτητης στη συνολική διαδικασία της διαμόρφωσης όρων αμφισβήτησης της κυρίαρχης ιδεολογίας και στη διεκδίκηση της πολιτιστικής και κατά συνέπεια και της πολιτισμικής και ιδεολογικής ηγεμονίας, σε κοινωνικά απελευθερωτική κατεύθυνση.


Αργυρός Δημήτρης

Ζούμε σε εποχές μιας συναισθηματικής κατατονίας και πολιτικής ακηδίας. Σε τέτοιες εποχές σάιτ σαν την svoura.net αποτελούν ένα πνευματικό φάρο που φωτίζει διαδρομές διαφυγής και αντίστασης. Εύχομαι στην svoura.net όχι μόνο να τα εκατοστήσει αλλά να μεγαλώσει και να δυναμώσει γιατί έτσι θα αυξηθεί και το φως αυτού του φάρου.


Δημούλας Χρήστος

Χαρά με πλημμύρισε όταν πληροφορήθηκα για τον ένα χρόνο λειτουργίας του ηλεκτρονικού περιοδικού Svoura.net.

Συνάμα μια ικανοποίηση που διακλαδώνεται προς αρκετές κατευθύνσεις.

Της εντιμότητας των δημιουργών της προς τον εαυτό τους και το κοινό που τους ακολουθεί. Της προσφοράς «στέγης νέων δημιουργών και δημιουργημάτων».

Της ξάστερης τοποθέτησης για τον πολιτισμό που έγκειται πρωτίστως στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών του λαού μέσω της συμμετοχής του στην κοινωνικοταξική πάλη. Της αίσθησης δικαίου εντός μου για την επιλογή μου να δίνω στις σελίδες της «Σβούρας» υλικό καρδιάς και νου κι αυτή να το διοχετεύει πλέρια χωρίς λογοκρισία κι αλλοίωση νοήματος. Της διεξόδου που προτείνει κι όντως είναι όπως λέει για Τέχνη – ανακούφιση και θεραπεία από τις δυσκολίες.

Στις σελίδες της βρίσκουν καταφύγι από τα ποίηματα μέχρι οι ντοπιολαλιές που καρτερά η μπουλντόζα της καταστροφικής ομοιογένειας για να τις ξεθεμελιώσει. Αξίζει η απρόσκοπτη συνεχή λειτουργία της.

Ο ένας χρόνος που πέρασε ας είναι η αρχή μιας φωτεινής πορείας στην συμβολή της γνήσιας ψυχαγωγίας και ισχυροποίησης της συνείδησης των ανθρώπων. Παρών στα καλέσματα σου. Χρόνια σου πολλά και καλά «Σβούρα».


Ηρακλέους Γιώργος

Η τέχνη είναι ανατροπέας, δεν ανέχεται την ασχήμια της ζωής, του συστήματος γιαυτό πρέπει να είναι κτήμα των πολλών. Χρόνια πολλά. Συνεχίστε αναρτώντας έργα που εμφυσούν πνοή αφύπνισης των συνειδήσεων με την αισθητική αγωγή. Με εκτίμηση… Γιώργος Ηρακλέους


Κοντόρα Εύη

Η τέχνη αντανακλά τα φαινόμενα της κοινωνίας που τη γέννησε. Γι’ αυτό, ένα μεγάλο μέρος της τέχνης που γεννιέται στα πλαίσια των εκμεταλλευτικών κοινωνιών εκφράζει τη σήψη τους και την παρακμή τους. Αλλά όχι μόνο. Υπάρχει και η τέχνη που, κόντρα στο ρεύμα, εκφράζει τη διάθεση των εργαζόμενων ανθρώπων να αντικατασταθεί η κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης από άλλη, που να ταιριάζει στα θέλω τους και να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο του καπιταλισμού, τα πάντα θεωρούνται εμπορεύματα, άρα και η τέχνη πουλιέται κι αγοράζεται. Ανάλογα με το περιεχόμενό της, προωθείται ή χτυπιέται από την κυρίαρχη τάξη και τους μηχανισμούς του κράτους της. Αντίστοιχα, ο καλλιτέχνης αποθεώνεται ή αγνοείται, απαξιώνεται και λοιδορείται, ενώ σε κάθε περίπτωση γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, όπως κάθε εργαζόμενος που αναγκάζεται να πουλάει την εργατική του δύναμη.

