Χρόνος ανάγνωσης περίπου:26 λεπτά

Καντάφι Μουαμάρ – ο στοχαστής, ο επαναστάτης, ο ηγέτης, ο μάρτυρας και η καταστροφή της  Λιβύης από τη Δύση | του Θεματοφύλακα ιστορικής μνήμης



Μέρος πρώτο – Ο Μουαμάρ Καντάφι και η ίδρυση της Σοσιαλιστικής Λαϊκής Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρία

«Στόχος της σοσιαλιστικής κοινωνίας είναι η ανθρώπινη ευτυχία, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της υλικής και πνευματικής ελευθερίας. Η απόκτηση μιας τέτοιας ελευθερίας εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο ένα άτομο έχει κυριαρχία στις δικές του ανάγκες. Περιουσία που είναι προσωπική και ιερά εγγυημένη, δηλαδή οι ανάγκες σας δεν πρέπει να ανήκουν σε κανέναν άλλο και δεν πρέπει να λεηλατούνται από κανένα μέρος της κοινωνίας.»

Μουαμάρ Μοχάμαντ Άμπου Μινιάρ αλ-Καντάφι – معمر القذافي

Ήταν, σαν σήμερα, 20 Οκτώβρη 2011, όταν αντικαθεστωτικοί και ξένοι μισθοφόροι δολοφόνησαν τον Μουαμάρ Καντάφι. Μικρή αναφορά στην προσωπικότητα, τις φιλοδοξίες, τα επιτεύγματα και τα λάθη του Μουαμάρ Καντάφι – του μεγάλου Λίβυου ηγέτη, πολιτικού και μεταρρυθμιστή, που ονειρευόταν την ελευθερία και την ευτυχία για την αφρικανική ήπειρο και τους λαούς της και την τύχη της Λιβύης μετά τον Καντάφι.

«Είμαι ένας μοναχικός Βεδουίνος που δεν έχω καν πιστοποιητικό γέννησης. Μεγάλωσα σε έναν κόσμο όπου όλα ήταν αγνά. Τα πάντα γύρω μου ήταν ανέγγιχτα από τις μολύνσεις της σύγχρονης ζωής. Οι νέοι στην κοινωνία μας σέβονταν τους ηλικιωμένους. Και ξέραμε να ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό» (Μ. Καντάφι).

Πριν από πολύ καιρό ένα αγόρι γεννήθηκε στην έρημο της Λιβύης, σε μια σκηνή, σε μια οικογένεια Βεδουίνων. Είτε το 1940, είτε το 1942, είτε το 1944 – δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Και ποιος ενδιαφέρθηκε για ένα άλλο παιδί σε μια μεγάλη οικογένεια Βεδουίνων; Είναι γνωστό ότι αυτό συνέβη κοντά, ή μάλλον τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη της Σύρτης.

Ήταν ένα πολυαναμενόμενο παιδί, ένας κληρονόμος – μετά από τρεις «αποτυχίες» που κατέληξαν στη γέννηση των θυγατέρων, ο πατέρας του αγοριού ήταν χαρούμενος που η οικογένειά του θα συνεχιστεί επιτέλους. Και ονόμασε τον γιο του Μουαμάρ (Muammar), που σημαίνει μακρόβιος. Το πλήρες όνομά του είναι Muammar bin Mohammed Abu Menyar Abdel Salam bin Hamid al-Gaddafi.

Όσοι μεγαλώσαμε σε ευρωπαϊκή χώρα, δεν ξέρουμε πώς είναι να ζεις υπό τον βασιλιά – αυτοκράτορα μέσα σε απόλυτα σκληρές φυσικές συνθήκες, στην έρημο, στην απόλυτη φτώχεια και στην αγριότητα. Επιπλέον, η χώρα ήταν αποικία της Ιταλίας. Και οι Ιταλοί δεν στάθηκαν πολύ ευγενικοί με τους ντόπιους…

Η οικογένειά του Μουαμάρ έδωσε έναν αδιάλλακτο αγώνα ενάντια στην ιταλική κατοχή. Έτσι, το 1911, ο παππούς του Μουαμάρ σκοτώθηκε από έναν Ιταλό αποικιστή, το 1911. Σε ηλικία έξι ετών, ο Καντάφι έγινε μάρτυρας της δολοφονίας δύο ξαδέλφων που σκοτώθηκαν για τους ίδιους λόγους. Όλα επηρέασαν την κοσμοθεωρία του Καντάφι.

Χάρτης της Λιβύης του 1912 – επί Ιταλικής κατοχής.

Αλλά όπως και να ‘χει, το αγόρι ήταν τυχερό. Ο πατέρας του ήθελε να εκπαιδεύσει τον γιο του και σε ηλικία δέκα ετών τον έστειλαν σε ένα μεντρεσέ – ένα μουσουλμανικό εκπαιδευτικό και θρησκευτικό ίδρυμα στη Σύρτη. Αργότερα, ο Μουαμάρ μπήκε σε ένα γυμνάσιο στην πόλη Σεμπχά (Sebha), όπου ήρθε σε επαφή με επαναστατικές ιδέες και ο Αιγύπτιος επαναστάτης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ (Gamal Abdel Nasser) έγινε το ίνδαλμα του Μουαμάρ. Ο Καντάφι είδε τα δεινά του αραβικού λαού. Συμμετείχε σε αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ. Ο Καντάφι οργάνωσε προσωπικά διαδηλώσεις κατά της αποχώρησης της Συρίας από την Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία (UAR – United Arab Republic, al-Jumhūriyyah al-‘Arabīyah al-Muttaḥidah,  1958-1961), και διαδηλώσεις για να υποστηρίξει την επανάσταση της Αλγερίας. Ηγείται μιας σοσιαλιστικής οργάνωσης νεολαίας και για τέτοιες «εξωφρενικές» απόψεις, ο νεαρός επαναστάτης αποβλήθηκε από το σχολείο, αλλά κατάφερε να συνεχίσει τις σπουδές του σε άλλη πόλη, τη Μισράτα (Misrata). Το αγόρι ονειρευόταν να γίνει στρατιωτικός, έγινε πιο μυστικοπαθής και προσεκτικός. Και σύντομα πραγματοποίησε το όνειρό του με την εγγραφή του σε ένα στρατιωτικό κολέγιο στη Βεγγάζη το 1963, όπου σπούδαζε τη μέρα στο κολέγιο και τα βράδια παρακολουθούσε μαθήματα ιστορίας στο πανεπιστήμιο. Μετά την εκπαίδευση, το 1965, έχοντας λάβει τον βαθμό του υπολοχαγού, πήγε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αποφοίτησε από τμήμα μαθημάτων επικοινωνιών.

