Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Οι εργάτες | του Γιώργου Ηρακλέους



Καπνίζουν τα φουγάρα,
οι εργάτες βγαίνουν πάντα τη νύχτα,
βρίσκουνε το τρύπιο πιθάρι της βροχής του κόσμου
κι ανάβουνε το σβησμένο φεγγάρι της νύχτας…
Στο φόρτε οι μηχανές,
οι εργάτες δουλεύουν χωρίς να μιλούν,
με παγωμένα χέρια τον χειμώνα
πιάνουν το νήμα της Αριάδνης
που θα μας βγάλει απ’ τον λαβύρινθο.
Κι όταν έρθει η στιγμή,
γίνονται αστραπές, αλλάζουνε τον κόσμο
και χτίζουν τις υπερούσιες πολιτείες πάνω στη γη!

24/11/2023
Γιώργος Ηρακλέους
Από τη συλλογή: «Επιγράμματα»


[Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι η έγχρωμη λιθογραφία «οι εργάτες όλου του κόσμου» (1931), 71Χ101 εκ., των Σοβιετικών ζωγράφων Νέμοβ και Νεμπέζιν (Ηэмoв – Ηэбэжин). Το σύνθημα στην αφίσα γράφει: «Προλετάριοι και καταπιεσμένοι άνθρωποι όλου του κόσμου, ανακινηθείτε σε δράση για μια παγκόσμια Οκτωβριανή Επανάσταση!»]


Γιώργος Ηρακλέους

Ο Γιώργος Ηρακλέους είναι φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας. Γεννήθηκε το 1952. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από την οποία απέκτησε δύο πτυχία με άριστα φιλολογικού και βυζαντινού & νεοελληνικού τμήματος. Είναι κάτοχος Master της Λογοτεχνίας και διδάκτορας της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Δημοσίευσε πάνω από 200 μελέτες εκπαιδευτικού και λογοτεχνικού και άρθρα εκπαιδευτικού προβληματισμού και λογοτεχνικής ερμηνείας. Πήρε μέρος σε πανελλαδικά εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά συνέδρια. Κυκλοφορούν βιβλία με μελέτες του.

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:322