Χρόνος ανάγνωσης περίπου:4 λεπτά

«Σαλάτα Νόρα» | η κουζίνα της Αναστασίας

Η γιορτινή σαλάτα με ωμό μπρόκολο και σπιτική μαγιονέζα

Η «Σαλάτα Νόρα» με ωμό μπρόκολο και σπιτική μαγιονέζα είναι μια σαλάτα που μπορεί επάξια να διεκδικήσει μια περίοπτη θέση σ’ ένα γιορτινό τραπέζι, όχι μόνο λόγω της ιδιαίτερης νοστιμιάς της, αλλά και λόγω του πρωτότυπου τρόπου να παρουσιάσετε ένα, «παρεξηγημένο» από πολλούς, λαχανικό – θησαυρό ωμό, και κατά συνέπεια με όλα τα ευεργετικά του συστατικά «ζωντανά» στο πιρούνι σας. Μια σαλάτα πλούσια και σε ωφέλιμα Ω3 λιπαρά οξέα από τους ηλιόσπορους και τον κρόκο του αυγού. Την σαλάτα αυτή για συντομία την ονόμασα «Σαλάτα Νόρα» προς τιμήν και σε θύμηση της φίλης μου Νόρας, που «έφυγε» νωρίς. Πρώτη φορά την δοκίμασα στο σπίτι της. Την έλεγε «Αμερικάνικη σαλάτα».

 

Ψάχνοντας πληροφορίες για το μπρόκολο διάβασα ότι αν και η καταγωγή του είναι από την Ιταλία, εξ ου και η επιστημονική του ονομασία «Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η ιταλική» (Brassica oleracea var. Italica), όμως ή μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι ένα είδος λάχανου και προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών. Το μπρόκολο ανήκει στα πλέον πλούσια σε τροφικά συστατικά λαχανικά και είναι πλούσιο, ανάμεσα σε άλλα, σε αντιοξειδωτικά και το καροτινοειδές λουτεΐνη. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών έχει ανιχνευθεί η σουλφοραφάνη, που σε πολλές μελέτες έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική. (Σουηδικό περιοδικό Näringsmedicinskt tidskrift nr 5 – 2006).

Μία κούπα μπρόκολο 100 γρ. με μόλις 25-30 θερμίδες παρέχει πάνω από το 100% της καθημερινής σας ανάγκης για βιταμίνη C και βιταμίνη Κ και είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και καλίου.

Είναι από τα πιο διάσημα πράσινα λαχανικά σε όλο τον κόσμο με πολλούς να το λατρεύουν κι άλλους τόσους να το μισούν.

Στην αγορά θα βρούμε τουλάχιστον τρεις ποικιλίες μπρόκολου: το μακρόστενο (με κεντρική αλλά και πλάγιες κεφαλές), το κουνουπιδομπρόκολο (με συμπαγή κεντρική κεφαλή) και το εντυπωσιακό ρομάνο ή ρομανέσκο, το οποίο έχει πυραμυδοειδές σχήμα που αποτελείται από πολλές κορυφές με κλειστά άνθη, σε γεωμετρική συμμετρία. Οι χρωματισμοί τους ποικίλλουν, στις αποχρώσεις του πράσινου και του μοβ.

Είναι φθινοπωρινό-χειμερινό λαχανικό και είναι καλύτερα να το επιλέγουμε όταν είναι στην εποχή του. Διαλέγουμε μπρόκολο με βαθύ πράσινο χρώμα και «σφιχτά» άνθη – μπουκέτα.

Για να αποφύγουμε την όντως δυσάρεστη μυρωδιά του κατά το βράσιμο, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό που βράζει ένα κομμάτι ψωμί, ή ένα κρεμμύδι, ή ξίδι, ή ένα κομμάτι λεμόνι.

Για βραστή σαλάτα βάζουμε το μπρόκολο σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει και δεν το αφήνουμε πάνω από 3 με 4 λεπτά. Αμέσως το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μιαν άλλη με παγωμένο νερό, ώστε να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα του.

Σερβίρεται με λαδολέμονο.

Το καλύτερο όμως είναι να καταναλωθεί ωμό!