Ο 27χρονος Μουαμάρ Καντάφι τον Σεπτέμβρη του 1969, αμέσως μετά το κίνημα που ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις

Επιστρέφοντας στο σπίτι, δημιούργησε τη μυστική οργάνωση, η οποία ονομαζόταν «Αξιωματικοί της Ελεύθερης Ένωσης». Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ασταμάτητη ενέργειά του και τα πολλά κρυμμένα ταλέντα του οδήγησαν στο γεγονός, ότι το ραδιόφωνο της Βεγγάζης ανακοίνωσε με τη φωνή του Καντάφι:

«Πολίτες της Λιβύης! Ως απάντηση στις πιο εσώτερες φιλοδοξίες και όνειρα που κατέκλυσαν τις καρδιές σας, ως απάντηση στις αδιάκοπες απαιτήσεις σας για αλλαγή και πνευματική αναγέννηση, τη μακρόχρονη πάλη σας στο όνομα αυτών των ιδανικών, υπακούοντας στο κάλεσμά σας για εξέγερση, οι πιστές σας δυνάμεις του στρατού ανέλαβαν αυτό το έργο και ανέτρεψαν το αντιδραστικό και διεφθαρμένο καθεστώς του οποίου η δυσοσμία μας αρρώστησε και μας συγκλόνισε όλους…»

Το κύριο αποτέλεσμα αυτής της ημέρας, της 1ης Σεπτέμβρη του 1969, ήταν η ανακοίνωση της ανατροπής του βασιλιά Ίντρις (Muhammad Idris bin Muhammad al-Mahdi as-Senussi) και η ειρηνική, αναίμακτη μεταφορά της εξουσίας στο 12μελές Επαναστατικό Συμβούλιο Διοίκησης (Libyan Revolutionary Command Council), το οποίο απένειμε στον Μουαμάρ τον βαθμό του συνταγματάρχη και τον διόρισε τον ανώτατο διοικητή. Και τα μέλη του Συμβουλίου κατέλαβαν βασικές κυβερνητικές θέσεις. Ο Abdel Salam Jelloud – Πρωθυπουργός της Λιβύης (1972-1977). Ο Abu Bakr Younis Jaber είναι ο μόνος στρατηγός στη Λιβύη. Το 1987, ηγήθηκε της λιβυκής αντιπροσωπείας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην ΕΣΣΔ αφιερωμένη στην εβδομηκοστή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ο Khuwayldi al-Khmeidi Υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης (1970-1977).

Στις 16 Γενάρη 1970, ο συνταγματάρχης Καντάφι έγινε πρωθυπουργός της Λιβύης. Ήταν ρομαντικός και ονειρευόταν να ενώσει πολλές αφρικανικές χώρες σε μια Ενιαία Αφρικανική Ένωση. Ή τουλάχιστον τη Συρία, την Τυνησία, το Λίβανο, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Επιπλέον, αρκετές φορές σε διάφορους συνδυασμούς αυτές οι χώρες μπορούσαν να ενωθούν, να συνάψουν συμμαχίες, αλλά τότε κάτι ή, πιο συγκεκριμένα, κάποιος παρενέβη στην ενοποίηση. Έχοντας γίνει επικεφαλής της χώρας, ο Καντάφι ασχολήθηκε με την εφαρμογή μιας μακροχρόνιας ιδέας που τον είχε απορροφήσει – την πλήρη ενότητα των Αράβων.

♦ Πρώτα απ’ όλα εκκαθάρισε όλες τις ξένες στρατιωτικές βάσεις από τη χώρα.

♦ Μέσα σε τρία χρόνια, οι ξένες τράπεζες και οι εταιρείες πετρελαίου εθνικοποιήθηκαν και

♦ το 51% της εγχώριας παραγωγής έγινε ιδιοκτησία του κράτους.

Στις 15 Απρίλη 1973, ο Καντάφι κήρυξε την Πολιτιστική Επανάσταση. Κάλεσε τον λαό να πάρει την εξουσία στα χέρια του, κατάργησε όλους τους υπάρχοντες νόμους.

«Διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης, υψηλό επίπεδο παραγωγής, εξάλειψη κάθε μορφής εκμετάλλευσης και δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου» – αυτός είναι ο στόχος μας, είπε!

Το 1977 η Λιβύη ονομάστηκε Σοσιαλιστική Λαϊκή Λιβυκή Αραβική Τζαμαχιρία με το βασικό τρίπτυχο «ελευθερία, σοσιαλισμός, ενότητα». Ένας από τους κύριους στόχους της επανάστασης διακηρύχθηκε ότι ήταν η οικοδόμηση του σοσιαλισμού με βάση τη «θρησκεία, την ηθική και τον πατριωτισμό». Αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, είναι ότι ο Μουαμάρ κατάφερε να δώσει τη δική του ερμηνεία σε ορισμένες διατάξεις του Κορανίου. Ότι στην εθνική συζήτηση μπέρδεψε την αντίθεση της θρησκευτικής ηγεσίας, η οποία δεν μπορούσε να καυχηθεί για μια πλήρη και ακριβή γνώση του Κορανίου και να απαντήσει στις ερωτήσεις του Καντάφι ζωντανά στην τηλεόραση. Οι θεολόγοι συμβιβάστηκαν στα μάτια του πιστού πληθυσμού. Αυτό έδωσε τον λόγο στον Καντάφι να στερήσει στη συνέχεια σε ορισμένους από αυτούς το δικαίωμα να κάνουν θρησκευτικές λειτουργίες. Ταυτόχρονα, ο Καντάφι διευκρίνισε:

«αν περιοριστούμε μόνο στην υποστήριξη των μουσουλμάνων, θα δείχναμε ένα παράδειγμα φανατισμού και εγωισμού: Το αληθινό Ισλάμ είναι ένα, που πρεσβεύει τους αδύναμους, ακόμα κι αν είναι μουσουλμάνοι».