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, η Σβούρα αποδείχτηκε ένα διαδικτυακό σπίτι για τη μαχόμενη τέχνη που δεν θέλει απλά να υπάρχει, αλλά και να μετουσιώνει σε δύναμη και ομορφιά τις ανησυχίες, τις ελπίδες, τα όνειρα, τους αγώνες των εργαζόμενων ανθρώπων. Στον ένα χρόνο της ύπαρξής της η Σβούρα έδωσε βήμα κι έγινε στέγη για τις προσπάθειες όσων καλλιτεχνών δεν αρκούνται στο να εκφράζονται με την τέχνη τους, αλλά είναι ταυτόχρονα κομμάτι της ζωής που διεκδικεί, που αλλάζει, που προσβλέπει στο μέλλον, όντας οι ίδιοι οραματιστές, άνθρωποι του μόχθου ασυμβίβαστοι, συμμέτοχοι στην καθημερινή δράση των οργανωμένων μαζών της δουλειάς για ν’ αλλάξει ο κόσμος.


Κουκλινός Αντώνης

Ένας χρόνος ηλεκτρονικό περιοδικό, σβούρα του πολιτισμού. Ένας χρόνος γεμάτος έμπνευση, παράδοση και δημιουργία. Ένας χρόνος με εξαιρετικά θέματα, στις σελίδες του που έχω την τιμή να συμμετέχω με την πένα της γραφής μου. Χρόνια σας πολλά λοιπόν και να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και φέτος. Από τη δική μου πλευρά, θα είμαι παρών…


Λεοννάτος Αλκέτας

Εφ’ όσον πιστεύω πως:
– ότι δεν κινείται νεκρώνεται,
– ότι έννοιες όπως η κουλτούρα, ο πολιτισμός, η τέχνη, δεν μπορούν να στρεβλώνονται κατά το δοκούν από τους επίδοξους διαχειριστές τους, εκπροσώπους της κυριαρχίας,
– ότι η υποκρισία, ο ατομισμός και ο ωφελιμισμός που προωθεί το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε δεν μπορούν να αλλοιώνουν την καθαρή κοινωνική προσφορά,
– ότι στη ζωή μας αναδύονται αναγκαιότητες, όπως η κατάργηση του μονόδρομου της γνώμης της κυριαρχίας και είναι απαραίτητη η ελεύθερη διαμόρφωση, στήριξη και προώθηση εναλλακτικών προτάσεων που έχουν βάση τις λαϊκές ανάγκες και προωθούν τον πολιτισμό για όλον τον κόσμο,
συμμετέχω με μεγάλη χαρά στην προσπάθεια του ηλεκτρονικού πολιτιστικού περιοδικού «σβούρα» και χαίρομαι μαζί σας την πρώτη επέτειο της παρουσίας της «σβούρας» στα πολιτιστικά αλλά και πολιτισμικά πράγματα του τόπου. Τέτοιες σταθερές φωνές με άποψη, μακριά από την απολιτίκ κουλτούρα που μας πλασάρει το σάπιο κυρίαρχο σύστημα, πρέπει να ενισχυθούν και να εξαπλωθούν. Δεχθείτε τις καλύτερες ευχές μου για περαιτέρω ανάπτυξη και πολλά δημιουργικά χρόνια.


