Χρόνος ανάγνωσης περίπου:4 λεπτά

Τα Αλεξανδρινά – κουραμπιέδες ινδοκάρυδου | η κουζίνα της Αναστασίας



Τα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών

Ένα ακόμη όχι πολύ γνωστό κέρασμα των γιορτών των Χριστουγέννων, που μοσχοβολά υπέροχα κι ευωδιάζει εξ’ αιτίας του βουτύρου και της ινδικής καρύδας. Τα Αλεξανδρινά είναι υπέροχοι, τραγανοί και μυρωδάτοι κουραμπιέδες, στων οποίων τη ζύμη έχουμε αντικαταστήσει ένα μέρος του αλευριού με τρίμα ινδικής καρύδας (ινδοκάρυδο), που αποτελεί το εσωτερικό του καρπού του δέντρου κοκοφοίνικα (Cocos nucifera). Ο συνδυασμός αυτού του «εξωτικού» υλικού με το φρέσκο βούτυρο δημιουργεί ένα ανεπανάληπτο γευστικό αποτέλεσμα. Λιώνουν στο στόμα ικανοποιώντας και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Και βέβαια, δεν μπορείς να φας μόνον ένα…

Δεν γνωρίζω αν το όνομά τους έχει σχέση με την πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, γιατί όσο κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω κάποια έγκυρη και διασταυρωμένη πληροφορία, που να συνδέει αυτόν τον ξεχωριστό κουραμπιέ με τις διατροφικές συνήθειες ή τα έθιμα των Ελλήνων Αιγυπτιωτών. Υπάρχει η φήμη ότι τα αλεξανδρινά τα έφτιαχναν οι Αιγυπτιώτες Έλληνες με τη χρήση τριμμένης καρύδας, ανθόνερου και φιστικιών (Αιγίνης, ή αράπικο), αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένη. Αν κάποιος φίλος που διαβάζει την συνταγή έχει κάποια έγκυρη πληροφορία σχετική, θα χαιρόμουν πολύ αν ήθελε να την μοιραστεί μαζί μας.

Υλικά

500 γρ. βούτυρο

200 γρ. ζάχαρη ψιλή

2 γρ. βανίλια Μαδαγασκάρης ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

300 γρ. ινδοκάρυδο

200 γρ. καρύδια χονδροκομμένα (π.χ. τέταρτα ή όγδοα)

700 – 750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Επιπλέον

200 γρ. Ινδοκάρυδο (στο πλάσιμο)

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Παρασκευή

Πρέπει να έχουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Το βάζουμε σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει (10 λεπτά περίπου στην δυνατή ταχύτητα).

Κατόπιν προσθέτουμε την ζάχαρη και την βανίλια και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε όλα μαζί για 10 λεπτά ακόμη. (Όσο πιο καλά είναι χτυπημένο το βούτυρο με την ζάχαρη, τόσο πιο αφράτα Αλεξανδρινά θα έχουμε).

Προσθέτουμε μετά το ινδοκάρυδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 – 3 λεπτά ακόμη.

Αφήνουμε στην άκρη το μίξερ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα.

Προσθέτουμε πρώτα τα χονδροκομμένα καρύδια και τα ανακατεύουμε καλά στο μείγμα.

Στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την σπάτουλα.

Αφήνουμε στην άκρη και την σπάτουλα και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2 – 3 λεπτά την ζύμη, ώστε να ομογενοποιηθεί ομοιόμορφα. Δεν παιδεύουμε την ζύμη με πολύ ζύμωμα. Βάζουμε όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.

Έχουμε εντωμεταξύ αδειάσει σε ένα μικρό ταψάκι το ινδοκάρυδο για το πλάσιμο.

Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια των 15 – 20 γραμμαρίων και τα πλάθουμε σε μακρόστενα σχήματα, τα οποία ρίχνουμε κατ’ ευθείαν στο ταψάκι με το ινδοκάρυδο και τα κυλάμε για να κολλήσει τριγύρω τους.

Κατόπιν τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα έχοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους (γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο).

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 °C για μισή ώρα περίπου (όπως τους κουραμπιέδες).


Συμβουλή:

Ανάλογα με το μέγεθος που θα φτιάξετε τα Αλεξανδρινά, αλλά και τον φούρνο του καθενός, ίσως χρειαστεί να τα ψήσετε λίγα λεπτά λιγότερο ή περισσότερο. Την πρώτη φορά ελέγχετε. Τα αλεξανδρινά είναι έτοιμα όταν πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΜΗΝ τα βγάλετε από το ταψί πριν κρυώσουν καλά, γιατί θα θρυμματιστούν!

Αφού κρυώσουν καλά τα βουτάτε στην άχνη και τα αραδιάζετε σε πιατέλα ή τα φυλάτε σε μεταλλικό κουτί μπισκότων.

Διατηρούνται όπως ακριβώς και οι κουραμπιέδες.


Συμβουλή:

Το ινδοκάρυδο που χρειαστήκαμε για το πλάσιμο των Αλεξανδρινών και περίσσεψε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κάποιο άλλο γλύκισμα με ινδοκάρυδο, όπως πχ το υπέροχο «Ρεβανί με ινδοκάρυδο», την συνταγή του οποίου επιφυλάσσομαι να σας την δώσω σε κάποια επόμενη δημοσίευση.


Ή απλώς να το χρησιμοποιήσετε σε κάποιο κλασσικό κέικ, όπου μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του αλευριού με το ινδοκάρυδο.

Ή ό,τι η δική σας δημιουργική φαντασία σάς εμπνεύσει να κάνετε!

Και μιας και μιλάμε για δημιουργική φαντασία, έχω να σας προτείνω και δυο παραλλαγές της βασικής συνταγής των Αλεξανδρινών:

Παραλλαγή 1η με μαύρη σοκολάτα

Αντικαθιστούμε τα 200 γρ. Καρύδια με 200 γρ. Σταγόνες σοκολάτας γάλακτος ή υγείας. Μετά την άχνη πασπαλίζουμε με λίγο κακάο.

Παραλλαγή 2η με λευκή σοκολάτα

Αντικαθιστούμε τα 200 γρ. Καρύδια με 100 γρ. Σταγόνες λευκής σοκολάτας. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια 15 – 20 γραμμαρίων το καθένα και προσθέτουμε μέσα τους 1 ή 2 αμύγδαλα λευκά και ελαφρώς καβουρδισμένα. Τα πασπαλίζουμε αφού ψηθούν με άχνη.

Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!


Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου

Αναστασία

anastasia@svoura.net

Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:

– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,

– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,

– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,

– catering και

– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:420