Για το θέμα της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία έλεγε:

«Μια γυναίκα, η οποία, λόγω της φύσης της, έχει λειτουργίες που διαφέρουν από τις λειτουργίες ενός άνδρα, πρέπει να τεθεί σε άλλες συνθήκες διαφορετικές από του άνδρα, για να μπορέσει να εκτελέσει αυτές τις φυσικές της λειτουργίες. Όλες οι κοινωνίες που υπάρχουν σήμερα βλέπουν σε μια γυναίκα μόνο ένα εμπόρευμα. Η Ανατολή τη θεωρεί αντικείμενο πώλησης, ενώ η Δύση αρνείται να την αναγνωρίσει ως γυναίκα!»

Η λειτουργία του πολιτικού συστήματος της «Τζαμαχιρία» στο πεδίο και ιδιαίτερα στην παραγωγή παρεμποδίστηκε τόσο λόγω της δολιοφθοράς των αστικών στρωμάτων όσο και λόγω της έλλειψης ετοιμότητας των μέτρων που ελήφθησαν, της αδυναμίας του νέου διοικητικού μηχανισμού στη διαχείριση της οικονομίας. Όλα αυτά προκάλεσαν δυσαρέσκεια και ζυμώσεις σε μέρος του πληθυσμού. Προκειμένου να αποφευχθούν οι φυλετικές συγκρούσεις, ο Μουαμάρ παραχώρησε πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας σε άτομα από την ελίτ όλων των λιβυκών φυλών, συμπεριλαμβανομένης της Κυρηναϊκής, στην οποία ανήκε ο βασιλιάς Ίντρις.

Αποτελούνταν από ένα σύστημα άμεσα εκλεγμένων λαϊκών συνεδρίων και λαϊκών επιτροπών. Ο Καντάφι δημιούργησε ένα σύστημα αναλογικής κατανομής του εισοδήματος από την εθνικοποιημένη βιομηχανία πετρελαίου. Επένδυσε κεφάλαια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τα οποία τελικά απέφεραν αξιοσημείωτα κέρδη.

Το 1975 έγραψε το κύριο έργο της ζωής του, δηλαδή το Πράσινο Βιβλίο, όπως το ονόμασε ο ίδιος – το Κοράνι του 20ου αιώνα, το οποίο μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες σε όλον τον κόσμο.

Οι βασικές του ιδέες:

1. Η άσκηση της εξουσίας από τις μάζες μέσω λαϊκών συνελεύσεων, όπου όλοι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στην άσκηση της εξουσίας.
2. Η κατοχή από τους ανθρώπους δημόσιου πλούτου, που θεωρείται ιδιοκτησία όλων των μελών της κοινωνίας.
3. Μεταφορά όπλων στο λαό και εκπαίδευση στη χρήση τους προκειμένου να τερματιστεί το μονοπώλιο των όπλων από τον στρατό.

Εξ ου και το σύνθημα: «Η εξουσία, ο πλούτος και τα όπλα είναι στα χέρια του λαού!».

«Η ελευθερία του ανθρώπου είναι ελλιπής αν οι ανάγκες του ελέγχονται από άλλους. Η επιθυμία για ικανοποίηση αναγκών μπορεί να οδηγήσει στην υποδούλωση ανθρώπου από άνθρωπο· η εκμετάλλευση δημιουργείται επίσης από τις ανάγκες. Η ικανοποίηση των αναγκών είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, και αν το άτομο δεν διαχειριστεί τις ανάγκες του, υπάρχει αγώνας» έλεγε ο Μουαμάρ.

Μόνο επί Καντάφι οι μαύροι της νότιας Λιβύης απέκτησαν ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα σαράντα χρόνια της διακυβέρνησής του, ο πληθυσμός της Λιβύης τριπλασιάστηκε. Η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 9 φορές. Το προσδόκιμο ζωής στη χώρα αυξήθηκε από 51,5 σε 74,5 χρόνια.

Ο Καντάφι αποφάσισε να αποσύρει τη Λιβύη από το τραπεζικό σύστημα του δολαρίου και άλλες 12 αραβικές χώρες θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Μπήκε πια για τα καλά στο στόχαστρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Τον Μάη του 1978 ψηφίστηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύτηκε η ενοικίαση οικιστικών χώρων και οι πρώην ενοικιαστές έγιναν ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και σπιτιών. Οι πρώην ιδιοκτήτες έλαβαν αποζημίωση. Η ιδιωτική περιουσία της μεγάλης και μεσαίας αστικής τάξης εκκαθαρίστηκε.

«Ο στόχος του νέου σοσιαλιστικού συστήματος είναι να δημιουργήσει μια ευτυχισμένη κοινωνία, ευτυχισμένη λόγω της ελευθερίας της, η οποία είναι εφικτή μόνο εάν ικανοποιούνται οι υλικές και πνευματικές ανάγκες ενός ανθρώπου, υπό την προϋπόθεση ότι κανείς δεν παρεμβαίνει στην ικανοποίηση αυτών των αναγκών και τους ελέγχει», έγραψε ο Καντάφι.