Μανουρά Ιφιγένεια

Προπαραμονή Χριστουγέννων του ’22 σε ταβέρνα στις Αρχάνες τυχαία συναντήθηκα με τη Μοχιανή αλλά Αρχανώτισσα πλέον καλή φίλη μου και συντρόφισσα Βαγγελιώ Καρακατσάνη. Ένα από εκείνα τα πρόσωπα που καλοτυχίζεις την μοίρα σου που έλαχε να την γνωρίσεις. Έξυπνη πολύ, ντόμπρα, δυναμική αλλά και ευαίσθητη, αγωνίστρια της ζωής και των κοινωνικών αγώνων και αρωγός σε οιονδήποτε χρειάζεται στήριξη και εξαίρετη συγγραφέαςποιήτρια. Κάθισε ευχαρίστως στη παρέα μας αλλά δεν έφαγε τίποτα, μόνο από ευγένεια δοκίμασε μια στάλα κρασί μόνο και μόνο για να ευχηθούμε καλές γιορτές και καλούς αγώνες -προσφιλής μας ευχή. Και όχι μόνο τίποτα δεν δοκίμασε από τους θεσπέσιους μεζέδες που υπήρχαν στο τραπέζι αλλά και όταν φύγαμε από την ταβέρνα ο λογαριασμός μας ήταν πληρωμένος. Εκεί μεταξύ τυριού και αχλαδιού, μας ανακοίνωσε για επικείμενη έκδοση ενός διαδικτυακού περιοδικού με περιεχόμενο ποικίλο. Χάρηκα πολύ, και ιδιαίτερα όταν μου πρότεινε να δημοσιεύω και εγώ κάποια δικά μου κείμενα. Και να, ένα χρόνο αργότερα το διαδικτυακό περιοδικό με το όνομα svoura-art έχει τα πρώτα του γενέθλια. Ένα περιοδικό που αγαπώ να διαβάζω, αφού μπορώ να βρω οτιδήποτε με ενδιαφέρει. Από πεζογραφήματα, μυθιστορήματα, διηγήματα, ιστορίες, παραδόσεις, Κρητική ντοπιολαλιά, επίκαιρα θέματα, κείμενα, συνεντεύξεις, προτάσεις για παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεων ζωγραφικής, μουσικών συναυλιών, θεάτρου, κινηματογράφου. Ένα περιοδικό που αγαπά την τέχνη και τον πολιτισμό. Ένα περιοδικό που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να έχει εκατοντάδες αναγνώστες. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές για την φιλοξενία. svoura-art χιλιόχρονη!


Μαράκης Ειρηναίος

Χαιρετίζω τον ένα χρόνο λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας πολιτισμού Svoura-art και εύχομαι κάθε επιτυχία για τη δύσκολη συνέχεια. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ο χώρος του διαδικτύου δεν είναι η Γη της Επαγγελίας για όσους και όσες δεν βρίσκουν διέξοδο έκφρασης μέσα από τα παραδοσιακά μέσα. Αντίθετα και εδώ, όπως παντού, έχουμε να αναμετρηθούμε με τις ίδιες δυσκολίες και με τα ίδια εμπόδια. Ίσως και περισσότερο. Όμως πρέπει να πούμε και αυτό. Κάθε νέα προσπάθεια δημόσιας έκφρασης, κάθε ψηφιακή σελίδα, κάθε άποψη που δεν αναπαράγει τα έτοιμα και τα συνηθισμένα είναι καλοδεχούμενη. Η Svoura-art, μαζί με ένα πλήθος ακόμα αξιόλογων σελίδων, έχει να βάλει το δικό της λιθαράκι στην κοινή προσπάθεια να δούμε την τέχνη και την πολιτισμό με άλλο μάτι.


