Χρόνος ανάγνωσης περίπου:1 λεπτά

Εξέλιξη | του Θεοχάρη ΠαπαδόπουλουΕίναι εξέλιξη του ανθρώπου η φωτιά.
Φλόγες καλπάζουν
καίνε κτίρια και ομίλους
καίγονται άλογα.
Μαύροι κορμοί
απελπισμένα τα κλαδιά ζητούν βοήθεια
καίγονται δέντρα.
Στριγκές φωνές,
κλάμα και ουρλιαχτό
καίγονται γάτες.
Ένα αλύχτισμα
και κλάμα γοερό
καίγονται σκύλοι.
Τοίχοι βουβοί
μαύροι σοβάδες σε κομμάτια
καίγονται σπίτια.
Άγριες κραυγές,
πληγές καρβουνιασμένες
καίγονται άνθρωποι.
Κοράκια χόρτασαν με δασικά φιλέτα.
Μα η οργή ανάβει μέσα μας φωτιά
και όσους παίζουν με φωτιά τους κυνηγάει
έρχεται η ώρα μας,
γινόμαστε πολλοί
είναι σε εξέλιξη η φωτιά που θα τους κάψει.

Θεοχάρης Παπαδόπουλος


[Η εικόνα που συνοδεύει το ποίημα είναι το έργο « Ο Διόνυσος των καμένων δασών» που δημιούργησε ο ζωγράφος Ιωάννης Αναστάσιος Πρώιος, λάδι σε μουσαμά 170X110 εκ.]


 

Θεοχάρης Παπαδόπουλος

Ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1978. Γιος του ποιητή Αντώνη Θ. Παπαδόπουλου. Σπούδασε στη σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του τμήματος Λογιστικής στο ΤΕΙ Χαλκίδας, και ζει στην Αθήνα. Ασχολείται με την ποίηση από τα παιδικά του χρόνια. Έχει πληθώρα δημοσιευμάτων σε λογοτεχνικά περιοδικά. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα βουλγαρικά και τα πακιστανικά (ουρντού). Έχει λάβει μέρος σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια. Έκανε την πρώτη του δημοσίευση το 1993, ενώ κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Τα παράταιρα το 1997. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Είναι μέλος του Ομίλου για την Unesco Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας. Είναι μέλος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς. Είναι ιδρυτικό μέλος του Νέου Πνευματικού Κύκλου Καλλιθέας. Γράφει κριτικές βιβλίων στο ηλεκτρονικό περιοδικό Βακχικόν και παρουσιάζει βαλκανική ποίηση στο περιοδικό Αιολικά Γράμματα. Βιβλία του: Πόρτες κλειστές (εκδόσεις Πλέβεν 2012 -βουλγαρικά-), Ξερόκλαδα (εκδόσεις ΡΕΩ 2012), Πρόσωπα γνωστά (εκδόσεις ΡΕΩ 2011), Ερείπια (εκδόσεις ΡΕΩ 2010), Κραυγές (εκδόσεις Ιωλκός 2009), Πρόγνωση καιρού (εκδόσεις Βακχικόν 2014), Έξυπνες βόμβες (εκδόσεις Μανδραγόρας 2016), Ζηλεύω τα βράχια (εκδόσεις Μανδραγόρας 2018), Είπαμε ψέματα πολλά (εκδόσεις Κέδρος, 2019), Μεταμοντέρνες αυταπάτες (εκδόσεις Μανδραγόρας 2021).

Σύνταξη

Η τέχνη, η επιστήμη, η γλώσσα, ο γραπτός λόγος, η παράδοση, είναι εργαλεία του πολιτισμού, που συμβάλλουν τα μέγιστα για να διαμορφωθεί μια κοινωνία, να θεσπίσει τους κώδικες και την ηθική της, να πλάσει τους όρους δημιουργίας της κοινωνικής συνείδησης, να επεξεργαστεί την αλληλεγγύη της και να φτιάξει έναν κοινωνικό ιστό, που θα διαφυλάσσει και θα προάγει την έννοια άνθρωπος.
Αναγνώσεις:259