Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

«Το τραγούδι της απεργίας» & «Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας» | του Μπέρτολτ Μπρεχτ


«Η απεργία των μεταλλωρύχων στο Pas-de-Calais», 1906. Εικονογράφηση του περιοδικού Le Petit Journal της 1ης Απρίλη 1906.

Το τραγούδι της απεργίας | του Μπέρτολτ Μτεχτ

Βγες έξω, σύντροφε! Ρίσκαρε
Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι!

Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή
Και της δουλειάς τη θέση που αύριο θα χάσεις!

Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!
Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!

Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη
Την αλληλεγγύη!

Βγες έξω, σύντροφε, αντιμέτωπος με τα όπλα και
Διεκδίκησε το μεροκάματό σου!

Σαν ξέρεις πως δεν έχεις τίποτα να χάσεις
Όπλα αρκετά οι αστυνόμοι τους δεν έχουν!

Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!
Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!

Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη
Την αλληλεγγύη!».


Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας | του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας
κι αφήνει άλλους ν’ αγωνιστούν για τη υπόθεσή του
πρέπει προετοιμασμένος να ’ναι: γιατί
όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί
Θα μοιραστεί την ήττα.
Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα
Αυτός που θέλει τον αγώνα ν’ αποφύγει: γιατί
Θ’ αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού
Όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

Wer zu Hause bleibt, wenn der Kampf beginnt | Bertolt Brecht

Wer zu Hause bleibt, wenn der Kampf beginnt
Und lässt andere kämpfen für seine Sache
Der muss sich vorsehen: denn
Wer den Kampf nicht geteilt hat
Der wird teilen die Niederlage.
Nicht einmal den Kampf vermeidet
Wer den Kampf vermeiden will: denn
Es wird kämpfen für die Sache des Feinds
Wer für seine eigene Sache nicht gekämpft hat.

Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1936

Κάπως έτσι τελειώνει «Η καντάτα για τον Κόλομαν Βάλις» (Koloman Wallisch Kantate) του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που δεν ολοκληρώθηκε, αλλά αυτές οι στροφές παραμένουν με νόημα.

O Koloman Wallisch
«Όταν ο λαός αφοπλίζεται
έρχεται πόλεμος…»

σημείωσε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, όταν είχε να κάνει με τους αγώνες του Φλεβάρη του 1934 στην Αυστρία. Οι σοσιαλιστές εργάτες, οργανωμένοι στον Ρεπουμπλικανικό Σύνδεσμο Προστασίας (Republikanischen Schutzbund), ξεσηκώθηκαν ενάντια στο αυστροφασιστικό καθεστώς του Dollfuss (Ο Dollfuss ήταν ο ιδρυτής του αυστροφασιστικού ομοσπονδιακού κράτους που μετά από πραξικόπημα στις 5 Μάρτη 1933, κυβέρνησε δικτατορικά), αλλά γρήγορα ηττήθηκαν. Η Σοβιετική Δημοκρατία (Räterepublik) στην πόλη Μπρουκ αν ντερ Μουρ (Bruck an der Mur) το κρατίδιου της Στυρίας (Steiermark) υπήρχε μόνο για μία ημέρα· ο αρχηγός της, ο Κόλομαν Βάλις (Koloman Wallisch – ουγγρικά Wallisch Kálmán), καταδικάστηκε σε θάνατο από στρατοδικείο και εκτελέστηκε. «Ένα απόστημα στο σώμα του λαού της Άνω Στυρίας», τον αποκάλεσε ο εισαγγελέας. Αυτό σημείωσε και ο Μπρεχτ, ο οποίος ήθελε να γράψει μια καντάτα για τον «Κόλομαν Βάλις, τον Μαχητή». Μερικά από τα ποιήματά του έχουν διατηρηθεί, μεταξύ των οποίων και οι αξιομνημόνευτοι στίχοι:

«Όποιος δεν μοιράστηκε τον αγώνα
Θα μοιραστεί την ήττα».
Το ταφικό μνημείο των αγωνιστών της ελευθερίας κατά την εξέγερση του 1934, στο νεκροταφείο St. Ruprecht στην πόλη Bruck an der Mur της Αυστρίας.

Στο υλικό που άφησε πίσω του ο Μπρεχτ στην Ελβετία, ο συγγραφέας και ερευνητής του Μπρεχτ, Werner Wüthrich, ανακάλυψε σημειώσεις, άγνωστες μέχρι τότε, ποιητικές γραμμές και ένα χειρόγραφο που μπορεί να διαβαστεί ως πλοκή για την «Καντάτα στον Koloman-Wallisch», την οποία θα έπρεπε να είχε επενδύει με μουσική ο κορυφαίος συνεργάτης του Μπρεχτ, μουσικοσυνθέτης και θεωρητικός της μουσικής Χανς Άισλερ (Hanns Eisler – 6 Ιούλη 1898 – 6 Σεπτέμβρη 1962).

Φωτογραφία από τη Σύνοδο της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Ακαδημίας της DDR στις 21 M;arth 1950, στην οποία συμμετείχαν ο συγγραφέας, ο ποιητής και ο σκηνοθέτης Bertold Brecht και ο συνθέτης Hanns Eisler.

Από αυτό, ο Wüthrich έκδωσε το βιβλίο του «Koloman Wallisch. Δράμα βασισμένο σε πλοκή του Μπέρτολτ Μπρεχτ», Innsbruck 2012. Το κείμενο δεν έχει τη σαγηνευτική συντομία του Μπρεχτ, αλλά ακριβώς λόγω της λεπτομέρειάς του, το δράμα προσφέρει μια εύκολα κατανοητή προσφορά για απλούς ανθρώπους, που θέλουν να ξαναφέρουν αυτή την ιστορική υπόθεση στη σκηνή.

 

Επιμέλεια: Διογένης Σινωπεύς

.

.

.

.

.

.

.


 

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:155