Πριν την ανατροπή της μοναρχίας, το 1968, το 73% του πληθυσμού της χώρας ήταν αναλφάβητοι. Κατά την πρώτη δεκαετία των επαναστατικών αλλαγών στη Λιβύη, άνοιξαν 220 βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια, 25 κέντρα διάδοσης γνώσης, περίπου 20 εθνικά πολιτιστικά κέντρα και 40 αθλητικοί σύλλογοι. Μέχρι το 1977, το ποσοστό αλφαβητισμού είχε ανέλθει συνολικά στο 51%. Από το 1970 έως το 1980, περισσότερα από 180 χιλιάδες διαμερίσματα χτίστηκαν στη χώρα, γεγονός που κατέστησε δυνατή την παροχή σύγχρονης στέγασης για περίπου το 80% των απόρων, που ζούσαν προηγουμένως σε υπόγεια, καλύβες ή σκηνές. Ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης του Καντάφι, η Λιβύη έγινε η χώρα με τον υψηλότερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Αφρική: δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, προγράμματα οικονομικής βοήθειας για στέγαση, καθώς και σε περίπτωση γάμου. Η βενζίνη έγινε φθηνότερη από ένα ποτήρι νερό.

Και το πρόβλημα με το πόσιμο νερό λύθηκε, επενδύοντας περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιους πόρους για ένα σύστημα εξόρυξης νερού από έναν τεράστιο υπόγειο κοίτασμα γλυκού νερού κάτω από τη Σαχάρα.

Ανακαλύφθηκαν το 1953 περίπου 35 χιλιάδες κυβικά χιλιόμετρα αρτεσιανού νερού. Ο αντίστοιχος όγκος μπορεί, για παράδειγμα, να πλημμυρίσει εντελώς το έδαφος της Γερμανίας, η έκτασή του είναι 357.021 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το βάθος μιας τέτοιας δεξαμενής θα είναι περίπου 100 μέτρα. Η Λιβύη είναι τα πλουσιότερα αποθέματα καθαρού γλυκού νερού!

Τα έσοδα από το πετρέλαιο δαπανήθηκαν για τη μεταφορά του στις περιοχές κατανάλωσης μέσω υπόγειων αγωγών συνολικού μήκους περίπου τεσσάρων χιλιάδων χιλιομέτρων με σωλήνες διαμέτρου έως 4 μέτρα. Και για την παραγωγή σωλήνων κατασκευάστηκε εργοστάσιο που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας. Ο Καντάφι αποφάσισε να δημιουργήσει έναν επίγειο παράδεισο και να μετατρέψει την Αφρική σε έναν ανθισμένο κήπο!

Ο μισθός στη Λιβύη το 2010 ήταν κατά μέσο όρο, σύμφωνα με διάφορες πηγές, 1050-6000 δολάρια το μήνα. Τα περισσότερα από τα μισά έσοδα από το πετρέλαιο πήγαιναν για κοινωνικές ανάγκες.

Η ανεργία μειώθηκε στη χώρα, οι περισσότεροι πολίτες είχαν τα δικά τους διαμερίσματα, τηλεοράσεις και συσκευές εγγραφής βίντεο.

Πανεπιστήμια και νοσοκομεία κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα.

Ο Καντάφι αποφάσισε να αγοράσει ακριβά αυτοκίνητα από τη Νότια Κορέα και να τα πουλήσει στους Λίβυους στο ένα τέταρτο της τιμής αγοράς. Ανακοίνωσε την απόφασή του να αναδιανείμει τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο, τα οποία είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το μισό από αυτό το ποσό πηγαίνει για τις ανάγκες του κράτους, το άλλο μοιράζεται στους Λίβυους. (Θυμίζω ότι ο συνολικός πληθυσμός της Λιβύης ήταν περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι).

Ως αποτέλεσμα, περίπου 600 χιλιάδες άπορες οικογένειες έλαβαν από 7 έως 10 χιλιάδες δολάρια. Σύμφωνα με τον Καντάφι, πρόκειται για την εφαρμογή του συνθήματος που πρότεινε «Ο πλούτος είναι στα χέρια του λαού!», που θα βοηθήσει στην εξίσωση των εισοδημάτων των φτωχών και των πλούσιων πολιτών. Είναι αλήθεια ότι ο Καντάφι προειδοποίησε ότι οι οικογένειες που έλαβαν τα χρήματα δεν μπορούσαν να τα διαθέσουν κατά την κρίση τους: μπορούσαν να τα ξοδέψουν μόνο για τις πιο απαραίτητες ανάγκες και όχι για την αγορά ακριβών εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών.

Πολλοί Λίβυοι αγνόησαν την προειδοποίηση του ηγέτη τους. Ικανοποίηση και άνεση, ραγδαία αυξανόμενη κατανάλωση… Οι Λίβυοι άρχισαν να χαλαρώνουν, να βγαίνουν με τις οικογένειές τους για πικνίκ, στη θάλασσα ή στο δάσος. Πριν, δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά.

Η Λιβύη μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η χώρα με το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού (3,1% το 2001-2005). Σύμφωνα με τα στοιχεία του INAPRO για το 2008, η Λιβύη κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των αραβικών χωρών της Βόρειας Αφρικής όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ.

Τον Αύγουστο του 2008, σε μια συνάντηση περισσότερων από 200 Αφρικανών βασιλιάδων, σουλτάνων, εμίρηδων, σεΐχηδων και αρχηγών φυλών, ο Μουαμάρ Καντάφι ανακηρύχθηκε «βασιλιάς των βασιλιάδων της Αφρικής».


«Αλλά καμία ελευθερία! Και κυρίως η δημοκρατία! Φαντάζεστε τι φοβερός κανίβαλος και τύραννος είναι αυτός ο Καντάφι, απαγόρευσε τη μελέτη αγγλικών και γαλλικών! Βίαια λογοκρισία παντού! Δεν μπορείς να μιλάς με ξένους για πολιτικά θέματα! Απαγορεύονται οι διαφωνούντες και η δημιουργία πολιτικών κομμάτων!»

