Βαγγελιώ Καρακατσάνη «Ο Καρχαρίας τίγρης και οι σαρδελίτσες», παραμύθι


Ένα παραμύθι αφιερωμένο στη δύναμη της ενότητας, της αλληλεγγύης, της οργάνωσης και του αγώνα.

Ο βυθός συνταράσσεται από την παρουσία του καρχαρία τίγρη – θανάσιμος εχθρός των θαλάσσιων οργανισμών. Οι σαρδελίτσες είναι οι πιο μικρές και πιο ευάλωτες… Θα τολμήσουν να τα «βάλουν» με τον πελώριο καρχαρία τίγρη που τις καταδιώκει και με μια χαψιά τρώει δεκάδες;

Πως θα αντιδράσει ο καρχαρίας τίγρης στην «αλλαγή» της δίαιτας;

Θα τον κρατήσει μακρυά από τις σαρδελίτσες το πελώριο κλουβί που θα τον παγιδεύσουν;

Ποιος τελικά θα δώσει τη λύση σ’ αυτό το αίνιγμα που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τις σαρδελίτσες;

Μπορούν όλες μαζί ενωμένες να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημά τους;

Έξυπνη και σοφή, θα αποδειχτεί η μεγαλύτερη ή η μικρότερη σαρδελίτσα;

Ποια θα δώσει τελικά λύση στο τεράστιο πρόβλημα;

Στο τέλος θα νικήσει ο σκληροτράχηλος καρχαρίας τίγρης ή οι μικρές και ασήμαντες σαρδελίτσες;

Μήπως είσαι κι εσύ μια μικρή σαρδελίτσα σ’ ένα μεγαλύτερο κοπάδι κι έχεις απέναντί σου τον καρχαρία τίγρη;

Άφησε τη φαντασία σου να κολυμπήσει στο βυθό της θάλασσας και το ταξίδι να σε συνεπάρει.

Στο τέλος σε περιμένει η χαρά της νίκης και μια διαδραστική έκπληξη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βαγγελιώ Καρακατσάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο και είναι παντρεμένη με το Νίκο Λουτράρη από τις Αρχάνες όπου και διαμένουν.

Είναι αρχιτεκτόνισσα τοπίου και έχει ασκήσει το επάγγελμά της στον Ιδιωτικό Τομέα. Εργάστηκε επίσης σαν δημοσιογράφος στον τοπικό τύπο. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του πολιτιστικού μαγκαζίνο «Σβούρα – αρτ» (https://svoura.net/) και υπεύθυνη των εκδόσεων «Σβούρα Εκδοτική». Έργα της δημοσιεύονται στη «Φωνή Λογοτεχνών» της «ΑΠΕΛ-Σ» καθώς και στο επίσημο ιστολόγιο της https://vagkara.gr/ .

Ανέπτυξε έντονη κοινωνικοπολιτική δράση από τα σπουδαστικά της χρόνια, διετέλεσε Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και του Σωματείου ενάντια στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές «Υπέρβαση», με το οποίο εξέδιδαν την ομότιτλη περιοδική εφημερίδα την οποία επιμελούνταν. Σήμερα είναι Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών Αρχανών, μέλος της ΟΓΕ.

Παρακολούθησε το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και μαθήματα Φωτογραφίας στο Σύλλογο Φίλων Τέχνης Αρχανών. Έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα χορού και δραματοθεραπείας ενώ σήμερα παρακολουθεί μαθήματα ψηφιδωτού.

Το 2008 νόσησε από σοβαρή ψυχική διαταραχή και έκτοτε βρήκε δημιουργική διέξοδο στη συγγραφή που όπως υποστηρίζει την «κράτησε» σε επαφή µε την πραγματικότητα,

ξεκινώντας µε το μυθιστόρημα «Στη ρίζα του αετού» (2015), ενώ στη συνέχεια καταπιάστηκε µε όλα τα είδη του λόγου.