Δρ Ξηρουχάκης Παναγιώτης

Μέσα από το svoura.net ήρθα σε επαφή, τυχαία, με έναν παλιό γνώριμο από τη Μυτιλήνη. Πέρασαν από τότε που γνωριστήκαμε 15 με 20 χρόνια;

Λένε ότι το παρελθόν είναι μια άλλη χώρα. Αυτό δε μπορεί να αληθεύει περισσότερο από την περίπτωση της Ελλάδας. Όλα άλλαξαν από τότε λόγω της οικονομικής καταστροφής της χώρας, άλλα και της γενικότερης παγκόσμιας αποσάθρωσης (καραντίνες, καταστολή, πόλεμοι, πείνα κλπ). Σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης πολλοί άξιοι άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα μας. Έτσι και ο Δανιήλ ο παλιός γνώριμος από τη Μυτιλήνη. Που δεν έπαψε να αγαπά αυτή τη χώρα που τόσα μας στέρησε. Και απόδειξη είναι αυτός ο ιστότοπος που συμμετέχει μαζί με άλλους άξιους αρθρογράφους που ζουν εδώ και έχει θεματολογία που επικεντρώνεται (αν και όχι μόνο) στα ελληνικά δρώμενα.

Ευχαριστώ αυτόν τον ιστότοπο που δημοσίευσε νέα άρθρα μου αλλά και παλιότερες δουλειές μου.

Με εκτίμηση, Δρ Παναγιώτης Ξηρουχάκης


Σαραντάκος Νίκος

Ο ιστότοπος svoura.net έχει καταφέρει να αποτελέσει μια ελκυστική και πειστική πρόταση για ένα πολιτιστικό ηλεκτρονικό περιοδικό, με ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και πλούσια ύλη, με διακριτό το τοπικό χρώμα, με μεράκι και με χιούμορ. Σ’ αυτή την ωραία παρέα έχω τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω σερβίροντας κάθε Σάββατο τα Μεζεδάκια μου.

Σήμερα η Σβούρα έχει τα πρώτα της γενέθλια. Της εύχομαι να περιστρέφεται ολοένα και πιο γρήγορα, να φτάσει σε ακόμα περισσότερους αναγνώστες και να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια τη λαμπρή τροχιά της.


Σταυρίδου Μαρία

Από μικροί έχουμε μάθει να δίνουμε ευχές, σε φίλους, σε συναδέλφους, σε αγαπημένους… Είναι το τάμα, που θα έλεγαν και οι πιο παλιοί, που θέλεις να κάνεις, που εύχεσαι από βαθιά, μέσα από την καρδιά σου. Παρότι πολύ «φρέσκια», ανάμεσα στους ταλαντούχους δημιουργούς του περιοδικού svoura.net, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω και εγώ το «τάμα» μου, πιστεύοντας στο όραμα αυτών των ανθρώπων, που με σεμνότητα και κάθε συνείδηση, δηλώνουν πως δεν είναι οι «ειδικοί», δεν είναι οι δηλωμένοι «άνθρωποι των γραμμάτων», είναι όμως οι ρομαντικοί εραστές της δημιουργικής γραφής, που την λατρεύουν και παλεύουν με σεβασμό και αξιοπρέπεια να την αναδείξουν. Να δώσουν βήμα σε όλους εμάς τους αθεράπευτα ρομαντικούς, ώστε να μαλακώσει η «δίψα», που βασανίζει το μυαλό και πολλές φορές και το κορμί μας. Είναι αυτοί που δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, που δίνουν ευκαιρίες, που δίνουν φωνή, που πραγματοποιούν ίσως κάποια από τα πιο τρελά όνειρα ενός νέου δημιουργού, που η ανασφάλεια και η απειρία τον έχουν τρομάξει.