Για τί πράγματα ακόμη τον κατηγόρησαν; Κακή ποιότητα υπηρεσιών, περιστασιακές αυξήσεις της ανεργίας, ελλείψεις σε κρατικά επιδοτούμενα αγαθά και φάρμακα. Συχνά ο λόγος για αυτό ήταν το λαθρεμπόριο φαρμάκων από τη χώρα για μεταπώληση. Είναι αλήθεια ότι δεν αναφέρθηκαν στις ποινές με τους εγκληματίες που πιανόταν. Τους έκοβαν το χέρι και τη δεύτερη φορά το πόδι. Τι άλλο; Σύμφωνα με το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Λιβύης (FNSL – ένα καθαρά αμερικανοκίνητο «όχημα» για τη βίαιη ανατροπή του Καντάφι που ιδρύθηκε από τον Χαλίφα Χάφταρ (Χαλίφα Μπελκασίμ Χαφτάρ Αλφερτζάνι) κατόπιν ενεργειών της CIA), μεταξύ 1969 και 1994, 343 Λίβυοι που αντιτάχθηκαν στο καθεστώς Καντάφι πέθαναν. Σε πόσο χρονικό διάστημα; Σε 25 χρόνια!

Κατά καιρούς, ο Μουαμάρ Καντάφι έδειξε μεγάλη επιείκεια στους αντιφρονούντες. Στις 3 Μάρτη 1988 διέταξε την απελευθέρωση 400 πολιτικών κρατουμένων από τη φυλακή του Αμπού Σαντίμ. Παρουσία ενός πλήθους χιλιάδων, ο Καντάφι, οδηγώντας μια μπουλντόζα, έσπασε την πόρτα της φυλακής και φώναξε στους κρατούμενους: «Είστε ελεύθεροι», μετά ένα πλήθος κρατουμένων όρμησε στην έξοδο και φώναξε: «Ο Μουαμάρ ήταν, που γεννήθηκε στην έρημο και άδειασε τις φυλακές!». Ο Λίβυος ηγέτης κήρυξε αυτή την ημέρα την «Ημέρα της νίκης, της ελευθερίας και του θριάμβου της δημοκρατίας». Λίγες μέρες αργότερα έσκισε τις «μαύρες λίστες» προσώπων που ήταν ύποπτα για αντιφρονηματική δράση.

Ο «αυθάδης» Λίβυος υπονόμευε ακούραστα την εξουσία των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου. Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιορδανία, Μπαχρέιν – οι πρώτοι από τον πλήρη κατάλογο των εχθρών. Να σας υπενθυμίσω, για όσους δεν το γνωρίζουν, αυτές οι μέτριες μεσαιωνικές βάρβαρες ριζοσπαστικές μοναρχίες έχουν κολοσσιαίους χρηματικούς και υλικούς πόρους, τα πλοκάμια τους είναι απλωμένα σε όλο τον κόσμο. Και, μερικές φορές, τίθεται το ερώτημα, ποιος πραγματικά κυβερνά τον κόσμο; Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερ και η υποτελής Ευρώπη ή είναι απλώς υπηρέτες για τις αραβικές μοναρχίες;

Αλλά ήταν οι σεΐχηδες, οι εμίρηδες, οι βασιλιάδες και οι σουλτάνοι που τρομοκρατήθηκαν από τις σοσιαλιστικές ιδέες του Λίβυου ηγέτη. Είναι το Κατάρ η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που αντιτάχθηκε ανοιχτά στον Μουαμάρ Καντάφι, στέκοντας στο πλευρό της Δύσης. Οι αρχές του Κατάρ έχουν δηλώσει ότι είναι διαμεσολαβητές στην πώληση λιβυκού πετρελαίου προκειμένου να βοηθήσουν τους τρομοκράτες να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια. Υπήρχαν προβλήματα μεταξύ των γειτόνων, όπως φαίνεται. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Καντάφι, ανέπτυξε πολυάριθμα σχέδια για την ένωση της Λιβύης με την Αίγυπτο, τη Συρία, το Σουδάν και την Τυνησία. Όλα όμως είχαν αποτυχία, οι πρόσφατοι σύμμαχοι τον αντιμετώπιζαν με εχθρότητα, φτάνοντας στο σημείο της ανοιχτής ένοπλης αντιπαράθεσης. Το 1976, η Λιβύη και ακόμη και ένας πρόσφατος εταίρος της ενοποίησης, η Αίγυπτος, μπήκαν σε βραχυπρόθεσμο πόλεμο: το Κάιρο κατηγόρησε τον Καντάφι ότι προετοίμαζε στρατιωτικό πραξικόπημα στη γειτονική Αίγυπτο, την Τυνησία και το Σουδάν.

Το 1973, η Λιβύη αποφάσισε να αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου και όλων των τύπων προϊόντων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη της επιθετικότητας εναντίον γειτονικών αραβικών χωρών. Μετά από αυτό ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε μια ολόκληρη εκστρατεία κατά της Λιβύης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν στρατιωτική επέμβαση για να υποτάξουν την κυβέρνηση, η οποία «απειλεί την παγκόσμια οικονομία».

Μέχρι το 1980, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορούσε ήδη τη Λιβύη ότι υποστηρίζει την παγκόσμια τρομοκρατία. Η κατάσταση επιδεινώθηκε αφού οι αρχές των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία της Λιβυκής δημοκρατίας δεν πλησίαζε μόνο πολιτικά και οικονομικά, αλλά και ιδεολογικά πιο κοντά στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη.

Το 1986, ο επικεφαλής της Λιβύης δέχθηκε για άλλη μια φορά προσωπικά επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε με εντολή της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.
Πέντε στόχοι είχαν προγραμματιστεί για το χτύπημα από αμερικανικά αεροσκάφη, εκ των οποίων οι τρεις στην περιοχή της Τρίπολης (στρατώνες Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, η βάση εκπαίδευσης βατραχανθρώπων Sidi Bilala και ο στρατιωτικός τομέας του αεροδρομίου της Τρίπολης) και δ στην περιοχή της Βεγγάζης (Στρατώνας Al-Jamahariya-Barras και το αεροδρόμιο «Μπενίν»). Το βράδυ της 15ης Απρίλη, αμερικανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στους επιδιωκόμενους στόχους. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού. Μόνο 15 βομβαρδιστικά F-11 βομβάρδισαν την κατοικία του Καντάφι. Σκότωσαν περισσότερους από 50 ανθρώπους, ανάμεσά τους και τη Χάνα (Hana Gaddafi), ένα κοριτσάκι 15 μηνών – υιοθετημένη κόρη του Καντάφι.

