Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Ένας δον Kιχώτης με ανίκητο σπαθί | της Μαρίας ΣταυρίδουΚαι κάπου εκεί…
ανάμεσα στην κατάρα και την ευχή
μια ανάσα που ξέφυγε πριν συμβιβαστεί.
Ένας όνειρο χαμένο,
μια μικρή προσευχή
που ξεχάστηκε πριν ψιθυριστεί.
Ανίκανη να συμβιβαστεί η ψυχή
που διψάει για τη λάμψη και την προβολή.
Μια λάθος άποψη για τη ζωή
για την καθημερινότητα,
που βιάζεται χωρίς ν΄ αναλογιστεί
πως το αύριο μπορεί να μην εμφανιστεί.
Άσκοπες διαδρομές
ανάμεσα σε δρομείς που έχουν ορκιστεί
να στεφανωθούν όλοι τους νικητές.
Ανάμεσα τους και εσύ
ο πολεμιστής της σιωπής
που κέρδισε τους ανεμόμυλους της ηθικής.
Παραδίπλα τους και εγώ
η θυγατέρα με τον ξύλινο σταυρό
με τη ματιά στον πηγαιμό
με τ΄ όνειρο το απατηλό
πως η αγάπη που θα σταθεί
θα είναι ένας Δον Κιχώτης με ανίκητο σπαθί.

Μαρία Σταυρίδου


Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι ένα σκίτσο του Pablo Picasso με τον Ισπανό λογοτεχνικό ήρωα του Miguel de Cervantes Saavedra, Don Quixote και τον βοηθό του Sancho Panza, 10/8/1955.

Η Μαρία Σταυρίδου γεννήθηκε, σπούδασε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ από πολύ μικρή ηλικία, ασχολήθηκε με την καταγραφή των σκέψεων της στο χαρτί. Εργάσθηκε με επιτυχία σαν στέλεχος επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων (μυθιστορήματα – ποιητικές συλλογές – παραμύθια για «μεγάλα» και μικρά παιδιά). Μάχιμη  αρθρογράφος και μέλος σε δεκάδες Λογοτεχνικές Ομάδες στο διαδίκτυο. Άρθρα και ποιήματα της έχουν αναρτηθεί σε διαδικτυακά Περιοδικά, Λογοτεχνικά ανθολόγια ποίησης και Ημερολόγια. Ασχολείται ακόμη με τον σχεδιασμό κοσμημάτων.

 To 2022 εκδίδει το πρώτο της μυθιστόρημα «Σάρκα και ψυχή» 668 σελ. (ISBN:978-618-00-3440-0) και συνεχίζει με τα:«Θολά είδωλα», την ποιητική της συλλογή «ΦΟΡΜΙΓΓΑ» (ISBN: 978-618-86803-1-9), τα διηγήματα «Δακρυσμένα σ΄αγαπώ» (ISBN: 978-618-86803-8-8).

Η Μαρία γράφει με την οπτική και αθωότητα έφηβης, με την ικανότητα να πηγαινοέρχεται από την ουτοπία στον ρεαλισμό με μεγάλη ευκολία και δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να νιώσει συναισθήματα που τα έχει ξεχάσει.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:115