Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Με ένα φτερό | της Ανδριάνας Μπιρμπίλη



Σπασμένο φτερό καρφωμένο,
σε μπρούτζινο σταυρό.
Όνειρο σκάρτο κλειδωμένο και παλιό,
ήλιε μου κόκκινε που ψάχνεις ουρανό.
Πόλη απρόσωπη,
με τσιμέντο και μπετό.
Βγάζω και πετάω το παλτό,
ψάχνω μέσα στην καρδιά να βρω σφυγμό.
Άδοξο τέλος σε ένα θέατρο φθηνό,
κάθε γκρίζα αρχή χάνεται στο δειλινό.
Μιλώ σε έναν κόσμο πια κουφό,
μάσκες και πέπλα σε κάθε σκηνικό.
Εσύ κατάντησες ερείπιο τον κόσμο αυτό.
Και εγώ σαν νέος χτίστης,
παίρνω πέτρες και νερό,
χτίζω ελπίδα τον ήλιο απ’ το παράθυρο να δω.
Σαν ακροβάτης στον δρόμο της φωτιάς ακροβατώ,
μα γαλήνη δεν θα βρω,
μέχρι να δω γραμμένη σε κάθε τοίχο την λέξη σ’ αγαπώ.
Σαν όν θα προσπαθώ,
χωρίς εγώ για έναν κόσμο δίχως λυγμό.
Έναν κόσμο που θα ήθελα να γεννηθώ.
Αυτόν τον κόσμο δεν τον βρήκα,
μα έχω κίνητρα να αγωνιστώ για να τον δω.

Ανδριάνα Μπιρμπίλη


[Το εικαστικό που συνοδεύει το ποίημα είναι το έργο «Φτερό – ένα όχημα», 2023, του ψηφιακού εικονογράφου Al Leon από την Ελλάδα, δημιουργημένο για το ποίημα της Ανδριάνας Μπιρμπίλη.]


Η Ανδριάνα Μπιρμπίλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Είναι Βιβλιοθηκονόμος, πτυχιούχος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Αθήνας, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά. Έχει εκδώσει δύο ατομικές ποιητικές συλλογές, «Το βιβλίο με το περιτύλιγμα» (Αρισταρέτη, 2016) και «Κόκκινος ορίζοντας» (Αρισταρέτη, 2016) και δύο ποιητικές συλλογές «Ασημένια σελίδα 1 Ποίηση» – εκδόσεις Έντυποις-Μωραΐτης, 2014 και «Γράμματα στην ποίηση» – εκδόσεις Ατέχνως, 2020.Τα πέντε τελευταία χρόνια εκτός από ποίηση γράφει και στίχους για τραγούδια. Ασχολείται επίσης με τη γραφιστική, τη ζωγραφική, τη σκιτσογραφία, τη μουσική, τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία. Επίσης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Ομάδας απόδρασης στον λόγο και την τέχνη».

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:112