Εύχομαι λοιπόν ολόψυχα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που απαρτίζουν το team του περιοδικού svoura.net, να μη λυγίσουν ποτέ στα μοντέρνα πρότυπα μιας κούφιας κοινωνικής καταξίωσης, να μην παραιτηθούν, να μην επιτρέψουν την κούραση …ψυχική και σωματική …να τους βάλει φρένο. Εύχομαι να συνεχίσουν να έχουν αυτό το υπέροχο όραμα για μια κοινωνία που θα τιμά τον πολύτιμο λογοτεχνικό θησαυρό, που άφησαν οι πρόγονοι μας και συνεχώς θ’ αναζητά την συνέχεια του, μια συνέχεια που μπορεί να μην είναι τόσο άξια όσο ένας Καζαντζάκης ή ένας Ρίτσος, θα είναι όμως μια συνέχεια που θα σέβεται το χθες, που θα ιδρώνει για το άσχημο σήμερα, που θα ονειρεύεται ένα πιο όμορφο αύριο.

Μ’ εκτίμηση και θαυμασμό, Μαρία Σταυρίδου


Σινωπεύς Διογένης

Το πολιτισμικό πλέγμα είναι φαινόμενο πανανθρώπινο και ταξικό. Σήμερα η διαδικασία της πολιτισμικής πόλωσης εντείνεται, γίνεται ολοένα και πιο φανερό πόσο απατηλή είναι η πολιτισμική ενότητα της κοινωνίας που διατυμπανίζουν οι κυρίαρχες τάξεις. Η διαδικασία της πολιτισμικής πόλωσης εντείνεται στην εποχή του σύγχρονου καπιταλισμού, στις συνθήκες του οποίου οι αντιφάσεις της κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης οξύνονται ιδιαίτερα. Το σύστημα προσπαθεί να επιβάλλει μια πρωτόγονη μαζική υποκουλτούρα. Στην απέναντι όχθη η προοδευτική κουλτούρα.

Ο σημαντικότερος στόχος της προοδευτικής κουλτούρας είναι η διάπλαση του νέου ανθρώπου, της ολόπλευρα αναπτυγμένης προσωπικότητας, η μετατροπή της επιστημονικής κοσμοθεωρίας για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου χωρίς εκμεταλλευτές σε συνειδητή πεποίθηση κάθε μέλους της κοινωνίας, η καλλιέργεια σε κάθε άνθρωπο ανώτερων ηθικών αρετών, ο ποιοτικός πλουτισμός του πνευματικού του κόσμου, η συνειδητοποίηση της σύνδεσης του πολιτισμού με τον κοινωνικό παράγοντα.

Η αναγκαιότητα ύπαρξης εστιών αντίστασης στην κυρίαρχη ισοπεδωτική, καταθλιπτική πρακτική του αστικού κράτους και στον τομέα του πολιτισμού, σε συνθήκες έντασης του ταξικού αγώνα, είναι αυτονόητη. Βλέποντάς το σαν τέτοια εστία αντίστασης, το διαδικτυακό πολιτιστικό περιοδικό svoura-art χρειάζεται την στήριξη όλων των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, που συνειδητά συμμετέχουν στον αγώνα για μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που θα έχει πανανθρώπινο χαρακτήρα. Εδώ και ένα χρόνο ρίχτηκε στη θάλασσα του πολιτισμού, κόντρα στην καταιγίδα της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. Και μέχρι τώρα παλεύει με επιτυχία στα κύματα της δημιουργίας, ενάντια στην προσπάθεια της άρχουσας τάξης να επιβάλλει την απόσυρση, την ατομικότητα και τον εκλεκτικισμό, κατά της κυρίαρχης κουλτούρας των εκμεταλλευτών. Στο δρόμο της «σβούρας» βρισκόμαστε συνοδοιπόροι και θα την στηρίζουμε με κάθε τρόπο για πολλά ακόμη χρόνια.


Τ. Αναστασία

Πριν έναν ακριβώς χρόνο ένα ελπιδοφόρο «νεογέννητο» έριξε τα πρώτα του βήματα στο διαδίκτυο, η «Σβούρα»! Το ηλεκτρονικό περιοδικό, που δικαίωσε ήδη το όνομά του, αφού «γυρίζει» έκτοτε πετυχημένα και αέναα στον κόσμο της δημιουργίας και του πολιτισμού.

