Για εμάς!

Σας καλωσορίζουμε στην ψηφιακή πολιτιστική πλατφόρμα svoura-art, το ηλεκτρονικό πολιτιστικό μαγκαζίνο της Κρήτης. Ένα ψηφιακό τόπο προώθησης του πολιτισμού, της καλλιτεχνικής δημιουργίας κι έκφρασης, του κοινωνικού προβληματισμού, της προβολής των κοινωνικών αγώνων και της επικοινωνίας, ένα τόπο συνάντησης των σκεπτόμενων ανθρώπων όπου Γης. Βλέπουμε την τέχνη ως μια από τις μορφές της κοινωνικής συνείδησης. Η τέχνη παίζει άξια τον ρόλο της σαν πολιτισμικό εργαλείο καλλιέργειας ήθους και αξιών, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ενδυνάμωση της συνείδησης του ανθρώπου. Συνειδητοποιούμε τους δεσμούς της με τις συνθήκες της υλικής ζωής της κοινωνίας μας, τους λόγους της εξέλιξης και των μεταβολών των μορφών της, την αντίληψη και την εικόνα του κόσμου που εκφράζει κάθε φορά. Ξεχωρίζουμε την ενημέρωση και την είδηση από την άποψη. Έχουμε άποψη και την εκφράζουμε επώνυμα και ευκρινώς!

Δεν είμαστε αυθεντίες. Δεν δηλώνουμε καν επαγγελματίες αρθρογράφοι. Είμαστε απλοί άνθρωποι όπως εσείς, με λιγότερη ή περισσότερη εμπειρία και με αστείρευτη όρεξη και αγάπη για την τέχνη, τον πολιτισμό, τον τόπο μας, να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας, που πηγάζουν από τη βαθιά πολιτισμική ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και να αποκτήσουμε καινούργιες.

Από την πλευρά μας υποσχόμαστε πως θα προσπαθούμε συνεχώς να σας προσφέρουμε έναν ιδιαίτερο χώρο πολιτισμού, τέχνης, προβολής της νέας δημιουργίας. Άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους του πολιτισμού, των γραμμάτων και της τέχνης, από την Κρήτη και όχι μόνο, συμμετέχουν ελεύθερα παρουσιάζοντας την δουλειά τους, τις απόψεις τους. Δημιουργικοί άνθρωποι από όλον τον κόσμο γράφουν και αφουγκράζονται την εποχή, τις αλλαγές που έρχονται και στήνουν ένα γιορτινό σκηνικό στο φιλικό περιβάλλον του διαδικτυακού τόπου μας.

Αναδεικνύουμε νέα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά ρεύματα, εκδηλώσεις χορού και θεάτρου, συναυλίες και μουσικά δρώμενα, εργαστήρια και εικαστικές δραστηριότητες. Προβάλουμε θέματα παράδοσης, έρευνες, απόψεις, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Επειδή ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η αισθητική πολιτιστική διαπαιδαγώγηση των πλατιών μαζών της κοινωνίας μας, τολμούμε αυτό το βήμα τώρα.  Κόντρα στην ψευδοτέχνη και «πολιτισμό», που αβαντάρονται από τα ΜΜΕ και ειδικά από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμούς,  προβάλλεται συστηματικά – με στόχο τη «χυλοποίηση» του κοινωνικού ιστού- μια κτηνώδης ατομικότητα, τρέφεται η συναισθηματική κενότητα και αποθεώνεται η βαρβαρότητα της υποκουλτούρας.

Μέσα στην δυστοπική πραγματικότητα της πανδημίας, θα «ταξιδέψουμε» με όχημα το διαδίκτυο, με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να απολαύσουμε την ενέργεια και τους κραδασμούς του πολιτισμού και της τέχνης, μέσα στον φυσικό μας χώρο, στο φυσικό χώρο της τέχνης και του πολιτισμού της Κρήτης, πλάι στους συνανθρώπους μας. Όμως, μέσα από όλη αυτήν την εμπειρία μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι, να σκεφτούμε ευρύτερα για το πώς μπορούμε να αλληλοεπιδράσουμε καλλιτεχνικά, έστω και από απόσταση, και να αναγνωρίσουμε την καινοτομία ως μέσο για την ενίσχυση της πολιτιστικής αξίας, στο πλευρό της κοινωνίας.

Η τέχνη υπήρξε πάντα μία διέξοδος, μέσα από την οποία οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, βρίσκουν την ανακούφιση, τη θεραπεία τους. Από την τέχνη οδηγούμαστε στην αναγέννηση και επομένως στην ζωή. Πιστεύουμε θα συμπορευτείτε μαζί μας στον δρόμο αυτόν που ανοίγουμε με την ψηφιακή πολιτιστική πλατφόρμα svoura-art της Κρήτης.

01.02.2022

Η συντακτική επιτροπή

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Το ανοιχτό περιεχομένο μπορεί να βοηθήσει τη δημιουργικότητα και να δώσει δύναμη και πάλι στους δημιουργούς να διαθέσουν το έργο τους στο κοινό με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν.
Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν την προσβασιμότητα στο περιεχόμενο και επιτρέπουν τη νόμιμη χρήση περιεχομένου σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα, και πλατφόρμες συμμετοχικής δημιουργίας (wikis, κλπ).
Γι’ αυτό επιλέξαμε όλα αυτά που γράφουμε στον ιστοτόπό μας να έχουν άδεια creative commons – Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0).