Έχει εκδώσει ακόμη το παραμύθι «Το Άτακτο αστεράκι με το κόκκινο σκουφάκι»(2017) , την ποιητική συλλογή «Τα αναγκαία» (2020), το παραμύθι «Το έρημο κλουβί» (2021) και μια ιστορία αγάπης σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο με τίτλο «Έχει κι αγάπη σύνορα» (2023). Συμμετείχε στην ποιητική ανθολογία «Γράμματα της ποίησης» (2020) ενώ το διακριθέντα ποίημά της «Ο Αδερφός» συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «Σκληρός Απρίλης 2020 μ.Χ.» (2020). Έχει τιμηθεί με έπαινο για το παραμύθι της «Η μικρή Ελιά» στο διαγωνισμό του ΣΕΔΗΚ.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Λίγα λόγια για την εικονογράφο

Η Εύα Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου σπούδασε Χαρακτική, Τυπογραφία & Τέχνη του Βιβλίου. Συνέχισε σπουδές στη Ζωγραφική στο Παρίσι και μετά από διαγωνισμό έλαβε Μεταπτυχιακή Υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Χαρακτική. Για μεγάλο χρονικό διάστημα διδάχθηκε Χαρακτική κοντά στον ζωγράφο – χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο. 1984: ́Ελαβε ένα από τα δύο πρώτα βραβεία του Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού που προκήρυξαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για το σχεδιασμό γραμματοσήμου με θέμα «150 χρόνια της Αθήνας ως πρωτεύουσας του Κράτους».

1989: Βραβεύτηκε με το τρίτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Βιβλίου με θέμα «Υμνος εις την Ελευθερίαν» του Δ.Σολωμού, που προκήρυξε η Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

2000: Βραβεύτηκε από το Yπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο της Γεωργίας Ανεζίνη-Λεράκη «Η Περιπέτεια μιας Καρδερίνας», εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Για το ίδιο βιβλίο βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Εργα της υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Εχει πραγματοποιήσει 25 Ατομικές Εκθέσεις Ζωγραφικής και Χαρακτικής στην Ελλάδα και 4 ατομικές εκθέσεις στο εξωτερικό.

Εχει εικονογραφήσει 24 βιβλία για παιδιά και έχει επιμεληθεί πολλά εξώφυλλα βιβλίων.

Εχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις περιοδεύουσες εκθέσεις του ΕΕΤΕ, σε εκθέσεις με την ΕΕΔΥΕ για την Ειρήνη, σε εκθέσεις του ΚΚΕ, του Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, στις εκθέσεις «Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο» 2006 – 2017, με την κίνηση καλλιτεχνών «Πέρα-σμα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, και σε πολλές άλλες.

Επί 20 χρόνια, στην περίοδο από το 1996 έως τον Ιούλιο του 2022, ήταν Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Στην περίοδο 2007-2009 ήταν Βουλευτής του ΚΚΕ.


Τίτλος

Ο Καρχαρίας τίγρης και οι σαρδελίτσες

ISBN

978-618-86522-8-6

Σελίδες

32

Διαστάσεις

21Χ29 εκ.

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβρης 2023

Κωδικός βιβλίου

SV231108

Τιμή με ΦΠΑ

10,00 €


Διάθεση – Διανομή:
1. Για βιβλιοπωλεία:
Παρ’ ημίν – Ε. Τζανακάκης I.K.E., τηλ. 210 3811201, https://www.parimin.gr/
Τσιγαρίδας ΑΕ, τηλ. 210.2717521, https://tsigaridasbooks.gr/
Συμμετρία ΑΕ, τηλ. 211 104 1900, https://www.symetria.shop/

2. Για όσους ενδιαφέρονται, το βιβλίο διατίθεται και απευθείας από την «Σβούρα Εκδοτική» και το παραλαμβάνετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε.
Για την παραγγελία σας στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στο vkar@svoura.net