«Χρονιάρικο» κι όμως τόσο ώριμο, γεμάτο με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αξίες τόσο των εμπνευστών του όσο και όλων όσων με τη γραφή τους – κατάθεση ψυχής και γνώσεων – συνέβαλαν στη δημιουργία του.

Εύχομαι ολόψυχα η «Σβούρα» να γυρίζει συνέχεια ανεβαίνοντας και αφουγκραζόμενη τον παλμό του ανθρώπου που αγαπάει τη ζωή, τη δημιουργία, τον πολιτισμό, την τέχνη και δίνοντάς του βήμα έκφρασης, όπως τόσο ευπρόσδεκτα και ενθαρρυντικά ήδη κάνει!


Τακάκη Άννα

Η γνωριμία μου και η πρώτη επαφή με το ηλεκτρονικό περιοδικό έγινε στους πρώτους μήνες της εμφάνισής του. Το εμπιστεύτηκα, το αγάπησα, και αφουγκράστηκα σκέψεις και ιδέες άλλων ομότεχνών μου, οι οποίοι ξεκίνησαν ή ξεκινούν την πορεία τους με τα ίδια κίνητρα: Το μεράκι τους γιαυτό που κάνουν και την αγάπη τους για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Ως περιοδικό ποικίλης ύλης έχει ενδιαφέρον και πρωτοτυπία, εναρμονίζοντας την παράδοση με την σύγχρονη ζωή, το παρελθόν με το παρόν και με ελπιδοφόρες ματιές στο μέλλον. Ψυχαγωγεί αλλά και διδάσκει και αναδεικνύει τον κρητικό πολιτισμό, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας στην επικράτεια και στον κόσμο. Ως μια πηγή αστείρευτη μέσα από την θεματολογία εμπνευσμένων συνεργατών θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει τη γνώση, την τέχνη, την παράδοση και τον πολιτισμό στην εποχή του κοινωνικού προβληματισμού που τα πάντα μεταλλάσσονται ή καταρρακώνονται με άμεσους ή έμμεσους τρόπους.

Το svoura-art, λοιπόν, ως κοινωνικό διαδικτυακό μέσον μου δίνει το έναυσμα να συνεχίσω να δημιουργώ και να δημοσιεύω έργα ή αποσπάσματα των έργων μου, γιατί ο πολιτισμός, η τέχνη, η δημιουργία είναι θέμα των πολλών, είναι το μοίρασμα και η διάχυτη απεικόνιση της πραγματικότητας μέσα από τον καλλιεργημένο λόγο, που διασπείρεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, σ’ όλο τον κόσμο.

Ευχές πολλές, να συνεχίσει να υπάρχει, να συνεχίσει να αξιοποιεί και να μεταδίδει την γνώση και τον πολιτισμό. Χρόνια πολλά στους διαχειριστές, στους συνεργάτες, στους δημιουργούς και τους οπαδούς του.


Χατζηχρήστος Γιάννης

«Εδώ μέσα στα βότσαλα βρήκαμε ένα νόμισμα και το παίξαμε στα ζάρια. Το κέρδισε ο μικρότερος και χάθηκε. Ξαναμπαρκάραμε με τα σπασμένα μας κουπιά». (Γιώργος Σεφέρης, Μποτίλια στο Πέλαγος).

Αυτό εκπυρσοκρότησε αυτόματα στο πληκτρολόγιο μου, ένα χρόνο μετά που άρχισε εκείνη η σβούρα να γυρίζει στα κύματα του ίντερνετ, σερφάροντας ελεύθερα στον πολιτισμό που αξίζει να γυρίζει συνεχώς σαν σβούρα, μπας και επιβιώσουμε με τα σπασμένα μας κουπιά. Χρόνια πολλά svoura.net, εδώ θα είμαστε και αυτόν τον χρόνο για να στέλνουμε μηνύματα στα κύματα.


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:108