Φωτογραφία από τον βομβαρδισμό των Αμερικάνων το 1986

«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη που ο Ρίγκαν πέθανε χωρίς να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για το φρικτό έγκλημά του που διέπραξε το 1986 εναντίον των παιδιών της Λιβύης» δήλωσε ο Μ. Καντάφι για το θάνατο του Ρόναλντ Ρίγκαν το 2004. Μετά από αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν για άλλη μια φορά τον Λίβυο ηγέτη ότι υποστηρίζει τη «διεθνή τρομοκρατία» και τον ανατρεπτικό «φιλοσοβιετισμό». Ωστόσο, ούτε η CIA ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπόρεσαν να αποδείξουν τις κατηγορίες τους εναντίον του Καντάφι.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το καθεστώς της Λιβύης για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις τουλάχιστον 45 χωρών. Υποστήριξε πολλές εθνικές και επαναστατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Στις 11 Ιούνη 1972, ο Καντάφι κάλεσε τους Μουσουλμάνους να πολεμήσουν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και επίσης ανακοίνωσε την υποστήριξή του στους μαύρους εξεγερμένους στις ΗΠΑ, στους επαναστάτες στην Ιρλανδία και στους Άραβες που θέλουν να συμμετάσχουν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Στις 21 Δεκέμβρη 1988, στον ουρανό πάνω από την πόλη Λόκερμπι (Lockerbie) της Σκωτίας, ένα επιβατικό Boeing 747 της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Pan Am, που πετούσε με αριθμό πτήσης 103 από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας 270 άτομα (επιβάτες, το πλήρωμα και κάτοικοι της περιοχής). Αρχικά, «τρομοκράτες» από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς και οι ιρανικές αρχές, ήταν ύποπτοι για την οργάνωση της επίθεσης, αλλά σύντομα ο Γενικός Εισαγγελέας της Σκωτίας, Λόρδος Φρέιζερ (Peter Fraser, The Lord of Carmyllie) απήγγειλε επισήμως κατηγορίες σε δύο μέλη των λιβυκών κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών. Τον Abdelbaset al-Mohammed al-Megrahi αξιωματικό πληροφοριών και επικεφαλής της ασφάλειας της Libyan Arab Airlines και τον Αl-Amin Khalifa Fhimah διευθυντή του σταθμού της Libyan Arab Airlines στο αεροδρόμιο Luqa της Μάλτας.

Και εδώ είναι μια άλλη εκδοχή:

«Τον Δεκέμβρη του 1988, εξαγριωμένοι πράκτορες των στρατιωτικών πληροφοριών έκαναν μια επίσημη διαμαρτυρία, εκθέτοντας τη συνενοχή της CIA στο εμπόριο ηρωίνης στη Μέση Ανατολή. Όταν ομάδες και από τα δύο τμήματα κλήθηκαν πίσω στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στις εσωτερικές διαδικασίες, επιβιβάστηκαν στην πτήση 103 της Pan Am. Μια μαχητική πτέρυγα της Χεζμπολάχ με επικεφαλής τον Αχμέντ Τζιμπρίλ, τον ανιψιό του Αμπού Ηλία, τον Αμπού Τάλμπα και τον Αμπού Νιντάλ απέκλεισαν και τις δύο ομάδες για να προστατεύσουν το κερδοφόρο καρτέλ τους.

Μυστικά έγγραφα στρατιωτικών πληροφοριών δείχνουν ότι ο Τζιμπρίλ και ο Ταλμπ σκέφτονταν να ανατινάξουν ένα αμερικανικό αεροπλάνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων του 1988. Σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα αμερικανικό αεροπλάνο ως εκδίκηση για το USS Vincennes που κατέρριψε ένα ιρανικό εμπορικό αεροπλάνο γεμάτο προσκυνητές που επέστρεφαν από την Μέκκα τον Ιούλη του 1988. Ωστόσο, η απειλή των στρατιωτικών πληροφοριών να αποκαλύψει το δίκτυο ηρωίνης τους έθεσε σε κίνηση το σχέδιό τους για βόμβα. Την ικανότητα της Ισλαμικής Τζιχάντ να αποκαλύψει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα πτήσεων επιβεβαίωνε σίγουρα ότι κάποιος στη CIA κατεύθυνε έναν διπλό πράκτορα, βοηθώντας την Ισλαμική Τζιχάντ να παραμείνει ένα βήμα πριν από την επιχείρηση διάσωσης ομήρων.

Αυτή είναι η βρώμικη αλήθεια για τον Λόκερμπι. Και δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που σας είπαν»

[από το βιβλίο της Σούζαν Λινταουέρ (Susan Lindauer) «Extreme Prejudice: The Terrifying Story of the Patriot Act and the Cover Ups of 9/11 and Iraq» ISBN 978-1453642757].

Θυμάστε ακόμη την ιστορία της συντριβής στην έρημο Ténéré κοντά στη Bilma του Νίγηρα ενός επιβατικού αεροπλάνου DC-10 της Union de Transports Aériens (UTA) – Flight 772, στις 19/09/1989, που πετούσε από την Μπραζαβίλ (Brazzaville) στο Παρίσι και είχε 170 νεκρούς; Συνέβη μετά από έκρηξη βόμβας που βρισκόταν σε βαλίτσα στο χώρο των αποσκευών. Σε κάθε περίπτωση, οι Γάλλοι υποστήριξαν ότι το μονοπάτι οδηγεί στη Λιβύη. Ίσως… ή ίσως όχι…

Ας δώσουμε τον λόγο στον Καντάφι:

«Υποστήριξα τον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση, όχι τρομοκρατικά κινήματα. Υποστήριξα τον Νέλσον Μαντέλα και τον Σαμ Νουτζόμα, ο οποίος έγινε Πρόεδρος της Ναμίμπια. Υποστήριξα επίσης την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι γίνονται δεκτοί με τιμή στον Λευκό Οίκο. Και εξακολουθώ να θεωρούμαι τρομοκράτης. Δεν είχα άδικο όταν υποστήριξα τον Μαντέλα και τα απελευθερωτικά κινήματα. Αν επιστρέψει η αποικιοκρατία σε αυτές τις χώρες, θα στηρίξω ξανά τα κινήματα για την απελευθέρωσή τους.»

