Χρόνος ανάγνωσης περίπου:3 λεπτά

Η τέχνη, μέσον παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. 550 παραστάσεις …«Εκτός Σχεδίου»!

Υπάρχουν στις μέρες μας κάποιοι άνθρωποι με μεράκι, που δεν έχουν εμπορευματοποιήσει τα πάντα και επιθυμούν να προσφέρουν όχι απλώς ανιδιοτελώς, αλλά βάζοντας τον κόπο τους, με ελάχιστα μέσα, αλλά με πείσμα και μερικές φορές χρήματα από την τσέπη τους. Το 2004 δημιουργήθηκε στο Καματερό η θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου». Με ελάχιστα μέσα, αλλά με πολύ πείσμα κέφι και μεράκι. Ένα γνήσιο ερασιτεχνικό σχήμα, με επαγγελματική ποιότητα. Το θεατρικό αυτό πείραμα ρίζωσε. Ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις ανελλιπώς, ενώ παράλληλα, εμπλουτίζουν τη δραστηριότητά τους και με άλλες εκδηλώσεις (εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου, παιδικής ζωγραφικής, δραστηριότητες για παιδιά Δημοτικού κ.α.).

Η θεατρική σκηνή στεγάζεται στην αίθουσα του Συλλόγου Οικιστών Εργατικών Κατοικιών Γεροβουνού του Καματερού, στο φιλόξενο χώρο των εργατικών κατοικιών Γεροβουνού (Θεοτόκου 33, Καματερό).

Εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια η θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου» παράγει πολιτισμό. Xρόνια γεμάτα δημιουργία και εθελοντική δουλειά, η θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου» έχει δώσει εκατοντάδες παραστάσεις μπροστά σε χιλιάδες θεατές. Χρόνια γεμάτα δημιουργικότητα, συγκινήσεις, γνωριμίες, σκληρή δουλειά αλλά και χαρές. Επιμένουν ν’ αντιστέκεται στους σύγχρονους βάρβαρους καιρούς, να παράγουν άρτιο και ποιοτικό πολιτιστικό αποτέλεσμα και να παρεμβαίνουν με θέση και άποψη στην καρδιά του κοινωνικού γίγνεσθαι. Για όλα αυτά, για τη δράση τους, μιλάει στη «σβούρα του πολιτισμού» ένα από τα ιδρυτικά μέλη της, ο κ. Σήφης Μανταδάκης.

Κύριε Μανταδάκη, σας καλωσορίζω στη «σβούρα του πολιτισμού». Η θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου», της οποίας είστε ιδρυτικό μέλος, κλείνει φέτος 18 χρόνια ζωής. Ποια ήταν η ανάγκη που σας ώθησε στη δημιουργία της;

Ευχαριστώ για την επικοινωνία. Εύχομαι επιτυχία στο εγχείρημά σας, τη «Σβούρα του πολιτισμού».

Το θέατρο, όπως και όλες οι μορφές τέχνης, αποτελεί διέξοδο έκφρασης του ψυχικού μας κόσμου, των σκέψεων και των προβληματισμών μας. Αποτελεί μέσον παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι, τρόπο γνωριμίας και συναναστροφής.

Ο διάλογος των θεατράνθρωπων μεταξύ σας αλλά με το κοινό, όλα αυτά τα χρόνια, σας σημάδεψε ως άνθρωπο; Σας έκανε καλύτερο;

Το θέατρο είναι η κατ’ εξοχήν τέχνη, που για να υπάρξει, προϋποθέτει τη ζωντανή επαφή του δημιουργού και του έργου του, με το κοινό.

Το αν η καλλιτεχνική δημιουργία σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, εξαρτάται από τα κίνητρα και τους στόχους που έχεις. Σίγουρα σου προσφέρει τη διέξοδο της αυτοβελτίωσης. Μπορεί όμως, να σου οξύνει τον εγωισμό και να φέρει στην επιφάνεια πολύ κακές πλευρές του χαρακτήρα μας. Ταλαντούχος καλλιτέχνης, δε σημαίνει κατ’ ανάγκην και καλύτερος άνθρωπος. Τελευταία έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα.

Δίνετε παραστάσεις σε διάφορα μέρη και μάλιστα πολύ μακριά από το Καματερό που είναι η έδρα σας. Πως σας υποδέχονται οι θεατές;

Στα 18 χρόνια ύπαρξης της θεατρικής σκηνής «Εκτός Σχεδίου» έχουμε παρουσιάσει 20 έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Έχουμε δώσει περί τις 550 παραστάσεις στο Καματερό, αλλά και «εκτός των τειχών», προσκεκλημένοι από διάφορους φορείς. Παράλληλα έχουμε διοργανώσει μουσικές βραδιές, εκθέσεις εικαστικών, αλλά διοργανώσαμε και φεστιβάλ με τη συμμετοχή άλλων θεατρικών ομάδων. Όλη αυτή η δραστηριότητα, δεν θα είχε αυτή τη διάρκεια αν δεν είχαμε την αγάπη και την πολύπλευρη στήριξη του κοινού μας. Ένα κοινό που μας παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια και το οποίο συνεχώς διευρύνεται.

Ποια ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή που νιώσατε;

Όλα αυτά τα χρόνια, ζήσαμε πολλές όμορφες και συγκινητικές στιγμές. Μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτά τα 18 χρόνια, σαν μαραθώνιο και όχι αγώνα ταχύτητας μιας ανάσας.

Έχετε δυσκολίες στην επαφή σας με το κοινό και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Κάθε νέα παραγωγή, κρύβει την αγωνία της αποδοχής ή όχι, από την πλευρά του κοινού. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, έχουμε εισπράξει πολύ αγάπη κι εκτίμηση.

Τα λειτουργικά σας έξοδα καλύπτονται από τα έσοδα των παραστάσεων και από εθελοντικές εισφορές. Πως καταφέρνετε να ανταποκριθείτε;

Τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από την εθελοντική συνεισφορά των θεατών, αλλά και την προσωπική μας συμμετοχή στα έξοδα και την αναγκαία δουλειά για το ανέβασμα μιας παράστασης.

Να τονίσουμε ότι η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη. Ακόμη και όσοι επαγγελματίες συμβάλουν με τη δουλειά και το ταλέντο τους, το κάνουν αφιλοκερδώς.

Στην ειδική συνθήκη της πανδημίας καταφέρατε να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να προετοιμάσετε κάποια παράσταση;

Την περίοδο της πανδημίας, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, για την πραγματοποίηση προβών αλλά και παραστάσεων. Παρόλα αυτά δώσαμε αυτή την περίοδο 25 παραστάσεις. Ελπίζουμε στο επόμενο διάστημα, να καταφέρουμε να εντατικοποιήσουμε τις πρόβες μας και, σύντομα να παρουσιάσουμε στο κοινό μας νέα παράσταση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

.

Στοιχεία επικοινωνίας με την θεατρική σκηνή «Εκτός σχεδίου»:

E-mail: ektos_sxediou@hotmail.com

Tηλ: 6944935221

Βαγγελιώ Καρακατσάνη

Δεν έχω ούτε μια άσπρη τρίχα στην ψυχή μου / κι ούτε σταγόνα γεροντίστικης ευγένειας...
Αναγνώσεις:82