Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Στις αρχαιότητες της Μεσσαράς πηγαίνεις συνειδητά. Θες να νοιώσεις αυτό που εκπέμπουν με τη καρδιά κυρίως, αλλά και με τα μάτια.

Η πατρογονική μου Κρήτη θεωρείται το παλαιότερο κατοικημένο μέρος της Ευρώπης. Δέος είναι αυτό που νοιώθεις σαν θα βρεθείς αναμεσώς στη Φαιστό, στην αρχαία Λεβήνα, στο Λαβύρινθο και στο Κομμό απ’ όπου ξεκινούσαν τα ταξίδια τους οι θαλασσοπόροι Μινωΐτες για την Αίγυπτο, τη Φοινίκη, τη Συροπαλαιστίνη, κι όλο το τότε γνωστό κόσμο!

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά απ’ τον Αειθαλή πλάτανο που ο Δίας ξελόγιασε την Ευρώπη, εκεί στο Ληθαίο ποταμό, κι από ’κει που στέκει η αρχαιότερη Νομοθεσία της Ευρώπης στη Γόρτυνα, και που χρόνια αργότερα κήρυξε ο Απόστολος Παύλος, βρίσκεται το ταφικό θολωτό συγκρότημα του Καμηλαρίου.

Ακέραιος, περίτεχνος, ομαδικός και πρόσφατα ανασκαμμένος ο θολωτός τάφος, διδάσκει για τις ταφικές συνήθειες των Μινωΐτών της εποχής.

Ο θολωτός τάφος Καμηλαρίου.

Χρησιμοποιήθηκε από το 1800 μέχρι και το 1500 π.Χ λένε οι πληροφορίες.

Με περίμετρο 34 μ. υμιυπόγειος με δωμάτια και εσωτερική αυλή, καμωμένος από λάσπη και πέτρα.

Με το που τον αντίκρισα, μου θύμισε αρχαίο μιτάτο των ορέων της Κρήτης!

Ποιος ξέρει ποιος επηρέασε ποιόν…

Παρόλο που ο τάφος συλήθηκε στην αρχαιότητα, οι ανασκαφές αποκάλυψαν σημαντικά ευρήματα ταφής.

Κτερίσματα, αγγεία, αναθήματα, ταφικά τελετουργικά, μα αυτό που σου μένει στο τέλος είναι πως η αγάπη του ανθρώπου για το νεκρό του, είναι προαιώνια και διαρκής!!

Εγκαταλείψαμε το χώρο γρήγορα για να δροσολοϊστούμε στη Λιβυκή θάλασσα απ’ το σημερινό καύσωνα, μα δε μπόρεσα να μη παρατηρήσω το πορτάκι που έκλεινε με σκοινάκι σε μια υποτυπώδη περίδεση… Πόση θλίψη…

Φεύγοντας, αφήσαμε εκεί ένα μέρος απ’ τη ψυχή μας, κι η καρδιά στενεύει για την τόση προχειρότητα…

Έφη Μιχελάκη

κτηνίατρος

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:55