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την κλασσική τους τακτική, οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν για συσσώρευση χημικών όπλων. ΝΑΤΟικά μαχητικά παραβίαζαν τακτικά τον εναέριο χώρο της Λιβύης, διεξήγαγαν στρατιωτικούς ελιγμούς κοντά στις ακτές της, κατέρριψαν μερικά λιβυκά μαχητικά αερ στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε επειγόντως από τη Λιβύη, μετά από αρκετές ημέρες της συνεδρίασης, δεν μπόρεσε να υιοθετήσει ψήφισμα που να καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες του Λευκού Οίκου. Στην απόφαση άσκησαν βέτο τρεις χώρες – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία και η Γαλλία.

Στις 13 Αυγούστου 2003, η Λιβύη παραδέχτηκε ότι οι αξιωματούχοι της ήταν υπεύθυνοι για την έκρηξη του αεροπλάνου στον ουρανό πάνω από το Λόκερμπι. Αμέσως μετά προέκυψε το ζήτημα της άρσης όλων των κυρώσεων από τη Λιβύη και του αποκλεισμού της από τη μαύρη λίστα των «κρατών που υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία». Ωστόσο, η Γαλλία απείλησε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα ψήφισμα για την άρση των κυρώσεων εάν η Λιβύη δεν αυξήσει το ποσό της αποζημίωσης στους συγγενείς της τρομοκρατικής επίθεσης στον Νίγηρα!
Την 1η Σεπτεμβρίου, ο συνταγματάρχης Καντάφι ανακοίνωσε την απόφασή του να πληρώσει τα θύματα της τραγωδίας, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί τη χώρα του υπεύθυνη για την επίθεση: «Η αξιοπρέπειά μας είναι σημαντική για εμάς. Δεν μας ενδιαφέρουν τα χρήματα. Η υπόθεση Λόκερμπι έχει ήδη τελειώσει και η υπόθεση UTA έχει κλείσει. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τη Δύση».

Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε την άρση των κυρώσεων κατά της Λιβύης… Ο εκβιασμός στη Δύση πέτυχε, αλλά ο Καντάφι έκανε λάθος…

Κατά τη διάρκεια των 42 ετών της διακυβέρνησης του Μουαμάρ, έγιναν περισσότερες από δώδεκα απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Όπως φαίνεται δεν ήταν τόσο μισητός όσο ο Φιντέλ Κάστρο (για τον οποίο η CIA οργάνωσε 638 απόπειρες δολοφονίας), αλλά παρόλα αυτά…

Στη δεκαετία του 2000, άρχισε η αλλαγή της πολιτικής του. Η αναταραχή μεταξύ της διαμορφωμένης λιβυκής ελίτ, η απώλεια όλων των συμμάχων και η απροθυμία του Καντάφι να πάει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον δυτικό κόσμο οδήγησαν σε κάποια φιλελευθεροποίηση της οικονομικής και στη συνέχεια της πολιτικής ζωής της χώρας. Επιτράπηκαν σε ξένες εταιρείες να εισέλθουν στη Λιβύη, υπογράφηκαν συμβόλαια για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιταλία (οι σχέσεις μεταξύ της πρώην αποικίας και της μητροπολιτικής χώρας ήταν στο παρελθόν εξαιρετικά τεταμένες).

Γενικά, η Λιβύη, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ακολούθησε το δρόμο του Αιγύπτιου ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ (Muhammad Hosni Sayid Sayid Ibrahim Mubarak). Οι αλλαγές στην οικονομική και πολιτική πορεία, συνοδευόμενες από ικανή προπαγάνδα, επέτρεψαν στον Καντάφι να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει για την ώρα τη μοίρα του Ανουάρ Σαντάτ (Muhammad Anwar el-Sadat) ή του Σαντάμ Χουσεΐν (Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti). Τον Ιούνη του 2003, σε ένα πανεθνικό συνέδριο, ο Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε τη νέα πορεία της χώρας προς τον «λαϊκό καπιταλισμό»! Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ιδιωτικοποίηση των πετρελαϊκών και συναφών βιομηχανιών. Στις 19 Δεκέμβρη, η Λιβύη ανακοίνωσε την παραίτηση από όλα τα είδη όπλων μαζικής καταστροφής και άρχισε να μειώνει τις στρατιωτικές δαπάνες… Άλλωστε, η Δύση έδωσε ένορκες διαβεβαιώσεις: «αφοπλιστείτε και θα σας δεχτούμε στη φιλική μας οικογένεια και θα είμαστε ο εγγυητής σας ασφάλεια».

Μέχρι το 2009, η συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων της Λιβύης δεν είχε συναφθεί με ρωσικές ή κινεζικές, αλλά με δυτικές εταιρείες. Αν πάρουμε τις έξι μεγαλύτερες αγορές λιβυκών υδρογονανθράκων, σχεδόν το 80% των εξαγωγών αφορούσε τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, τα χρήματα που κέρδισαν από τη Δύση από την πώληση του πετρέλαιου, σαν ένα αμετάβλητο νόμισμα, επιστράφηκαν στη Δύση – από τις μετοχές που αγοράστηκαν με εντολή του συνταγματάρχη σε μεγάλες δυτικές εταιρείες. Όπως, για παράδειγμα, η ιταλική τράπεζα UniCredit, η αυστριακή κατασκευαστική εταιρεία Weinberger, η βρετανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Pearson και ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός EΝΙ

Η προσωπική ζωή του Μουαμάρ Καντάφι

«Απαγόρευσα να κρεμάω τα πορτρέτα μου στους δρόμους. Αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να τα δημοσιεύουν. Και θέλω να ωθήσω τον λαό να ασκήσει μόνος του την εξουσία του» (Μ. Καντάφι).

