Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Εμείς! | της Μαρίας Μπιλιλή-Φωτιάδη



Το τραίνο δεν αγκομαχά!
Ταξιδεύει χαρούμενα
100 και πλέον χρόνια
στις ράγες της ζωής μας.

Σφυρίζει ασταμάτητα
για το παρόν και για το μέλλον
μιας αλλιώτικης ζωής.

Είναι στο χέρι μας
να ταξιδέψουμε μαζί του,
με το σφυρί του εργάτη
και το δρεπάνι του αγρότη,
έχοντας μαζί μας για αποσκευές
την μόρφωση, τις τέχνες,
τον πολιτισμό, την ανιδιοτέλεια,
την συνείδηση, το θάρρος και την αγωνιστικότητα·
για ένα ειρηνικό ξημέρωμα στην γη μας!

Μαρία Μπιλιλή-Φωτιάδη


[Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι κολάζ του Αλκέτα Λεοννάτου βασισμένο σε έργο του σοβιετικού ζωγράφου, γραφίστα, εικονογράφου Забалуев Станислав Михайлович (1928-1964)]


Η Μαρία Μπιλιλή-Φωτιάδη γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Το 1970 μετανάστευσε στο Σίδνεϊ με την οικογένειά της. Το 1975 εντάχθηκε στη χορωδία του Θέμη Μέξη και στη συνέχεια στη χορωδία του Τιμόθεου Αρβανιτάκη, ερμηνεύοντας σε συναυλίες τραγούδια σε δικούς της στίχους.

Συμμετείχε σε πολλές συναυλίες για την ελληνική κοινότητα, στο Φολκ Φεστιβάλ της Μελβούρνης, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού στη Μελβούρνη και αλλού, ενώ μερικά από τα τραγούδια της κέρδισαν βραβεία για τους καλύτερους στίχους.

Το 1982 ίδρυσε τη Νεανική Χορωδία του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Νότιας Ουαλίας. Το 1983 περιόδευσε στη Νέα Νότια Ουαλία με το Greek Cultural Music Group of Australia, ερμηνεύοντας έργα Ελλήνων συνθετών και ποιητών της Αυστραλίας.

Από το 1975 ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Allayi, To Yofiri και SCOPP και στις εφημερίδες «0 Κόσμος, «Το Εθνικό Βήμα» κλπ. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά από τον Alfred Vincent και από τους Dennis Dinopoulos, Patricia Laird, Berwyn Lewis και την ίδια. Έχει λάβει δύο υποτροφίες από το Community Arts Board για ποίηση (1980) και από το Music Board για να σπουδάσει παραγωγή φωνής στο Ωδείο Θεσσαλονίκης και χορωδιακή τεχνική (1983). Από το 1983 στην Ελλάδα παρουσίασε τη δουλειά της σε πλήθος πολιτιστικών, μουσικών και λογοτεχνικών εκδηλώσεων.

Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Κουβέντες με τον αέρα», εκδόσεις «Διογένης», 1981.


Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:166