Λόγω της αθρόας προσέλευσης του κοινού παρατείνεται έως τις 22 Φεβρουαρίου 2022 η πρώτη ατομική έκθεση με τεχνική κολάζ του Χρήστου Δημούλα στο Φουαγιέ του ιστορικού θεάτρου Άλφα της οδού Πατησίων 37 και Στουρνάρη που βρίσκεται σχεδόν αντικριστά με το Πολυτεχνείο.
Η παρουσίαση της θα λειτουργεί σε αλληλεπίδραση με την θεατρική παράσταση που παίζεται στο γνωστό θέατρο. Από το φουαγιέ σε αλληλέγγυα σύνδεση με την σκηνή και την παράσταση «Ή ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό».
Ο Χρήστος Δημούλας καλεί το φιλοθεάμον κοινό και τους θεατές της τέχνης σε μια ζεστή φωλιά που σίγουρα κινείτε μέσα από μια περιπέτεια αποτίμησης απέναντι στις ψυχρές καταστάσεις του καιρού μας. Στις ευθύβολες δημιουργίες του με απόλυτη αφετηρία την ανθρώπινη υπόσταση ,εκθέτει κάθε είδους παραβολικές μορφώσεις παράλληλα με την αποσπασματικοποίηση του εύλογου αντικειμένου και με την παρεμβολή επίκαιρων θεμάτων. Η κατάθεση του καταλήγει σε ένα διαχρονικό διάζωμα αναγνώρισης που έρχεται να εκφράσει τις σύγχρονες ανησυχίες. Παρεμβάλλεται και αντίκειται με αισιόδοξο προβληματισμό στην αντιφατικότητα και στο αρχετυπικό αδιέξοδο που βιώνουμε. Πέρα από τα περιορισμένα καθαρά στοιχεία της περιδιάβασης, με την ένταση των μορφών και την εσωτερικότητα των χρωμάτων ο καλλιτέχνης επιδιώκει να μας εισάγει στον συνδυασμό των γνωστών τύπων της περιπλάνησης των χαρακτηριστικών, στον χώρο λήψεων των στοχαστικών επιμέρους σημειογραφιών και στο χαρακτήρα δράσης του νοητικού συνόλου.
Τα έντεχνα κολάζ που φιλοτέχνησε με ευρηματικότητα διακρίνονται για την πηγαιότητα της έμπνευσης και την αμεσότητα της έκφρασης. Υπενθυμίζουν την μνημειακότητα και την ρωμαλεότητα της εικαστικής γλώσσας. Ο δημιουργός παρότι κάτοχος των κατακτήσεων του εξπρεσιονισμού και σε επαφή με τις διατυπώσεις και το πνεύμα του σουρεαλισμού δεν περιορίζεται σε κανένα από τα ρεύματα αυτά. Προχωρεί με απόλυτη ασφάλεια σε μια τεχνοτροπία προσωπικών διατυπώσεων που διακρίνεται για την δύναμη και την αλήθειας της. Αξίζει να επισημάνουμε για την συνολική διαπραγμάτευση του πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό που μια ατομική έκθεση κολάζ είναι άμεσα συνδεδεμένη με θεατρική παράσταση ως μια ενιαία διαδραστική διαδικασία που αναμφίβολα εκπέμπει αλληλεγγύη στην αγωνιστική αγάπη για την φύση.
Ο Χρήστος Δημούλας αναφέρει μεταξύ άλλων: «…για τον Άνθρωπο που πρέπει συνεχώς να κάνει ότι μπορεί για να κρατιέται ανθρώπινος. Με τραβάνε τα μεγάλα θεατρικά έργα που παίχτηκαν εδώ, τα παιδιά του Άναμ(μ)α, η συντροφιά των ονειροπόλων, η παράσταση «Ιστορία ενός Σκύλου που τον έλεγαν Πιστό», η βία που ματώνει τις καρδιές, η απληστία που φέρνει πάγο στην ψυχή, η Τέχνη που ουσιαστικά δεν είναι άλλο από μορφή κοινωνικής συνείδησης και στους δύσκολους καιρούς πρέπει και αυτή να αποφασίζει… Εδώ το πρόσημο των ηθοποιών και φίλων της συντροφιάς των Ονειροπόλων είναι κοσμοαλλαχτικό.
Άρα και ψυχοανεβαστικό, ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω. Τα καλλιτεχνικά έργα λοιπόν που γίνονται πλέρια κατανοητά είναι ο αρμονικότερος καλός αγωγός. Ας τον μπολιάζουμε με αυτόν τον σκοπό όλο και καλύτερα με όλα τα είδη τέχνης. Ακριβώς για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος. Ας θέλει δουλειά πολλή. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ. Ευχαριστώ για αυτή την ζεστόψυχη συμμετοχική εμπειρία και μάθηση.»
Ο Λεόντιος Πετμεζάς είναι Ιστορικός αναλυτής,κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας.
Ο Χρήστος Δημούλας για τον Χρήστο Δημούλα
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1977 από πατέρα μανάβη στις λαικές αγορές & μάνα νοικοκυρά. Ως τώρα σπούδασα Δημοσιογραφία, Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες, Κολάζ, Δραματοθεραπεία & πριν από λίγες μέρες ξεκίνησα Παιδοψυχολογία στο Πάντειο. Πολλές οι δουλειές που έχω κάνει. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βιοπορίζομαι κυρίως ως Δραματοθεραπευτής.
Ενδιαφέροντα μου: Θέατρο, Φωτογραφία, Ντοκιμαντέρ, Εικαστικά, Λογοτεχνία, Γυμναστική, Ακτιβισμός.
Εμπνευστής& συνιδρυτής του φωτογραφικού εργαστηρίου «ΦωτοΠρολετάριοι». Συνιδρυτής της κοινωνικής-λογοτεχνικής ομάδας «Απόδραση στον Λόγο&στην Τέχνη».
Τα ποιητικά μου βιβλία&οι συμμετοχές μου σε λογοτεχνικές ανθολογίες είναι:
«Με λάδι του παρόντος ανάβουν του μέλλοντος καντήλια» εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, 2013.
«Οι λαϊκατζήδες» – εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, 2014.
«Γιώργος Φαρσακίδης, ο Ζωγράφος του Λαού» – εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ, 2015.
«Τα γράμματα της Ποίησης» -ανθολογία-εκδόσεις ΑΤΕΧΝΩΣ, 2021.
«Ιστορίες της πόλης» ανθολογία πεζογραφίας-εκδόσεις Κύμα, 2021.
Ποιητικά-πεζογραφικά γραπτά μου βρίσκονται στα ηλεκτρονικά μέσα: Koukidaki, Ατέχνως, Fractal αλλά & στην Αυστραλία στις ηλεκτρονικές «Βρυσούλες Γνώσης».
Αυτήν την χρονική περίοδο διατηρώ στο ηλεκτρονικό περιοδικό πολιτισμού Koukidaki στήλη συνεντεύξεων με τίτλο «Συνέντευξη με τον Χρήστο».
Μια από τις αγαπημένες μου φράσεις:«’Εστω. Ανάπηρος, δείξε τα χέρια σου. Κρίνε για να κριθείς».