Πώς ζούσε ο Καντάφι; Μάλλον στην πολυτέλεια και την καθημερινή χλιδή, χάνοντας χρόνο σε σεξουαλικές απολαύσεις και λαιμαργία, όπως τον παρουσίαζαν στη δύση;
Σαφώς όχι! Η εργάσιμη ημέρα του Λίβυου ηγέτη διαρκούσε 16-18 ώρες. Μετά από μερικές ώρες ύπνου και μερικές σωματικές ασκήσεις, ήταν και πάλι σε εγρήγορση και φρέσκος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Καντάφι ασχολήθηκε όχι μόνο με τον «τζαμαχιρισμό» της Λιβύης, αλλά και με την αυτοεκπαίδευση. Οι κακές γλώσσες ισχυρίστηκαν ότι το βιβλίο αναφοράς του ήταν «Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά» (Uncle Tom’s Cabin or, Life Among the Lowly). Αλλά εκείνος γνώριζε καλά την παγκόσμια ιστορία, του άρεσε να παραθέτει από τους κλασικούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων των Λ. Τολστόι (Лев Николаевич Толстой) και Φ. Ντοστογιέφσκι (Фёдор Михайлович Достоевский). Υπό τη διεύθυνση του, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τα έργα των διάσημων Ρώσων αναρχικών θεωρητικών Μιχαήλ Μπακούνιν (Михаил Александрович Бакунин) και Πιότρ Κροπότκιν (Пётр Алексеевич Кропоткин) μεταφράστηκαν στα αραβικά. Επιπλέον, με ένα μολύβι στο χέρι, δούλεψε τα συγκεντρωμένα έργα του Β. Ι. Λένιν (Владимир Ильич Ульянов – Ленин) και χρησιμοποίησε πολλές ιδέες του γράφοντας την Πράσινο Βιβλίο.

Εκτός από την «Πράσινο Βιβλίο», ο Καντάφι έγραψε ένα έργο με τίτλο «Ζήτω το κράτος των καταπιεσμένων!», που εκδόθηκε το 1997 και μια συλλογή παραβολών.

Στην καθημερινή ζωή, ο Καντάφι ήταν απλός, έκανε τη ζωή ενός ασκητή. Κάποτε μου άρεσε ακόμη και η χορτοφαγία. Δεν έπινε καφέ, τσάι ή αλκοολούχα ποτά, δεν κάπνιζε και έτρωγε πολύ λίγο, κυρίως απλό φαγητό.

Δεν αποθησαύρισε, η οικογένειά του δεν είχε ακίνητη περιουσία. Ακόμη και ο πατέρας του έζησε σε μια σκηνή Βεδουίνων μέχρι το τέλος της ζωής του. Ωστόσο και ο ίδιος ο Καντάφι ζούσε συχνά για μήνες σε μια σκηνή Βεδουίνων.

Παρεμπιπτόντως, πίστευε ότι ένας άντρας πρέπει να έχει μόνο μία γυναίκα! Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Καντάφι, μια Λίβυα που γεννούσε ένα παιδί λάμβανε επίδομα μεταξύ 5.000 και 8.000 δολαρίων για την ίδια και το μωρό.

Ωστόσο, ο Καντάφι, όπως κάθε άνθρωπος, είχε τις αδυναμίες του. Του άρεσε να ντύνεται όμορφα και άλλαζε συχνά ρούχα. Κυρίως ήταν παραδοσιακά αφρικανικά ρούχα. Το μεγαλύτερο πάθος του όμως είναι οι στολές. Εμφανιζόταν δημόσια είτε με το στολή αξιωματικού του ναυτικού, είτε με τη στολή συνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με τη στολή του στρατού ξηράς. Ταυτόχρονα, η στολή συμπληρωνόταν πάντα με σκούρα γυαλιά, κρύβοντας εντελώς τα μάτια.

Ο Καντάφι ήταν πολύ ευσεβής, εκτελούσε τακτικά όλες τις μουσουλμανικές τελετουργίες, ακολουθούσε όλες τις εντολές του Κορανίου, που είχε απομνημονεύσει ως παιδί.

Είναι όλα αυτά γνωστά στους απλούς Λίβυους; Φυσικά! Από τα χόμπι του Καντάφι, το πάθος του για τα άλογα και το κυνήγι, το ενδιαφέρον για τα διάφορα είδη όπλων και τα μέσα ειδικών επικοινωνιών είναι γνωστά.

Ο Μουαμάρ μιλούσε πάντα πολύ ειλικρινά και αληθινά. Ενδεικτική είναι η ομιλία του σε συνεδρίαση του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, που έγινε το 2008 στη Δαμασκό.

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτελείται… και εμείς απλώς παρακολουθούμε! Αύριο θα είναι η σειρά του καθενός μας», αλίμονο, αυτά τα προφητικά λόγια χαιρετίστηκαν με γέλια από την αίθουσα.

Φωτογραφία από τη θρυλική ομιλία του Μουαμάρ Καντάφι στην έδρα του ΟΗΕ.

Η μιάμιση ώρα ομιλία του το 2009 στον ΟΗΕ είναι ευρέως γνωστή… Στο τέλος της ομιλίας του, ο Καντάφι είπε:

«Είστε ήδη κουρασμένοι. Είστε όλοι κοιμισμένοι!» και αποχώρησε από το βήμα με τις λέξεις: «Εσείς γεννήσατε τον Χίτλερ, όχι εμείς. Καταδιώξατε τους Εβραίους. Και κάνατε το ολοκαύτωμα!»

Αύριο στο δεύτερο μέρος θα δούμε τη συνέχεια, το τέλος του Μουαμάρ Καντάφι και την κατάρρευση της Λιβύης.


Θεματοφύλακας ιστορικής μνήμης

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Δανιήλ Τσιορμπατζής

Τι όμορφο που είναι να ζεις / να μπορείς να διαβάζεις τον κόσμο / τη ζωή να τη νιώθεις τραγούδι αγάπης / τι όμορφο που είναι να ζεις / σαν παιδί να απορείς και να ζεις.
Αναγνώσεις:533