Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Σκηνές από το μέλλον… | του Γιώργου ΗρακλέουςΗ πόλη καίγεται, ασάλευτα
τα φλεγόμενα δέντρα κι όμως,
ο κήπος με τα αμέτρητα λουλούδια
και τα παράθυρα έμεινε άθικτος…
Τα άλλα σπίτια πύρινα,
είναι η ώρα που σφυρίζουν οι εργάτες
και οι αργυραμοιβοί γίνονται στάχτη!
Δεν ζούμε πια τους μύθους,
μα την μεγάλη ώρα της αλλαγής,
το παρελθόν μπήκε σε σαρκοφάγο,
το μέλλον ξεκίνησε φωτεινό,
ένας για όλους, όλοι για τον ένα.
Ο ουρανός αγγίζει τα χέρια μας
κι αυτοί που σταυρώθηκαν κάποτε,
κρατάνε τώρα το τιμόνι της ζωής..

Από τη συλλογή «Ο κήπος με τις ροδιές»

Γιώργος Ηρακλέους


Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι έργο του καλλιτέχνη Кир Булычёв (πραγματικό όνομα Игорь Всеволодович Можейко 18/10/1934 – 5/9/2003) συγγραφέα, σεναριογράφου, κριτικού λογοτεχνίας, διδάκτωρα ιστορικών επιστημών, από την σειρά παιδικών βιβλίων φαντασίας «Οι περιπέτειες της Αλίκης, Приключения Алисы»

Ο Γιώργος Ηρακλέους είναι φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας. Γεννήθηκε το 1952. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από την οποία απέκτησε δύο πτυχία με άριστα φιλολογικού και βυζαντινού & νεοελληνικού τμήματος. Είναι κάτοχος Master της Λογοτεχνίας και διδάκτορας της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Δημοσίευσε πάνω από 200 μελέτες εκπαιδευτικού και λογοτεχνικού και άρθρα εκπαιδευτικού προβληματισμού και λογοτεχνικής ερμηνείας. Πήρε μέρος σε πανελλαδικά εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά συνέδρια. Κυκλοφορούν βιβλία με μελέτες του.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:132