Πιστεύω θα αγαπήσετε κι εσείς την παρακάτω συνταγή με ωμό μπρόκολο, όπως όλοι όσοι την δοκίμασαν!


Σαλάτα Νόρα

Παρασκευάζουμε πρώτα την μαγιονέζα

Υλικά για την μαγιονέζα (βασική συνταγή):

1 αυγό φρέσκο βιολογικό [σε θερμοκρασία δωματίου!!!]

1 κούπα (250 ml) ηλιέλαιο

1 κ.γ. μουστάρδα [σε θερμοκρασία δωματίου!!!]

2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού [σε θερμοκρασία δωματίου!!!]

1 πρέζα ζάχαρη

2 – 3 πρέζες αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

Απαραίτητη συσκευή ένα «ραβδομπλέντερ»

ΣΗΜ. Σημαντικό για να πετύχει η μαγιονέζα: ΟΛΑ τα υλικά της πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!

Παρασκευή:

Σε ένα βαθύ κυλινδρικό δοχείο (για να χωράει το ραβδομπλέντερ) βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε προσεκτικά το αυγό, ώστε να μη διαλυθεί ο κρόκος. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (μουστάρδα, λεμόνι, ζάχαρη, αλατοπίπερο).

«Αγκαλιάζουμε» τον κρόκο του αυγού με το ραβδομπλέντερ και το θέτουμε σε λειτουργία, το αναδεύουμε και το σηκώνουμε σιγά σιγά προς τα πάνω (για να πάρει όλο το λάδι).
Η μαγιονέζα είναι έτοιμη!

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε (ανάλογα με την γεύση μας) με επιπλέον λεμόνι ή αλάτι.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μαγιονέζα άμεσα ή να την βάλουμε σε ένα αναλόγου μεγέθους γυάλινο βάζο και να την συντηρήσουμε στο ψυγείο.


Σαλάτα Νόρα

Υλικά για την σαλάτα:

1 κιλό μπρόκολο

10 φέτες μπέικον

1 κρεμμύδι μέτριο

70 γρ. ηλιόσποροι

70 γρ. σταφίδες

2 κ.σ. ζάχαρη

2 κ.σ ξύδι από κρασί

2 κούπες σπιτική μαγιονέζα

Παρασκευή:

Χωρίζουμε τα «μπουκέτα» του μπρόκολου και τα πλένουμε. Τα απλώνουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν και …οπλιζόμαστε με σχετική υπομονή!

Χωρίζουμε τα μπουκετάκια σε πολύ μικρές φουντίτσες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Κόβουμε τις φέτες του μπέικον σε μικρά καρεδάκια και τα ψήνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να ξεροψηθούν. Τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα (ώστε να μείνει το λίπος που έβγαλαν στο τηγάνι) και τα προσθέτουμε στο μπολ με το μπρόκολο.

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε μικρά καρέ και το ρίχνουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε τους ηλιόσπορους, τις σταφίδες, την ζάχαρη και το ξύδι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στο τέλος προσθέτουμε την μαγιονέζα. Ανακατεύουμε να πάει παντού.

Η πεντανόστιμη «Σαλάτα Νόρα» είναι έτοιμη να σερβιριστεί!

Διατηρείται σε καλά κλεισμένο δοχείο στο ψυγείο 4 – 5 ημέρες (αν μείνει!)

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!


Αν υπάρχουν απορίες ή χρειάζεστε διευκρινήσεις θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου

Αναστασία

anastasia@svoura.net

Η Αναστασία ασχολείται από μικρή με το πάθος της, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στην πλούσια εμπειρία της στο χώρο της δημιουργικής γαστρονομίας συμπεριλαμβάνονται:

– διεύθυνση μονάδας μεταποίησης βιολογικών προϊόντων και γλυκισμάτων,

– επικεφαλής κουζίνας σε εστιατόρια,

– υπεύθυνη πρωινού σε ξενοδοχειακή μονάδα,

– catering και

– διδασκαλία ελληνικής παραδοσιακής και δημιουργικής κουζίνας.

.

.


 

 

 

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:140