Βαγγελιώ Καρακατσάνη «Στη ρίζα του αετού», μυθιστόρημα


Στη «ρίζα του αετού», η συγγραφέας με μοναδική γλαφυρότητα μάς παρουσιάζει το πρόβλημα του στίγματος για την ψυχική νόσο. Το στίγμα, αυτός ο μύθος της τρέλας συνεισφέρει στη διατήρηση στερεοτύπων τόσο για τη ψυχική ασθένεια, όσο και για την υποτιθέμενη επικινδυνότητα του ανθρώπου με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Μέσα από τη ζωή του κεντρικού ήρωα παρακολουθούμε το δράμα και τις συνέπειες της ψυχικής διαταραχής όχι μόνο για τον ίδιο τον άνθρωπο που υποφέρει αλλά και για όλη την οικογένειά του. Αυτή η πλαστή εικόνα του επικίνδυνου ασθενή, τρομοκρατεί τον ίδιο τον ασθενή και τους συγγενείς του περισσότερο και από την ίδια τη νόσο. Καταρρακώνει την αυτοεκτίμηση τους, τους γεμίζει ενοχή και τους οδηγεί να νιώθουν αβοήθητοι και καταδικασμένοι σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ο φόβος του κοινωνικού αποκλεισμού συχνά συμβουλεύει λανθασμένα τον άνθρωπο που υποφέρει ψυχολογικά να μην λάβει θεραπεία για να μην ταυτοποιηθεί σαν ασθενής και στιγματιστεί.

Ευγενία Χουρδάκη
Ψυχίατρος, Διευθύντρια Ψυχιατρικού Τμήματος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο και είναι παντρεμένη με το Νίκο Λουτράρη από τις Αρχάνες όπου και διαμένουν.

Είναι αρχιτεκτόνισσα τοπίου και έχει ασκήσει το επάγγελμά της στον Ιδιωτικό Τομέα. Εργάστηκε επίσης σαν δημοσιογράφος στον τοπικό τύπο. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του πολιτιστικού μαγκαζίνο «Σβούρα – αρτ» (https://svoura.net/) και υπεύθυνη των εκδόσεων «Σβούρα Εκδοτική». Έργα της δημοσιεύονται στη «Φωνή Λογοτεχνών» της «ΑΠΕΛ-Σ» καθώς και στο επίσημο ιστολόγιο της https://vagkara.gr/ .

Ανέπτυξε έντονη κοινωνικοπολιτική δράση από τα σπουδαστικά της χρόνια, διετέλεσε Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και του Σωματείου ενάντια στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές «Υπέρβαση», με το οποίο εξέδιδαν την ομότιτλη περιοδική εφημερίδα την οποία επιμελούνταν. Σήμερα είναι Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών Αρχανών, μέλος της ΟΓΕ.

Παρακολούθησε το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και μαθήματα Φωτογραφίας στο Σύλλογο Φίλων Τέχνης Αρχανών. Έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα χορού και δραματοθεραπείας ενώ σήμερα παρακολουθεί μαθήματα ψηφιδωτού.

Το 2008 νόσησε από σοβαρή ψυχική διαταραχή και έκτοτε βρήκε δημιουργική διέξοδο στη

συγγραφή που όπως υποστηρίζει την «κράτησε» σε επαφή µε την πραγματικότητα,

ξεκινώντας µε το μυθιστόρημα «Στη ρίζα του αετού» (2015), ενώ στη συνέχεια καταπιάστηκε µε όλα τα είδη του λόγου.

Έχει εκδώσει ακόμη το παραμύθι «Το Άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι»(2017) , την ποιητική συλλογή «Τα αναγκαία» (2020), το παραμύθι «Το έρημο κλουβί» (2021) και μια ιστορία αγάπης σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο με τίτλο «Έχει κι αγάπη σύνορα» (2023). Συμμετείχε στην ποιητική ανθολογία «Γράμματα της ποίησης» (2020) ενώ το διακριθέντα ποίημά της «Ο Αδερφός» συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «Σκληρός Απρίλης 2020 μ.Χ.» (2020). Έχει τιμηθεί με έπαινο για το παραμύθι της «Η μικρή Ελιά» στο διαγωνισμό του ΣΕΔΗΚ.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.


Τίτλος

Στη ρίζα του αετού

ISBN

978-618-86522-3-1

Σελίδες

272

Διαστάσεις

21Χ29 εκ.

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβρης 2023

Κωδικός βιβλίου

SV230810

Τιμή με ΦΠΑ